Hoe omgaan met slechte gevoelens? Zeven tips
Waarschijnlijk heb je al vaak het gevoel gehad dat je je slechte gevoelens niet onder controle kreeg. Alles wat je probeerde leek ze alleen maar nog erger te maken. Je bent dan tot het besluit gekomen dat het een nogal moeilijke opdracht is om de stroom van onaangename emoties die worstelen om tot uiting te komen, te beheersen. Wel, soms is het het beste om gewoon met je gevoelens te leren leven, zonder ze rechtstreeks te confronteren. We zullen je in dit artikel enkele vaardigheden voorstellen zodat je leert omgaan met slechte gevoelens.
Wellicht heb je al gehoord over ‘frustratietolerantie’ en hoe goed het is om onze kinderen dit aan te leren. Het is immers gezond verstand. Want het leven geeft ons niet altijd wat we willen. Het werkt ook niet altijd zoals we willen.
Het leven zal ons frustreren. Het is net alsof het ons uitdaagt om sterker te zijn. Onze plannen zullen vaak niet uitwerken zoals we dat zouden willen. Maar dat hoeft niet erg te zijn als we maar weten hoe we het in ons voordeel kunnen keren. Er zullen zich ongetwijfeld onverwachte veranderingen voordoen. Die zullen ons leven ontwrichten en ons op de proef stellen.
Dat is de reden waarom het zo belangrijk is dat we onze kinderen leren hoe ze moeten omgaan met slechte gevoelens. Daarbij moeten we uitgaan van de vooropstelling dat het leven vol frustraties zit. Doen we dat niet, dan zullen ze het onmiddellijk opgeven of zal woede het overnemen bij het eerste gevoel van frustratie. Want frustratie moeten we op een intelligente manier beheersen.
Vaardigheden die je helpen omgaan met slechte gevoelens
Ongeveer hetzelfde gebeurt met alle slechte gevoelens. Ze voelen als een doffe pijn die verschijnt en niet erg gemakkelijk weggaat. Maar ze hebben, net als alle emoties, een betekenis en een reden. Daarom is het belangrijk dat je ernaar luistert en ze begrijpt. Daarna handel je.
Het gaat niet over doof zijn voor dit gevoel of onze ogen bedekken wanneer we met iets geconfronteerd worden dat we niet graag hebben. Het betekent eerder dat we niet toelaten dat het ons leven overstroomt of ons gedrag stuurt. De vaardigheden die we hier voorstellen, gaan precies hierover. Het is een reeks erg nuttige strategieën waarmee we leren omgaan met de slechte gevoelens die ons zo vaak overvallen.
1. Activiteiten: vind een activiteit waarin je je frustratie kan kanaliseren
We hebben het hier over een activiteit waaraan je vreugde beleeft, die je een aangenaam gevoel en voldoening geeft. Het is een activiteit waarmee jij kan stromen en vrede kan voelen. Want vrede is een onfeilbare bron van positieve gevoelens. Ga op zoek naar jouw activiteit. Elke persoon zal iets kiezen dat specifiek bij hem past en hoe hij zich op precies dat moment wil voelen.
Sommigen zullen kiezen om te tekenen wat hen bezighoudt. Dat is dan hun activiteit. Maar anderen zullen zich ervan losmaken door te gaan fietsen of lopen. Voor anderen is de beste activiteit het bespelen van een instrument. Vind jouw activiteit en laat het de slechte gevoelens verdrijven… beetje bij beetje zullen ze verdwijnen.
2. Bijdragen: draag bij aan de verbetering van je omgeving
Wanneer we het over ‘bijdrage’ hebben, bedoelen we tijd wijden aan anderen, helpen of samenwerken alleen maar voor het eenvoudige plezier het te doen. Dit gaat over je nuttig voelen en je omgeving verbeteren. Wanneer we bijdragen aan het welzijn van de mensen rond ons, dan verbetert ons gevoel van persoonlijke doeltreffendheid. Het gevolg is dat onze slechte gevoelens dan vaak ook verdwijnen.
