Muziek kan de structuur van de hersenen veranderen
We weten al heel lang dat muziek een belangrijk rol speelt in het leerproces. Muzikale training stimuleert in feite verschillende delen van de hersenen. Het kan de structuur van de hersenen veranderen. Verschillende studies hebben aangetoond dat het luisteren naar bepaalde liedjes en melodieën het geheugen kan verbeteren bij patiënten met Alzheimer en andere soorten dementie.
Muziek kan je helpen om informatie beter te bewaren en het leerproces zo goed mogelijk te maken. Dit komt omdat het je helpt om beter op te letten. Het wekt emoties op en stimuleert visuele beelden. Studenten van alle leeftijden kunnen het gebruiken. Want het helpt hen zich beter te concentreren. Bovendien versterkt het hun herinnering en het onthouden van het materiaal dat ze leren.
Het gebruik van muziek kan dus het leerproces helpen. Maar één van de grootste voordelen is dat er meerdere stijlen bestaan voor elke leermethode. In dit artikel geven we enkele tips hoe je volgens de deskundigen muziek kan gebruiken om specifieke kennis te verwerven.
Op welke soort muziek kan je het beste studeren?
Het is nu een goed moment om een belangrijk onderscheid te maken. Want studeren is niet hetzelfde als leren. Het doel van studeren is leren. Maar niet alle soorten leren kan je verwezenlijken door te studeren. We weten dus dat muziek een belangrijke rol speelt bij het leerproces. De stelling van sommige deskundigen is echter dat stilte het beste is om te studeren.
Muziek kan een goede manier zijn om een bepaalde sfeer te scheppen. Onderzoekers hebben vastgesteld dat bepaalde melodieën sommige cognitieve vermogens verbeteren, zoals ruimtelijke intelligentie. Ze ontdekten ook dat muziek kan helpen om je in de volmaakte gemoedstoestand te brengen. Op die manier kan je dan beter en vlotter studeren.
Je kan bijvoorbeeld een vrolijke melodie gebruiken. Want die zal je motiveren om te leren. Vooral liedjes met teksten die positief denken bevorderen kunnen je hierbij helpen. Je kan muziek ook gebruiken om je energiepeil te verhogen, je aandacht op het materiaal te richten of tijdens de pauzes te ontspannen.
Het gebruik van muziek kan ook is de kracht van je herinneringen stimuleren en vergroten. Het zorgt er dus voor dat leren meer zintuiglijk en interactief wordt. Ouders en leraren kunnen dus bepaalde melodieën en teksten op een handige manier gebruiken. Want ze zijn heel nuttig om kinderen en leerlingen iets aan te leren.
Muziek en concentratie
Muziek kan ook handig zijn om je concentratie te bewaren in situaties waarin stilte niet mogelijk is. Soms is het moeilijk om je van andere geluiden af te sluiten. Dan kan het moeilijk zijn om je te concentreren. Vele mensen worstelen met aandachtig blijven wanneer er veel achtergrondlawaai is.
Onderzoekers van het Rensselaer Polytechnic Institute in Troy, New York, zijn onlangs tot een ontdekking gekomen. Luisteren naar geluiden uit de natuur kan het humeur en de concentratie verbeteren. Want ze kunnen al het onverstaanbaar gebabbel op de achtergrond bedekken. Tegelijkertijd verbeteren ze ook de cognitieve werking en de concentratie. Ze kunnen dus de hersenen veranderen. Eigenlijk richtte dit onderzoek zich op het verhogen van de productiviteit van de arbeiders. Maar de resultaten verschaften ook basisgegevens over concentratieproblemen bij het studeren.
Door onder begeleiding van muziek technische vaardigheden te leren kunnen de hersenen veranderen
We hebben dus al enkele voordelen van het luisteren naar muziek opgesomd. Maar het is ook het vermelden waard hoe het jou kan helpen om lichamelijke vaardigheden te leren. Onderzoekers van de universiteit van Edinburgh hebben onlangs een onderzoek uitgevoerd. Dit is in het medische tijdschrift Brain and Cognition gepubliceerd. Ze stelden de effecten vast van het gebruik van muziek om lichamelijke vaardigheden te leren of te beoefenen (impliciet of procedureel leren). Het stimuleert de ontwikkeling van een belangrijk deel van de hersenen. Dit betekent dat deze effecten de hersenen veranderen.
De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat mensen die basisbewegingen uitvoeren terwijl ze naar muziek luisteren, grotere structurele verbondenheid lieten zien in de hersenzones die te maken hebben met de verwerking van geluid en de beheersing van bewegingen.
Muziek en motorische training
Dit is geweldig nieuws, vooral voor de mensen die gedeeltelijk de controle over hun bewegingen verloren zijn. Want de studie kan positieve gevolgen hebben voor toekomstig onderzoek naar het herstel van bepaalde aandoeningen die de motorische vaardigheden belemmeren.
De studie verwijst naar muziek als de sleutelfactor. De onderzoekers stellen dat muziek mensen aanmoedigt om te bewegen. Dit onderzoek verschaft ook het eerste experimentele bewijs dat het gebruik van muzikale cues om nieuwe motorische vaardigheden te leren tot structurele veranderingen kan leiden in de witte materie van de hersenen. Deze cues zijn dus in staat om de hersenen te veranderen.
Bij de onderzoek verdeelden de onderzoekers de rechtshandige vrijwilligers in twee groepen. Ze lieten hen een nieuwe vaardigheid leren waarbij ze reeksen bewegingen moesten uitvoeren met de vingers van hun niet-dominante hand. De ene groep leerde de opdracht met muzikale hints en de andere groep zonder.
Na vier weken voerden beide groepen de reeksen goed uit. Maar na het analyseren van de MRI-beelden van de hersenen van de vrijwilligers deden de onderzoekers de volgende vaststellingen. De groep die de reeksen met muzikale hints geleerd hadden, vertoonden meer structurele verbinding aan de rechterkant van de hersenen. Bij de groep vrijwilligers die de reeksen zonder muziek geleerd hadden, stelden ze geen verandering vast. We kunnen hier dus zien hoe de muzikale hints bij het leren de hersenen veranderen. Het onderzoeksteam hoopt dat toekomstig onderzoek zal bepalen of muziek bij speciale soorten revalidatieprogramma’s kunnen helpen.