Ontdek de Kumon-leermethode

Ontdek de Kumon-leermethode

Laatste update: 11 september, 2017

“Laat de boeken de babysitters van kinderen zijn.” Dit is een verstandige bewering van Toru Kumon, de ontwikkelaar van de Kumon-leermethode, een methode die vandaag de dag door meer dan 4 miljoen studenten over de hele wereld wordt beoefend en het onderwerp is van dit artikel.

Het onderwijs heeft door de eeuwen heen tientallen methoden onderzocht om het systeem efficiënter en natuurlijker te maken. De Kumon-leermethode is een van de velen waar miljoenen ouders op vertrouwen. Waarom is dat?

Wat is de Kumon-leermethode?

De Kumon-leermethode heeft als doel autonoom leren te stimuleren om het potentieel van de studenten te vergroten, volgens hun vaardigheden. Daarom is het een persoonlijk en individueel proces dat gebaseerd is op de individuele vaardigheden van het kind.

Kumon-leermethode

Dit proces streeft ernaar om het zelfvertrouwen van het kind te versterken. Om dit te bereiken krijgt het kind de kans om zelfstandig op zoek te gaan naar kennis, door middel van stimulatie en plezier.

Wie was Toru Kumon?

Toru Kumon was een wiskundeleraar die zeer bezorgd was over de opleiding van zijn zoon. Toen hij een examen vond waar zijn zoon, Takeshi, geen goed cijfer voor had gekregen, besloot hij zelf studiemateriaal te creëren om de interesses van zijn zoon aan te wakkeren en zo zijn resultaten te verbeteren. Om dit voor elkaar te krijgen probeerde Kumon strategieën te creëren die ervoor zorgde dat zijn zoon zelfstandig kon studeren zonder overbelast te raken, waardoor hij meer autonoom kon zijn.

Maar toen Kumon de problemen van Takeshi in veel andere studenten terugzag, besloot hij meerdere materialen te ontwikkelen die studenten de mogelijkheid bieden om problemen aan te pakken die ze zonder hulp kunnen oplossen, maar die op basis van hun moeilijkheidsgraad nog steeds genoeg uitdaging zouden bieden. De bedoeling was om geheel autonome studenten te creëren.

Interessant genoeg vroegen de buren van Kumon hem om zijn methoden te mogen gebruiken voor hun eigen kinderen toen ze Takeshi’s opvallende verbeteringen zagen. En zo opende de wiskundeleraar in 1958 zijn eerste kantoor in Osaka, Japan. Vandaag wordt zijn methode door meer dan 4 miljoen studenten over de hele wereld gebruikt.

“Het ontwikkelen van het individuele potentieel van elke burger is gelijk aan het ontwikkelen van het potentieel van een maatschappij of een natie.”
-Toru Kumon-

De vier zuilen van de Kumon-leermethode

Om de kinderen de oefeningen te kunnen laten oplossen die beschikbaar zijn binnen de Kumon-leermethode, ongeacht hun leeftijd of het niveau, moet het zelfvertrouwen en de belangstelling voor studieprestaties in het kind worden aangemoedigd. De methode is gebouwd op vier zuilen:

Individuele capaciteit

Het beoordelingsniveau is geen beperking of doelstelling van de Kumon-leermethode. Er is hoop dat ieder kind in staat zal zijn om zijn of haar talenten te verkennen en optimaal te benutten volgens zijn of haar individuele vaardigheden. Ze zouden geleidelijk aan moeten streven naar het beste, naar het puur genieten van het leren, en dit altijd met zelfverzekerdheid en zelfbeheersing.

Zelf onderwezen kinderen

De Kumon-leermethode waardeert bovenal het vermogen van het kind om te kunnen leren door middel van zijn eigen inspanningen. Ieder kind lost oefeningen op door middel van zijn eigen persoonlijke inspanning, door zelf te leren en zelf oplossingen te creëren.

Kumon-leermethode

Progressieve ontwikkeling

Een andere zuil van deze methode is progressieve ontwikkeling. Het materiaal is zo voorbereid dat de oefeningen voor elk kind in moeilijkheid stijgen, volgens zijn eigen leertempo. Dit is allemaal geïndividualiseerd en gebaseerd op de persoonlijke vaardigheden van iedere student om dingen te begrijpen en ervan te genieten.

De leraar als waarnemer

De leraar speelt ook een belangrijke rol in de Kumon-leermethode. Deze fungeert namelijk als waarnemer van het academische vermogen en de persoonlijkheid van elk kind. De leraren passen de materialen aan op de vaardigheden van de leerlingen en maken deel uit van de ontwikkeling van de studenten, door ze aan te moedigen om vooruit te blijven gaan en ze te laten profiteren van al hun talenten.

“Ik hoop dat steeds meer kinderen door de Kumon-leermethode zelf onderwezen worden. Op die manier zal het leren niet meer leiden tot lijden dat wordt opgedrongen door andere mensen, en zal het een soort tijdverdrijf worden waardoor het kind uit zichzelf ontwikkelt. ”
-Toru Kumon-

Wat vind je van de Kumon-leermethode? Denk je dat het een goede manier zou zijn om je vaardigheden en academische competenties te maximaliseren? Er zijn al veel theorieën die het erover eens zijn dat een natuurlijk en progressief leerproces dat gebaseerd is op de natuurlijke capaciteiten van elk individu de beste manier is om te leren. Deze methodologie is duidelijk een van de trends die bewezen is effectief te zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.