Overbelasting op het werk en de gevolgen daarvan

Als je de tijd die je aan je werk besteedt beperkt, zal dat uiteindelijk je kwaliteit van leven verbeteren. Het is dus belangrijk dat je je bewust bent van de gevolgen van overbelasting op het werk om het te proberen te voorkomen.
Overbelasting op het werk en de gevolgen daarvan
Laura Rodríguez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Rodríguez.

Laatste update: 27 december, 2022

Overbelasting op het werk komt tegenwoordig heel vaak voor, omdat veel mensen veel tijd met werken doorbrengen. Ze doen dat in zo’n mate dat ze misschien wel elke dag de hele dag zouden kunnen werken.

Mensen vertrekken heel vroeg van huis om te gaan werken en komen heel laat terug, wat betekent dat ze het grootste deel van hun dagen op de werkplek doorbrengen.

Hoe kan een teveel aan werk in dit opzicht een negatieve invloed hebben op je leven? Als je veel tijd aan je werk besteedt, kun je geen tijd meer besteden aan andere delen van je leven.

Zo betekent overbelasting op het werk uiteraard dat je minder tijd hebt voor je persoonlijke behoeften en interacties met je familie en vrienden. Dit zijn slechts enkele van de mogelijke negatieve effecten van te veel werken.

Overbelasting op het werk vermindert de kwaliteit van leven

Ana Alcayaga, directeur Engineering in Risicopreventie en Milieu van de USS, zegt dat overbelasting een risico is dat de kwaliteit van leven en de productiviteit verlaagt.

Deze uitspraak wordt ondersteund door de meest recente cijfers van het Spanish Work Safety and Health National System (Sistema Nacional de Información de Seguridad y Salud en el Trabajo). Deze studie (Spaanse link) wijst ook op de fysieke en psychologische risico’s van lange en te lange werktijden.

Kortom, overbelasting op het werk brengt vele gezondheidsrisico’s met zich mee en vermindert de kwaliteit van het leven.

Dit komt doordat het grootste deel van je tijd besteden aan werken je fysieke en psychologische welzijn bedreigt, zelfs als je echt graag doet wat je doet. Het is zelfs zo dat de productiviteit daalt naarmate de uren verstrijken. Dus als je veel tijd besteedt aan werken, raakt je geest verzadigd en bereik je minder.

Overbelasting op het werk en angst

Een inspannende werkdag is een risicofactor voor angstgevoelens. Met andere woorden, de stress die voortkomt uit overbelasting van het werk leidt tot een overmatige afscheiding van bepaalde hormonen, zoals cortisol (bekend als het stresshormoon). Dit hormoon bereidt je voor op bepaalde situaties, daarom is het in kleine doses niet schadelijk.

Wanneer je echter een teveel aan cortisol afscheidt als gevolg van voortdurende stress en zorgen, kan het resultaat van een overbelasting die na verloop van tijd aanhoudt, een verontrustend gevoel van onbehagen veroorzaken. Het zou zich uiten als een gevoel van druk op de borst, maagpijn en tachycardie.

Slapeloosheid

Het is niet ongewoon voor mensen die overmatig werken om slaapproblemen te krijgen, wat soms chronische slapeloosheid wordt. Je werkdruk is zo groot dat je geest niet in staat is zich los te koppelen voor het slapengaan. Hierdoor kun je niet uitrusten, wat betekent dat de volgende dag nog vermoeiender zal zijn, zowel geestelijk als lichamelijk.

Verslechtering van sociale relaties

Een overbelasting van je werk houdt je ook weg van je dierbaren. Misschien zie je je partner, vrienden, kinderen en familie nauwelijks nog. In zekere zin wordt je de geliefde die altijd afwezig is en anderen verwachten niets anders meer van je dan geld.

Overbelasting van het werk en het burn-outsyndroom

Het burn-outsyndroom wordt nu officieel erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Deze organisatie beschouwt het als een aandoening die mensen op emotioneel en psychologisch niveau beïnvloedt. Bovendien treft het veel werknemers omdat ze in een voortdurende staat van stress en angst leven.

Steeds meer deskundigen uit verschillende arbeidssectoren lijden aan dit syndroom. Volgens gegevens uit een recente studie zegt een hoog percentage artsen aan burn-out te lijden. Er is een hoog percentage mensen met burn-out in de medische sector. Ook in veel andere beroepen neemt het aantal mensen met dit probleem elke dag toe.

Houd dus in gedachten dat je de tijd die je aan je werk besteedt moet beperken. Anders zal de kwaliteit van leven achteruit gaan. Het is dus belangrijk om mensen bewust te maken van de gevolgen van overbelasting op het werk en te proberen dit te voorkomen. Het is ook belangrijk om te beseffen dat geestelijk en lichamelijk welzijn voor iedereen belangrijk is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.