Drie ongemakkelijke gesprekken die elk stel moet voeren

De sleutel tot een gezonde en duurzame relatie is volwassenheid en toewijding als het gaat om het aangaan van die ongemakkelijke gesprekken.
Drie ongemakkelijke gesprekken die elk stel moet voeren
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 30 april, 2024

Vroeg of laat moeten jullie het doen. Ofwel omdat een alledaags, zinloos gesprek jullie op dat punt brengt ofwel omdat het een onderwerp is dat jullie direct moeten ophelderen. Deze typische ongemakkelijke gesprekken kunnen een relatie op de klippen laten lopen als ze niet goed worden aangepakt.

Als je ontdekt dat jullie tegenovergestelde standpunten hebben en als geen van beiden bereid is om water bij de wijn te doen, kan het de relatie volledig beëindigen. Het idee is echter niet om ze dan maar te vermijden. In plaats daarvan moet elke persoon zichzelf afvragen wat hij wil overbrengen en dit zo goed mogelijk doen. Dus wat zijn deze ongemakkelijke gesprekken die elk stel zou moeten voeren? En hoe moeten we ze benaderen zodat ze niet slecht uitpakken?

Exen: het verleden komt altijd weer terug

‘Ik begrijp niet wat je in hem/haar zag.’ ‘Hoe kon je met zo iemand zijn geweest?’ Dit zijn enkele dingen die mensen zouden kunnen zeggen wanneer ze praten over de vorige relaties van hun partner. Onschuldig misschien, maar met de kracht om Pandora’s doos te ontgrendelen.

Dus, om deze gesprekken enigszins gezellig te houden, is het belangrijk om iets duidelijk te maken. En dat is, welke plaats neemt die ex in het hoofd en het leven van je partner in? Als ze meerdere jaren getrouwd zijn geweest en samen kinderen hebben, is dit iets heel anders dan als hun relatie maar een paar maanden duurde.

Een stel op de bank voert ongemakkelijke gesprekken

En de enige manier om dit te weten is door het te vragen. Doe dit zonder opgefokt te raken. Streef naar eerlijkheid, respect en begrip, maar schenk subtiele aandacht aan drie belangrijke aspecten in het antwoord van je partner.

Drie belangrijke aspecten in ongemakkelijke gesprekken over de ex van je partner…

  • Hoe hij over haar praat: is zijn toon gevuld met woede, pijn, minachting of onverschilligheid? Dit geeft je een hint over de gevoelens die hij nog steeds voor haar kan koesteren.
  • Als hij de neiging heeft haar naam in dagelijkse gesprekken naar boven te halen: of hij verhalen vertelt over ervaringen uit het verleden met haar en of hij dat op een natuurlijke manier doet, zonder er meer belang aan te hechten dan het verdient.
  • Als ze nog steeds contact met elkaar hebben: of ze vaak praten en welke communicatiekanalen ze gebruiken. Of de ex deel uitmaakt van zijn vriendengroep, of dat hij haar nummer heeft gewist…

Dat gezegd hebbende, vergeet niet dat wanneer je deze soms ongemakkelijke gesprekken voert met je partner, het verleden altijd gezien moet worden voor wat het is. Probeer bijvoorbeeld niet de ervaringen van je partner te interpreteren op basis van jouw eigen ervaringen. Jij zou de dingen vast heel anders hebben gedaan, maar blijf begripvol.

En als jaloezie de kop opsteekt, is het goed om te onthouden dat je partner nu met iemand is die hem nog beter aanvult. En die persoon is niemand anders dan jij.

De toekomst: onzekerheid kan je verstikken

Denkt mijn partner dat ik de liefde van zijn leven ben? Denkt hij erover om ooit met me te trouwen? Wil hij met mij een gezin stichten? Zal hij/zij een goede moeder/vader zijn? Wil hij/zij wel ooit een ouder worden? Dit zijn enkele van de vragen die we onszelf stellen wanneer we een serieuze relatie met iemand overwegen. Met de ware.

Het is niet gemakkelijk om deze vragen naar voren te brengen. Hoewel het misschien betekent dat we nog verliefder worden, kan het ons ook tot in de kern teleurstellen.

