Oprechte vriendelijkheid is een universele taal
Oprechte vriendelijkheid maakt de mensen sterk die het beoefenen. Het is ook meer dan goede manieren of formaliteiten. Wanneer vriendelijkheid authentiek is, dan toont het echte toewijding en respect voor anderen. Het is ook een bewijs van een goed karakter en een sleutel die de meeste deuren opent.
De waarheid is dat vriendelijkheid een universele taal is. Het is bovendien niet alleen een taal die we onder vrienden gebruiken. Vriendelijkheid kan immers in moeilijke omstandigheden of met koppige mensen heel krachtig zijn. De meeste menselijke wezen zijn gevoelig voor de kracht van een vriendelijke houding.
Soms verwarren we vriendelijkheid met schijnheiligheid. Mensen doen soms alsof ze aardig zijn tegen anderen of vermijden een conflict door te zwijgen. Ze kunnen ook gewoon zeggen wat ze denken dat de andere persoon wil horen. Op die manier proberen ze dan de situatie onder controle te krijgen. Dit is geen oprechte vriendelijkheid. Het is eerder een vorm van manipulatie.
Echte vriendelijkheid is meer afkomstig van de lichaamstaal van mensen dan van sociale formaliteiten. We geven je hier enkele tips hoe je oprechte vriendelijkheid kan herkennen.
“Vriendelijkheid is de taal die de doven kunnen horen en de blinden kunnen zien.”
-Mark Twain-
Visueel contact en oprechte vriendelijkheid
Visueel contact is één manier waarop je vijandigheid en vriendelijkheid kan ontdekken. Als iemand weigert om je in de ogen te kijken, dan houdt dit een zekere mate van afwijzing in. Je kaak optillen en op iemand neerkijken of over je schouder naar hen kijken kunnen ook signalen van vijandigheid zijn.
Wanneer je anderzijds iemand met vriendelijkheid aankijkt, dan doe je dit op een spontane en warme manier. Een vriendelijke persoon kijkt iedereen die praat, in de ogen. Wanneer een oprecht vriendelijke persoon zelf spreekt, maakt hij ook oogcontact met de luisteraars. Dit warme en open contact zorgt ervoor dat iedereen zich op zijn gemak en op gelijke voet voelt.
Gebaren van aanvaarding
Mensen die oprecht vriendelijk zijn, tonen respect voor de meningen van anderen. Ze weten hoe ze moeten luisteren, ook al zijn ze het niet eens met de andere persoon. Vriendelijke mensen maken ook gebaren van goedkeuring wanneer andere personen spreken. Ze doen dat om het gesprek aan te moedigen en te tonen dat ze luisteren.
Knikken of lichtjes voorover buigen naar de andere persoon zal de spreker aanmoedigen om te blijven praten. Deze gebaren lijken misschien klein. Toch maken ze het mensen gemakkelijk om zichzelf uit te drukken.
Ze breken namelijk alle barrières af die er kunnen bestaan. Glimlachen is ook een teken van goedkeuring en aanvaarding. Al deze dingen laten de spreker ontspannen. Het zorgt er ook voor dat iedereen zich meer verbonden voelt.
Evenwicht vinden in het gesprek
Weinig mensen zijn goed onderlegd in de kunst van een gesprek voeren. In een sfeer van oprechte warmte begrijpt iedereen echter het belang van evenwicht in de interacties.
Beide partijen zien dan moeiteloos het belang in van het weg-en-weer in een goed gesprek. Er is een moment om te spreken en een moment om te luisteren. Dit is de enige manier om een goede communicatie tot stand te brengen.
Gesprekken opeisen of naar onderwerpen sturen die niet van algemeen belang zijn, is slecht voor de communicatie. In het ideale geval moet iedereen kunnen deelnemen.
Als mensen niet proberen om hun wil op te leggen of om op te vallen, dan zal dit op een natuurlijke manier gebeuren. De dingen zullen dan vloeiend verlopen zonder dat iemand een speciale inspanning moet leveren.
Vleierij is geen synoniem voor vriendelijkheid
Sommige mensen spelen de gastheer of de gastvrouw in elke situatie waarin ze zich bevinden. Ze gebruiken dan vleierij en complimentjes om met mensen om te gaan en om ervoor te zorgen dat zijzelf aardig overkomen. Ze doen dit echter automatisch. Het is net alsof ze een script lezen dat niets te maken heeft met wat ze werkelijk denken.
Oprechte vriendelijkheid heeft niets te maken met vleierij. Het is één ding om de verdienste en de waarde van de verwezenlijkingen van andere mensen te erkennen.
Kruiperig doen is iets helemaal anders. Vriendelijk zijn is bovendien totaal iets anders dan een praatjesmaker zijn. Oprechte vriendelijkheid kan zich aan bepaalde situaties aanpassen maar is nooit theater. Echt aardige mensen doen niet alsof.
Vriendelijkheid is één van de eigenschappen die één van de meest bekende persoonlijkheidstesten evalueert. We hebben het hier uiteraard over het Big Five-model. In een studie van Jan J. F. Ter Laak kan je een geweldige beschrijving van deze persoonlijkheidstest vinden.
Alle daden en alle woorden van mensen kunnen met vriendelijkheid verbeterd worden. We moeten allemaal harder proberen om aardig te zijn. Dan zullen we in staat zijn om met meer intelligentie en op een gemakkelijkere manier moeilijke relaties en situaties aan te pakken.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- The Big Five dimensions of individual differences in personality. Ter Laak, Jan J. F. Revista de Psicología. 1996.