Mensen blokkeren of verwijderen: Een koude strategie!

Heb je een van deze strategieën gebruikt om een ​​relatie te beëindigen? In dit artikel vertellen we je wanneer het nuttig is en wanneer het niet zo nuttig is.
Mensen blokkeren of verwijderen: Een koude strategie!
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Valeria Sabater

Laatste update: 30 april, 2024

We hebben allemaal op de een of andere manier weleens gebruik gemaakt van de knop ‘Vrienden blokkeren of verwijderen’ op onze sociale netwerken. Mensen blokkeren of verwijderen is soms gezond en zelfs noodzakelijk. Dit is echter niet meer het geval wanneer het een koude strategie wordt om een ​​affectieve relatie of vriendschap te beëindigen. Je kan immers in één enkele klik, en van afstand in volledige stilte, iemand doen verdwijnen. Je hoeft er niet eens een uitleg voor te geven.

Of we het nu leuk vinden of niet, sociale netwerken zijn vaak een weerspiegeling van ons echte leven. Bovendien wordt bij elke ‘like’ en in elk gepubliceerd woord of geplaatste foto, een penseelstreek van onze persoonlijkheid afgedrukt. Deze virtuele algoritmen zijn reflecties van onze essentie en gedrag. De ontwikkelaars weten het en wij weten hetDaarom is  niets dat in deze scenario’s gebeurt puur toeval.

Het elimineren van mensen in sociale netwerken is een groeiende trend. Met deze virtuele strategie proberen veel mensen ook een einde te maken aan belangrijke en hechte relaties.

H et fenomeen van ‘ontvrienden’ wordt steeds vaker bestudeerd door psychologen en webdesigners. Iemand ‘ontvrienden’ betekent dat we er voor kiezen om een vriend of persoon uit ons sociale netwerk te verwijderen of te blokkeren. De reden? De knop ‘unfollow’ bestaat sinds 2009 op Facebook. Het gebruik ervan is sindsdien alleen maar toegenomen. Op deze platforms worden dezelfde sociale fenomenen die ons omringen nagebootst. Bovendien veranderen ze de manier waarop we ermee omgaan.

Laten we hieronder meer gegevens bekijken.

Mensen blokkeren of verwijderen: Een koude strategie om relaties te beëindigen

Mensen blokkeren of verwijderen is in sommige gevallen een nuttig sociaal gedrag

In de afgelopen jaren is het gedrag van Facebook- of Twittergebruikers aan het veranderen. We zouden kunnen zeggen dat we op een bepaalde manier volwassen worden. Op dit moment wordt het niet meer zo gewaardeerd om veel vrienden te hebben. Het gebruik dat een tijdje geleden zo algemeen was en waarin we honderden vrienden op sociale netwerken hebben verzameld, loopt ten einde . Dit wordt vooral gezien bij mensen ouder dan 30 jaar. Zij willen immers hun sociale netwerken serieuzer en professioneler gebruiken.

Daarom is de strategie om mensen te blokkeren of te verwijderen niet alleen verstandig, maar in veel gevallen ook noodzakelijk. Met deze actie vermijd je klassieke spammers. Dit betekent dat we gebruikers verwijderen die vervelend zijn of niet erg dicht bij ons staan. Het kan ook zijn dat ze ons ongemakkelijk laten voelen of dat we gewoon niet van hen houden. We proberen het kaf van het koren te scheiden. Bovendien krijgen we met deze actie opnieuw tot de bevestiging van wat bekend staat als de Dunbar-getaltheorie.

Deze theorie werd gedefinieerd door de antropoloog Robin Dunbar in de jaren ’90. Volgens hem kunnen we niet meer dan 150 significante relaties hebben. Daarin kunnen we ook die gebruikers opnemen met wie we regelmatig communiceren (en die onsverrijken) in sociale netwerken. Dit kan zonder ze persoonlijk te kennen.

Daarom krijgen we op dit moment steeds vaker de keuze om filters in deze virtuele werelden te gebruiken om ons leven te harmoniseren. We hebben reeds een stap vooruit gezet. De meesten onder ons zijn immers op zoek naar hetzelfde evenwicht in het echte leven als in sociale netwerken.

Mensen blokkeren of verwijderen: Een koude strategie om relaties te beëindigen

Mensen blokkeren of verwijderen: de koude strategie om relaties te beëindigen

We weten al dat we zoeken naar een vermindering van contacten in deze cybernetische buurten. Op die manier  willen we dezelfde balans hebben als in het echte leven. Dit is iets dat in eerste instantie positief lijkt maar in feite is het niet waar. De reden hiervoor ligt is de volgende: vaak  integreren we dezelfde acties in het echte leven als in de virtuele wereld.

Er is dus geen twijfel dat mensen die het oneens zijn met een collega ervoor kiezen om deze te blokkeren of te verwijderen uit hun sociale netwerken. Anderen doen hetzelfde met hun vrienden. Sterker nog… Deze dynamiek gebeurt steeds meer op een affectief niveau. Het maakt deel uit van dat andere fenomeen dat we ghosting noemenDit is een praktijk waarbij iemand zijn partner zonder een woord van uitleg verlaat. Naast de stilte, zal de andere persoon vrijwel onmiddellijk waarnemen dat hij niet langer op sociale netwerken of in de contacten van zijn (ex) partner verschijnt.

Sommige mensen gaan ervan uit dat wanneer iemand uit zijn virtuele wereld verdwijnt, die in het dagelijks leven ook zal verdwijnen. Ze denken misschien dat de andere partij makkelijk zal worden ontweken. Ze gaan er ook van uit dat hij die actie zal begrijpen. Wat praktijken zoals Ghosting echter oproepen is lijden. De slachtoffers worden in een emotionele limbo geplaatst. Het is voor hen erg moeilijk om vorm te geven aan dit verlies. Ze kunnen het plotselinge einde ook moeilijk begrijpen.

Mensen blokkeren of verwijderen: Een koude strategie om relaties te beëindigen

Mensen blokkeren weerspiegelt een gebrek aan effectieve communicatie in onze samenleving

Hoe wanhopig en onrijp deze gedragingen ook lijken, is er echter iets belangrijks om over na te denken. We moeten de technologie niet de schuld geven. Noch de makers en ontwikkelaars van die sociale netwerken die we dagelijks gebruiken. Deze virtuele scenario’s weerspiegelen opnieuw de moeilijkheid van communicatie die zo inherent is aan de mens.

Mensen blokkeren of verwijderen met één klik maakt ons leven gemakkelijker. Het is snel. Het is ook veilig voor degenen die het uitvoeren. Het is immer de  beste manier om te voorkomen dat je de andere persoon rechtstreeks moet zeggen dat je niet meer van hem houdt. Je hoeft hem geen redenen te geven waarom het je niet meer kan schelen. Ook hoef je hem niet te vertellen waarom je hem niet meer in je leven wilt. De mens en zijn vermogen om effectief te communiceren heeft altijd al barsten gehad. Met de technologie creëren we nog grotere barsten.

Laten we leren hoe we persoonlijk met onze problemen kunnen omgaan. Omdat de wisknop van onze mobiele apparaten de meeste conflicten in het leven immers niet oplost.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.