Bovendien, als het onze partner is die deze vragen stelt en jij geen tijd hebt gehad om erover na te denken, kan het je verlammen. De waarheid is dat we soms niet alle middelen bij de hand hebben om demonen en angsten uit het verleden tegen te houden. En we kunnen niet antwoorden; we raken in paniek. Denk er in plaats daarvan op deze manier over na: hoe eerder je weet wat de situatie is, hoe meer macht je hebt over je eigen toekomst. Onzekerheid is geen goede reispartner.

Informatie is macht.

Wat als onze antwoorden anders zijn?

Als er verschillen zijn in jullie kijk op de toekomst, is dit een goed moment om deze verschillen te bespreken. Zelfs als het lijkt alsof jullie volledig tegengestelde opvattingen hebben. Misschien wil jij bijvoorbeeld wel kinderen, maar hij of zij niet. Dit zijn geen zaken die jullie maar gewoon kunnen negeren.

Als het aankomt op het organiseren van jullie toekomst, dan kunnen jullie het beste beginnen met gebieden waar jullie meningen het meest met elkaar overeenkomen. Vervolgens kunnen jullie langzaam de moeilijkere gebieden betreden en vaststellen waarover jullie het niet met elkaar eens zijn.

Het zal ook belangrijk zijn om te praten over wat je wel en niet bereid bent om op te geven. Op welk punt wil je je partner tegemoetkomen en op welk punt absoluut niet? Bovendien moet je leren om de concessies die ieder van jullie maakt, gelijk te trekken. Op deze manier zullen jullie beiden tevreden kunnen zijn met jullie overeenkomst.

Delen hoort bij het leven

Home sweet home … of toch niet? Als je net bent ingetrokken bij je partner, moet je vroeg of laat gedeelde kosten toevoegen aan de vergelijking. Of, beter nog, je zult het idee van een gedeeld leven moeten toevoegen.

Samenwonen is moeilijk. Niet alleen omdat het de relatie met kleine, alledaagse botsingen kan verslijten, maar ook omdat als beide partijen geen moeite doen, een klein karwei in een confrontatie kan veranderen. Je kunt zo liefdevol en zorgzaam zijn als je wilt, maar als je niet je steentje bijdraagt … is er een probleem!

Het grootste probleem komt wanneer je dit de ander moet vertellen. Als je er genoeg van hebt en je er niet meer tegen kan. Dat moment waarop je moet gaan zitten en hem moet vertellen ‘we moeten praten’. Hoe moet je dit gesprek benaderen? Nou, authentiek en natuurlijk.

Je kunt beginnen met het maken van een lijst met alle wekelijkse taken die moeten worden uitgevoerd (als dit het probleem is). De taken die je partner noemt, zijn de taken die hij of zij het belangrijkst vindt of het meest onmisbaar acht. Dus deze oefening zal je ook mooi helpen om hem of haar een beetje beter te leren kennen.

Vervolgens kun je de taken verdelen, op zo een manier dat jullie het er beiden mee eens zijn. Het is goed dat beide partijen gelijkelijk bij het proces worden betrokken en dat de bereikte overeenstemming door beide partijen wordt erkend.

Een stel zit aan het water en voert ongemakkelijke gesprekken

Ongemakkelijke gesprekken zijn onvermijdelijk

Zoals je ziet, is de sleutel tot al deze ongemakkelijke gesprekken die stellen moeten voeren, om de situatie te begrijpen en tot een voor beide partijen bevredigende oplossing te komen. Maar het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren. En je kunt het niet doen als je de persoon met wie je je leven wilt doorbrengen niet echt kent.

Een stel met een toekomst is een stel dat openlijk praat over hun dromen en ideeën, problemen en zorgen. Het is een stel dat dergelijke gesprekken niet ontwijkt of ontloopt. Een stel dat weet dat expressievaardigheden en begrip de sleutel zijn.

Een gezonde relatie is gebaseerd op vertrouwen, respect en hoop. Dus, het beste wat je kunt doen in deze ongemakkelijke gesprekken, is om deze drie elementen niet te vergeten. Onthoud dit wanneer het tijd is om te gaan zitten en praten. Dit is de enige manier waarop je een punt kunt bereiken waarop jullie als stel, en beide leden individueel, gelukkig zullen zijn met jullie leven samen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.