5 Ongezonde handelingen volgens de oosterse filosofie
Zo’n beetje elke cultuur in de wereld met enige kennis over gezondheidsleer, is het ermee eens dat ziekte en gezondheid in verband staan met iemands leefstijl. Specifieker gezegd (en met betrekking tot dit artikel) bestaat er een link tussen wat je eet en hoe je je energie gebruikt. Dit is een fundamenteel onderdeel van de oosterse gezondheidsleer. Deze gaat bijzonder diep in op ongezonde handelingen.
Ongezonde handelingen tussen geest en lichaam
Ook al praten we vaak over de geest en het lichaam alsof het twee aparte dingen zijn, we weten allemaal dat deze twee een geheel vormen. Wat je geest beschadigt, zal ook zo zijn invloed hebben op je lichaam. Op dezelfde manier is het zo dat als iets je lichaam beschadigt, het ook een negatief effect op je geest kan hebben.
“Een arts die een ziekte behandelt nadat de ziekte verschijnt, is een middelmatige arts… Een arts die een ziekte behandelt voordat deze verschijnt, is een superieure arts.”
-Huangdi Neijing-
Je leefstijl is bijna in zijn geheel afhankelijk van je geest. Iedereen besluit zelfstandig of ze bepaalde gewoonten in stand willen houden of niet. Zo’n leefstijl kan je lichaam dus zowel overeind houden als afbreken. Dit is een duidelijk voorbeeld van het verband tussen je geest en je lichaam.
Volgens veel oosterse filosofieën zijn de hieronder benoemde handelingen de vijf ongezondste. In andere woorden: dit zijn foute keuzes die je lichaam uiteindelijk zullen beschadigen.
1. Ongezond eten tot je nemen
Zelfkennis is een veelbesproken onderwerp, maar veel mensen zien het enkel als iets dat met je interne wereld te maken heeft. Het idee is dat “jezelf kennen” alleen betekent dat je je persoonlijkheidskenmerken kunt aanwijzen en je gedrag kunt voorspellen. De meeste mensen vergeten echter dat zelfkennis ook veel met het lichaam te maken heeft.
Elke maatschappij heeft zijn eigen eetgewoonten. Deze zijn veelal gebaseerd op wat voor soort eten het meest beschikbaar is. Dieet is echter ook iets persoonlijk. Iedereen heeft zijn eigen voedingsbehoeften.
Veel mensen vergeten dit helaas. In plaats van dat ze hun eigen eetgewoonten ontwikkelen op basis van de behoeften van hum lichaam, nemen ze andermans gewoonten over. Op die manier kan iemands dieet gemakkelijk tot de ongezonde handelingen gaan behoren.
2. Meer energie gebruiken dan dat je tot je neemt
Deze heeft in zekere zin ook met het vorige punt te maken. Hoe vaak en hoeveel je eet is erg afhankelijk van hoe je je leven leeft. Specifieker gezegd: je inname heeft te maken met hoe je je energie verbruikt.
Oosterse filosofie laat ons weten dat ook het verbruiken van meer energie dan dat je tot je neemt, tot de ongezonde handelingen behoort. Je kunt dit al terugzien in onze eerste maaltijd van de dag. Veel mensen hebben het ‘s ochtends erg druk en slaan dus het ontbijt over.
Dit kan een sterke invloed op je lichaam hebben — en dus ook op je geest. Je hebt immers voedingsstoffen nodig om je te kunnen concentreren en om helder na te kunnen denken.
3. Te veel bitter eten toevoegen aan je dieet
“Bitter” is een van de vijf basissmaken. Niet iedereen houdt ervan. Veel mensen walgen er zelfs van. Bovendien heeft veel medicatie een bittere nasmaak, wat natuurlijk ook de populariteit van de smaak niet bevordert. Oosterse filosofie doet daar nog een schepje bovenop door te benadrukken dat bittere substanties een soort giftige verslaving veroorzaken.
Oosterse gezondheidsleer laat ons echter ook weten dat bitter eten de spijsvertering stimuleert. Daarom zou het dus wel deel uit moeten maken van alle diëten. Toch zou bitter eten bij excessieve consumptie ook tot problemen kunnen leiden zoals nervositeit, angst en nierproblemen.
4. Niet op de juiste temperatuur blijven
Oosterse denkers zagen lichaamstemperatuur als een heel belangrijk onderdeel van onze gezondheid. Een goede lichaamstemperatuur is een teken van een gezond lichaam. Sommig eten koelt je lichaam af, ander eten verwarmt het weer. Over het algemeen zou rauw eten je afkoelen en gekookt eten je lichaam opwarmen.
Bij nervositeit lijkt het lichaam zichzelf af te koelen. Daardoor kun je je zwakker, nerveuzer en nog rustelozer voelen. Anderzijds warmt het lichaam zichzelf op wanneer woede opspeelt. Zo zou volgens de oosterse geneeswijzen iemand te kalmeren zijn door hem bepaald eten voor te schotelen.
5. Te veel eten of drinken
Dit is uiteraard het tegenovergestelde van punt 2. Hierin bespraken we het verbruik van meer energie dan dat je inneemt. In dit geval heb je meer energie dan dat je gebruikt. Ook dit valt onder de ongezonde handelingen. Uiteindelijk zal elk soort overschot een negatief effect hebben op je lichaam en geest.
Oosterse denkers zeiden dat wanneer iemand te veel eet of drinkt, ze niet alle benodigde voedingsstoffen tot zich hebben genomen. Daarom gaat hun hongergevoel niet weg, waardoor ze deze continu proberen te stillen door steeds meer te eten. De oplossing ligt dus in het erachter komen welke voedingsstof je tekort komt in je dieet.
Net zoals Hippocrates, de vader van de westerse geneeskunde, zeiden oosterse denkers dat gezondheid met name met je voedingspatroon te maken had. Door je hiervan bewust te zijn en hiernaar te handelen, kun je jezelf een gebalanceerd en gezonder leven geven.