3. Vergelijken: maak realistische vergelijkingen
Wanneer we onszelf vergelijken met iemand die zich in een ergere situatie bevindt, dan geeft dit ons soms een zeker gevoel van verlichting. Hetzelfde kan gebeuren wanneer je je huidige situatie vergelijkt met een andere maar moeilijkere situatie die je aangepakt hebt. Dit helpt allemaal om afstand te nemen van hoe we ons voelen. Want vaak hebben we de neiging om onze, op dat moment, huidige situatie te zien als het einde van de wereld…
…een plaats waar chaos geboren en groter wordt. Maar we kunnen afstand nemen van het middelpunt van deze vernietigende kracht en onze situatie op een realistische manier benaderen. Dat is een gezonde oefening als je je slechte gevoelens wil laten verdwijnen. Want het zal ons bijvoorbeeld tegenhouden onszelf en ons zelfvertrouwen te slaan.
4. Emoties: gebruik emoties tegen emoties
Dit idee is nauw verbonden met het eerste: activiteit. Maar hier hebben we het over het laten ontstaan van emoties die verschillen van de slechte emoties die we op dit moment ervaren. Een activiteit uitvoeren of iets doen is één manier. Het zal ons helpen die emotie die we niet graag hebben, op te geven.
Maak je dus geen zorgen over wat anderen doen of kunnen denken. Sluit jezelf niet thuis op na een relatiebreuk. Het maakt niet uit hoe slecht mensen jou zullen zien als je dit wel of niet doet. Als dat is wat je wil, doe het. Maar wil je dat niet doen, doe het dan niet. Het is heel waarschijnlijk dat de mensen die jou bekritiseren, niet de mensen zijn die echt van je houden en je willen helpen.
5. Wegduwen: neem afstand
Met ‘wegduwen’ bedoelen we dat je de situatie die bij jou zoveel slechte gevoelens creëert, even op een laag pitje zet. Dit idee zal misschien niet in alle omstandigheden werken. Maar in vele gevallen werkt het wel. Bedenk eens hoeveel slechte gevoelens zouden verdwijnen als je alleen maar een inspanning zou leveren om je mentale aandacht op iets anders te richten.
We zullen het later aanpakken als het nodig is. Onszelf bezighouden met een andere activiteit zal de slechte gevoelens verminderen. Het zal ons nogmaals helpen om wat afstand te nemen van die emotionele orkaan.
6. Denken: gedachten voeden emoties
Soms hoeven we alleen op te houden een slecht gevoel te voeden met onze gedachten. Want wanneer we uiteindelijk stoppen, sterven vele emoties gewoon. We geven een voorbeeld. Het is misschien erg positief om van fouten te leren, vooral zodat je ze niet herhaalt. Maar het is niet positief onszelf te ketenen aan eeuwige spijt. Want we willen niet voortdurend met theorieën komen over wat gebeurd is en ons afvragen ‘wat als…’.
Leer, genees en vergeet. Onthoud de les maar vergeet wat er is gebeurd. Kom niet steeds terug om jezelf te straffen. Als je dat doet, zal je verliezen. Want al dit soort straffen veranderen uiteindelijk in een schimmige enge doolhof.
7. Gewaarwordingen
Nu is het tijd om een gewaarwording te creëren die we op een intense manier zullen voelen. Dit helpt om ons af te leiden van de slechte gevoelens die we hebben. Met gewaarwordingen verwijzen we naar de dingen die we met onze zintuigen waarnemen. Een smaakvolle maaltijd, een ontroerende film, een ontspannende massage… Dit soort gewaarwordingen kunnen ons weer met beide benen op de grond brengen en uit ons hoofd halen.
Leren hoe we onze slechte gevoelens kunnen verdragen, is iets dat binnenin ons moet beginnen. Maar het is ook een opdracht die verschillende strategieën of stappen vereist, waarbij geen rechtstreekse confrontatie met onze gevoelens betrokken is.