Nyctofilie: de liefde voor de nacht

Nyctofilie is de liefde van de nacht. In feite, hoewel Romeo van zijn Julia hield, verklaarde hij zichzelf ook een minnaar van de nacht. Als je het moeilijk vindt om vroeg naar bed te gaan en je een soort existentiële leegte voelt, dan is dit artikel iets voor jou.
Nyctofilie: de liefde voor de nacht

Laatste update: 14 februari, 2022

Ben jij een van die mensen die zich veel comfortabeler voelt als de zon ondergaat en de duisternis komt? Nyctofilie of liefde voor de nacht is het gevoel dat je leven ‘s nachts veel beter is.

Helaas vinden de meesten van ons het ‘normale leven’ en het dagelijkse leven plaats op klaarlichte dag. Er zit dus niets anders op dan je eraan aan te passen. Om deze reden, als je de toestand van nyctofilie hebt, heb je waarschijnlijk ontdekt dat je je eigen behoeften moest opgeven en in plaats daarvan moest gaan slapen.

Je voelt je echter waarschijnlijk onrustig omdat je naar bed moet omdat je moet slapen. Eigenlijk wil je wat meer kunnen genieten van de nacht. Daarom roept het feit dat je het moet missen gevoelens van weerstand bij je op.

Nyctofilie

Desalniettemin, als nyctofilie je definieert, kun je ophouden je schuldig te voelen, omdat het genetisch bepaald is.

Ongeveer 25 procent van de wereldbevolking wordt vertegenwoordigd door avondmensen en 25 procent door ochtendmensen. De overige 50 procent zijn de gelukkigen die op beide momenten gelukkig zijn.

Voor degenen die deze luxe niet hebben, is het het beste om je biologische klok te respecteren, beweren chronobiologen. Al kan het soms moeilijk zijn om je eigen ritme te matchen met je professionele, sociale en persoonlijke verplichtingen.

Nyctofilie: hoe herken je of je een avondmens bent?

Identificeer allereerst je chronotype correct. Hiervoor is een vragenlijst beschikbaar op internet. Het werd in 1976 gepubliceerd in het International Journal of Chronobiology (Engelse link) door onderzoekers Jim Horne en Olov Östberg.

Je moet de 19 vragen beantwoorden door jezelf voor te stellen in een absoluut ideale situatie zonder alle beperkingen. Sterker nog, je moet je sociale ritme helemaal vergeten om de vragen goed te kunnen beantwoorden. Sommige mensen slagen er niet in omdat ze te gewend zijn om niet naar zichzelf te luisteren over zulke essentiële en eenvoudige kwesties.

Nuttige tips

Gedragstherapieën kunnen effectief zijn. Ook met respect voor een gezonde levensstijl. Vermijd bijvoorbeeld het gebruik van elektronische schermen of sporten gedurende ten minste twee uur voordat je in slaap valt. Dit is voor niemand goed, maar nog minder voor mensen bij wie het natuurlijke ritme verstoord is, zoals nachtbrakers en vroege vogels.

Nyctofilie: waarom ben je gefascineerd door de nacht?

De nacht trekt aan en intrigeert. De tijd lijkt langzamer te gaan terwijl schaduwen langzaam de wereld omhullen. De drukte van de dag maakt plaats voor rust en stilte.

De avond herbergt de euforie van het feest. Het is een tijd waarin kunstenaars hun meest briljante ideeën vinden, terwijl het anderen angstig maakt. In onze beschaafde wereld zijn de nachten helder. Maar ondanks ons kunstlicht vernieuwt de heersende duisternis het nachtlandschap. Het verlevendigt de intuïtie en scherpt de zintuigen.

Nyctofilie verandert de nacht bijna in een andere wereld. We associëren de nacht met het verbodene, overtreding, verboden plezier, losbandigheid, dood…, het is een wereld verwijderd van middelmatigheid.

Vrouw met nyctofilie

Op een andere manier socializen

Als je een nachtbraker bent, voel je je ‘s nachts misschien opgelucht. Omdat je overdag misschien nerveus wordt van de hoeveelheid aan mensen waarmee je praat en de enorme hoeveelheid dingen die je moet doen. De nacht is een meer individuele tijd. Je kunt tijd voor jezelf vinden. Een tijd buiten de beperkingen die je overdag worden opgelegd.

‘s Nachts werken

De meeste van onze hedendaagse samenlevingen hebben van dagwerk de norm gemaakt en nodigen werknemers uit om hun ideeën op papier te zetten van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 19.00 uur. Maar ‘s nachts werken heeft veel voordelen:

  • Nachtwerk heeft bepaalde voordelen ten opzichte van dagwerk. Als je bijvoorbeeld werkt terwijl de meeste mensen slapen, vermijd je een aanzienlijk aantal afleidingen, zoals e-mails, telefoontjes of onverwachte bezoekers.
  • Behalve dat je minder afleiding hebt, kun je een extreem speciaal gevoel ervaren, wetende dat de rest van de wereld slaapt. Het kan je aangemoedigd voelen om creatiever en gedurfder te zijn. Daardoor geef je eerder ruimte en kansen aan nieuwe ideeën.

Een keuze voor het leven

Velen kiezen ervoor om te werken terwijl anderen slapen. Als je een van hen bent, evolueer je in een aparte wereld, aan de rand van de samenleving. Maar waarom heb je de wens om ‘s nachts te werken? Misschien is beloning de sleutel, die tussen 21:00 uur en 06:00 uur meestal substantieel is

Of misschien werk je gewoon liever ‘s nachts. Het betekent dat je ontsnapt aan de drukte, de onophoudelijke telefoontjes, het geschreeuw, de overvolle metro’s of de files.

Bovendien voel je je misschien bevoorrecht om aan de zijlijn te staan en tot een aparte wereld te behoren. In feite kan ‘s nachts werken je een gevoel van macht geven.

Toch moet gezegd worden dat het tegen de natuur ingaat. Omdat het beheersen van de slaap tot op dit punt tegen je biologische ritmes ingaat. Uiteraard is dit niet zonder gevolgen en nachtwerk verstoort onvermijdelijk je sociale en biologische referenties.

Een uil bij nacht

Aan de andere kant is de nacht een uniek soort ontmoetingsplek. Je praat langer. Je enige beperking is gaan slapen. Dit bevordert, zowel op het werk als in de vrije tijd, verschillende en unieke interacties.

Het ideaal zou zijn dat we allemaal al op jonge leeftijd weten hoe onze biologische chronometer eruitziet. Dan zouden we ons er beter aan kunnen aanpassen. Het is tenslotte belangrijk om te slapen en te werken, maar het is niet minder belangrijk om nyctofilie te creëren, gelukkig te zijn en te beoefenen wanneer we daar zin in hebben.

Inderdaad, als het erom gaat productief te zijn en niet alleen maar een arbeider te zijn, is er misschien niets beters dan het ‘s nachts te doen, als je daar van houdt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.