5 manieren om met gekwetste gevoelens om te gaan
Niemand leert je hoe je om moet gaan met wat je direct pijn doet. Misschien heb je altijd gehoord: “Niet huilen,” “Tijd heelt alles,” “Het zal voorbijgaan”… maar geen enkele van deze zinnen hielp je. Bovendien lieten ze jou je slechter voelen. Daarom hebben we besloten 5 manieren voor te stellen in dit artikel om met gekwetste gevoelens om te gaan.
Het negeren van je gekwetste gevoelens is geen optie. Dit gevoel heeft een directe confrontatie nodig, ook al doet het pijn. Je moet het onder ogen zien zodat het niet jarenlang pijn blijft doen.
1. Leer hoe je gekwetste gevoelens los kunt laten
Hiervoor heb je alleen een potlood of een klein voorwerp nodig dat niet zal breken. Houd het in je hand en knijp het hard, zo hard als je kunt. Stel je nu voor dat dat object je emoties of je gedachten zijn, of die persoon is die je gekwetst heeft.
In eerste instantie zal het knijpen in dat object ongemakkelijk zijn. Maar dan zal het uiteindelijk je hand bezeren. Wanneer dit gebeurt, laat je los en laat je dat voorwerp, dat je gevisualiseerd hebt als alles wat je pijn deed, op de grond vallen. Merk op hoe je in staat was om los te laten. Hetzelfde gebeurt met al die gevoelens of mensen die je pijn hebben gedaan. Je kunt ze loslaten.
Wanneer we vasthouden aan bepaalde situaties, zijn we van mening dat ze al deel van ons uitmaken, zelfs als ze ons pijn doen, en we ons niet realiseren dat we degenen zijn die ervoor kiezen om te lijden. Je kunt het echter op elk gewenst moment loslaten.
2. Denk na over hoe je tegen jezelf praat
De tweede manier om met gekwetste gevoelens om te gaan, zal je helpen te begrijpen hoe je tegen jezelf praat. Misschien geloof je dat je het op een positieve manier doet, maar je zult verrast zijn wanneer je ontdekt dat je meer negatieve zinnen en gedachten gebruikt dan je je ooit had voorgesteld. Om dit beter te begrijpen, zullen we je een voorbeeld geven.
Stel je voor dat je in de sportschool bent en dat iemand een gesprek met je begint. Toen je afscheid nam, antwoordde de andere persoon “Ik vond het leuk om met je te praten” en het duurde even voor je reageerde. Je wordt een beetje nerveus en antwoordt “Ik ook” een beetje angstvallig. Op weg naar de kluisjes kun je niet stoppen met denken aan hoe dom je was en hoe belachelijk je bent als je met andere mensen praat.
Je bewust zijn van deze situaties is het belangrijkste. Is het positief als je voor de spiegel staat en tegen jezelf zegt “Wat was je aan het denken?” Je zult je realiseren hoeveel je je zelfvertrouwen keer op keer laat dalen zonder je ervan bewust te zijn.
3. Veranker jezelf aan het heden
Een andere manier om met gekwetste gevoelens om te gaan, is jezelf te verankeren aan het heden. Je hebt waarschijnlijk gehoord van de techniek van mindfulness. Het kan je helpen om stil te staan bij het heden en het verleden en de toekomst even te vergeten, omdat je daar pijn ervaart.
Kies iets dat je een week lang allemaal wilt beleven. Bijvoorbeeld, op maandag, hoe je ademt; op dinsdag, hoe je voeten stappen op de grond; op woensdag, hoe water op je huid stroomt als je je handen wast, de afwas doet of een douche neemt… Doe hetzelfde voor de rest van de week. Dit zal je helpen de kleine dingen die je doet te waarderen en je toestaan om de dingen die je pijn doen los te laten.
Door vast te houden aan wat ons pijn doet, kunnen we niet genieten van de kleine dingen die we doen, omdat alles draait om die pijn die we op elk moment kunnen loslaten.
4. Plaats jezelf in de slechtste situatie
De vierde manier om met gekwetste gevoelens om te gaan, stelt je in staat drama weg te nemen van de situatie waarin je lijdt. Vaak vertroebelen emoties je waarneming op zo’n manier dat het lijkt alsof alles vreselijk is. Daarom moet je proberen jezelf in de slechtste situatie te plaatsen.
Stel je voor dat jij en je partner uit elkaar gaan. Je hebt vastgehouden aan een relatie die je pijn doet en het is moeilijk voor je om er een einde aan te maken. Soms is de beslissing die je moet nemen duidelijk voor jou, maar angst overheerst je en voorkomt dat je actie onderneemt. Hoewel het moeilijk is, plaats je jezelf in de slechtste situatie.
Wat is het ergste dat kan gebeuren? Misschien alleen zijn, anders zijn dan de rest van je vrienden omdat je geen partner hebt… We raden je aan al deze moeilijke situaties op te schrijven, maar wees niet te dramatisch. Daardoor zul je je realiseren dat veel van de dingen die je noemt niet zo erg zijn.
Probeer voor elk antwoord redenen te geven waarom je gekwetst zou zijn. In sommige gevallen zul je zien dat je geen normaal antwoord krijgt. In andere gevallen zul je je ervan bewust zijn dat het weliswaar waar is dat een situatie pijn doet, maar dat je eronder lijdt omdat je je eraan vasthoudt.
5. Een essentiële vraag
Vasthouden aan wat je pijn veroorzaakt, zal je laten lijden. Daarom kunnen alle manieren om met gekwetste gevoelens om te gaan die we hebben besproken je een beter begrip geven van alles wat er met je gebeurt. Dit helpt je dan ook om een betere beslissing te nemen.
Tot slot bestaat de laatste manier uit slechts één essentiële vraag. Wat zou je zeggen tegen iemand die hetzelfde meemaakt als jij? Plaats jezelf in de situatie waarin het jouw broer of een vriend is die in dezelfde situatie leeft als jij. Het antwoord op de vraag die je jezelf hebt gesteld, zal op jou worden toegepast. Deze vraag kan je helpen je ogen te openen.
“Ik moest loslaten en mezelf stevig vasthouden.”
– Anoniem –
We hebben de neiging om ons vast te houden aan de pijn waardoor het in lijden verandert. De ironie is dat we het kunnen loslaten wanneer we dat willen, maar om dit te bereiken, moeten we ons bewust zijn van wat we doen. Hoe vaak heb je vastgehouden aan wat je pijn deed? Hoe heb je dat overwonnen?