Drie mentale gewoonten die al je energie opslokken

Je mentale gewoonten kunnen je laten zinken of zwemmen. Het herhaaldelijk uitvoeren van een schadelijke mentale procedure laat je veel energie verspillen. Dit werkt uiteindelijk door op alle gebieden van je leven.
Drie mentale gewoonten die al je energie opslokken

Laatste update: 04 juli, 2022

Mentale gewoonten ontstaan en worden vaak in stand gehouden zonder dat je het beseft, en ze verbruiken vaak energie die ze niet zouden moeten verbruiken. Soms komt dat door wat je in de loop van de tijd geleerd hebt, en bij andere door de invloed van je omgeving of je overtuigingen en persoonlijkheidstype.

Inderdaad, je verwerft vaak mentale gewoonten die destructief of schadelijk zijn, maar ze zijn zo automatisch dat je ze niet eens opmerkt. Dit betekent dat ze uiteindelijk de schema’s conditioneren die je hebt van de wereld, je houdingen, en je gedragsrepertoires.

Als dit gebeurt, kun je uiteindelijk een leven opbouwen met schadelijke fundamenten. Het zijn de soorten die, in veel gevallen, kettingreacties in gang zetten die aanleiding geven tot gevoelens van groot onbehagen of ontevredenheid. In feite verbruiken sommige mentale gewoonten een flink deel van je vitale energie. Hierna hebben we het over de drie belangrijkste negatieve mentale gewoonten.

Bewust zijn van onze vooroordelen, de mate van verantwoordelijkheid die we hebben, of op welke gebieden we te comfortabel zijn spreekt over de kwaliteit van ons leven.”

-Angel Rull-

1. Vermijden van verantwoordelijkheid

De mentale gewoonte om je niet vast te leggen of alles voor later te laten is er een die buitensporig veel energie verbruikt. Ze komt tot uiting in de neiging om een passieve rol aan te nemen in alles wat met verantwoordelijkheid te maken heeft. Het geldt in werkscenario’s, maar ook in romantische en familiale relaties, en zelfs in ruimere maatschappelijke verbanden.

In dit geval handel je naar wat anderen eisen of doen. Je gelooft dat je je niet kunt verzetten of verzetten tegen alles wat de omgeving je oplegt. Op de bodem hiervan ligt een gebrek aan verantwoordelijkheid voor jezelf.

Deze mentale gewoonte steelt je energie, want aan het eind van de dag zijn je inspanningen en doelen gericht op vreemde werkelijkheden. Wat je te geven hebt wordt gegeven op basis van wat anderen vragen. Je richt je niet meer op je eigen doelen en je dromen verdwijnen in het niets.

Wanhopige vrouw

2. Niet weten wat je wilt

Het plannen van acties op zoek naar de verkeerde bekrachtiger kan ook een negatieve mentale gewoonte worden. Het gebeurt vaak als je probeert sociale bekrachtiging te krijgen door je verlangens of de bevrediging van je werkelijke behoeften op te offeren. Net als in het vorige geval verwaarloos je je eigen behoeften.

Diep vanbinnen weet bijna iedereen wat hij werkelijk wil. Maar misschien ben je bang om het op te biechten omdat je, om dat te doen, persoonlijke verantwoordelijkheid zou opwekken. Je kunt ook bang zijn om te falen (Spaanse link) of het gevoel hebben dat je eigen behoeften niet tellen.

Hoe het ook zij, voortdurende twijfel en aarzeling stelen heel wat van je levensenergie. In feite is soms het proces van beslissen of kiezen welke weg te gaan moeizamer en vermoeiender dan de handeling van het uitvoeren ervan. Als je nooit lijkt te weten wat je wilt, zul je veel situaties meemaken waarin je je emotioneel en intellectueel uitgeput voelt.

Trieste man

3. Gebreksmentaliteit

Als je een gebreksmentaliteit hebt, zie je jezelf als gebrekkig. Een gevoel van waardeloosheid conditioneert zowel je daden als je leven.

Deze mentale gewoonte kan zich uiteindelijk vertalen in gedragingen als passiviteit, gebrek aan optimisme, voortdurende angst, en gebrek aan initiatief. Als je zo’n houding vertoont, zijn de situaties die volgen meestal niet bepaald lonend. Bovendien ontstaat er meestal een vicieuze cirkel van gedrag.

Wat er gebeurt is dat je deze beperking, die in werkelijkheid alleen in je geest bestaat, voedt. Tegelijk heb je, door een leven te leiden met beperkingen als uitgangspunt, een slechte kijk op de toekomst en wordt de mogelijkheid dat je die verbetert kleiner. Dit veroorzaakt vaak gevoelens van ongemak die je met emotionele energie betaalt.

Je kunt negatieve mentale gewoonten tegengaan door je er gewoon bewust van te zijn. Eerst moet je deze ideeën of overtuigingen die je over jezelf hebt opsporen. Rationaliseer ze dan en ga ze tegen met positieve gewoonten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Camargo, A. M. (2018). Hábitos, reflexión y estados mentales intencionales. Revista Internacional de Sociología, 76(1), e081-e081.
  • Jager, W. (2003). Breaking bad habits: a dynamical perspective on habit formation and change. Human Decision-Making and Environmental Perception–Understanding and Assisting Human Decision-Making in Real Life Settings. Libor Amicorum for Charles Vlek, Groningen: University of Groningen.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.