In één maand je zelfvertrouwen vergroten met deze tips
Je mag je gevoel van eigenwaarde niet verwaarlozen of in handen van een ander leggen. Toch voelen veel mensen in onze huidige wereld de behoefte om constant de bevestiging van anderen te krijgen, en we blijven zachtjes ‘ja’ zeggen terwijl we eigenlijk standvastig ‘nee’ zouden moeten zeggen. We realiseren ons niet dat een beetje verwaarlozing net zo dodelijk kan zijn als niet van jezelf houden… Om dit te voorkomen moeten we ons zelfvertrouwen vergroten.
Er zijn maar weinig onderwerpen binnen de psychologie die net zo veel belangstelling hebben gewekt als zelfvertrouwen – er zijn allerlei boeken en artikelen over geschreven en er wordt continu over gepraat. Op dit punt zijn de meesten van ons dan ook bekend met de strategieën en hulpmiddelen die zelfhulpgoeroes ons bieden voor zelfverbetering.
“Jijzelf, net als iedereen in het hele universum, verdient jouw liefde en genegenheid”
Maar … snap je het ook echt? Helpen deze strategieën en hulpmiddelen je echt om je zelfvertrouwen te verbeteren? De waarheid is dat dit helaas niet altijd het geval is. We staan voor de spiegel en zeggen: ‘Ik hou van mezelf, ik ben in staat om te doen wat ik wil en niets kan me stoppen’ en gaan dan naar ons werk.
Maar het duurt niet lang voordat we terugkeren naar die plek in onze gedachten waar die vicieuze cirkel van negatieve gedachten schuilgaat. We staan oog in oog met onzekerheid, zijn doodsbang voor wat anderen zullen zeggen, en we doen er alles aan om de erkenning te krijgen die we nodig hebben om ons zelfvertrouwen tijdelijk te verbeteren.
Het is niet makkelijk, omdat we niet begrijpen wat zelfvertrouwen eigenlijk is. Het is namelijk niet voldoende om simpelweg ‘van jezelf te houden.’ Net zo belangrijk is het om te werken aan fundamentele dingen zoals je zelfbeeld, of het beeld dat je hebt van de mensen om ons heen.
Duidelijk is dat er in deze prachtige, complexe stof waaruit onze sociale en emotionele identiteit bestaat, enkele losse eindjes te vinden zijn die gerepareerd zouden moeten worden – en misschien zelfs geheel vervangen. Je zelfvertrouwen vergroten door deze vier tips te lezen zou een goede optie kunnen zijn.
1. Je zelfvertrouwen vergroten door jezelf te vullen met liefde
Niet weten hoe we onszelf moeten voeden, niet weten hoe we onszelf moeten vullen met liefde…is een ware vloek. Het is net een betovering die ervoor zorgt dat we steeds opnieuw dezelfde fout maken: we verwachten van anderen dat ze ons kunnen geven wat we onszelf niet geven.
Soms beginnen we aan een project in de hoop dat onze vrienden, partner en familieleden elk idee en elke hoop zullen steunen. Wanneer dit vervolgens niet het geval is kunnen we van alles weglopen met het idee dat iedereen tegen ons is. Elk kleine puntje van kritiek voelt als een persoonlijke aanval.
Wat voor soort geluk kunnen we nastreven met een dergelijke aanpak? We smeken om kruimels. Als mensen ons geen bevestiging en liefde geven, worden we zo onderuit gehaald.
We moeten emotioneel onafhankelijke mensen zijn, mensen die zichzelf als inherent waardevol beschouwen en weten dat ze elk doel absoluut waard zijn. Alleen op deze manier zullen we in staat zijn om het goede in hun kritiek te zien.
2. Je zelfvertrouwen vergroten door algemene positieve zelfbevestiging te vermijden
We hebben dit aan het begin van dit artikel ook al aangegeven. Sommige mensen verlaten het huis niet zonder een klein ritueel uit te voeren, ze gaan voor de spiegel staan en zeggen: ‘Ik hou van mezelf, ik ben capabel, ik ben mooi, niemand kan mij pijn doen en ik ben het waard.’
“De ergste vorm van eenzaamheid is niet op je gemak zijn met jezelf”
-Mark Twain-
Nou ja, het kan zijn dat dit voor sommige mensen heel goed werkt. Maar we moeten begrijpen dat dit soort algemene uitspraken bijna als ‘lege calorieën’ zijn. Dat wil zeggen, je zelfvertrouwen vergroten ze op de korte termijn. Ze worden echter ook weer snel ‘verteerd’ en dan verdwijnt hun effect. Het zijn gladde ideeën. Omdat ze niet concreet zijn, is het moeilijk om jezelf er voor lange tijd aan vast te blijven houden.
Creëer persoonlijke, intieme affirmaties die je in je hart raken.
Bijvoorbeeld: ‘Ze hebben je pijn gedaan, ze hebben je laten geloven dat je klein en onbeduidend was, maar nu heb je je wonden genezen en heb je een dikkere huid. Je bent een krijger, het bange kind van gisteren is er niet meer. Nu kan niets je nog tegenhouden.’
3. Je zelfvertrouwen vergroten: creëer je eigen emotionele immuunsysteem
Het hebben van een laag zelfbeeld maakt ons kwetsbaarder voor het oplopen van psychologische ‘wonden’ in het dagelijks leven, of deze nu groot of klein zijn. We zijn minder bestand tegen frustratie en falen. Teleurstelling doet meer pijn. Het is moeilijk om met angst en stress om te gaan…
• Creëer een authentiek ’emotioneel immuunsysteem’ om je zelfvertrouwen te vergroten. Ons lichaam beschikt over organen, cellen en verschillende mechanismen om zichzelf te beschermen tegen ziektes. Maar eigenlijk zouden we op emotioneel en mentaal niveau een zelfde soort verdedigingsmechanisme moeten hebben.
• Wat houdt dit in? Het houdt in dat we strategieën leren te gebruiken die ons ervan bewust maken dat we de juiste voeding nodig hebben om onze geest te beschermen en groter te laten worden: zelfliefde, zelfvertrouwen, een goed zelfbeeld, positiviteit, veerkracht, een gevoel voor humor, weten wanneer je ‘nee’ moet zeggen…
4. Zelfvertrouwen kan niet teren op hoop alleen, we hebben ook overtuigingen nodig
In een poging om je zelfvertrouwen te vergroten, zeg je misschien dingen tegen jezelf als: ‘alles komt goed, ik zal succesvol zijn, ik ga dit en dat doen en alles wat ik wil.’
Net zoals we eerder echter ook al aangaven, hebben dit soort affirmaties een batterij die maar zeer kort meegaat. Wanneer een persoon een laag zelfbeeld heeft, zal het niet veel helpen om deze simpele wensen te voeden. Wat deze persoon nodig heeft, zijn overtuigingen, een houding die standvastig, concreet, realistisch en tastbaar is.
Het is daarom noodzakelijk om onszelf feedback te leren geven. Om dit te doen is het het beste om je te richten op wat, realistisch gezien, jouw beste vaardigheden, prestaties en capaciteiten zijn.
‘Ik ben erg goed met sociale kwesties. Ik heb geweldige cijfers gehaald op de universiteit en ben ervoor opgeleid om dit werk te doen. Er is geen reden om me onzeker te voelen omdat ik over voldoende vaardigheden beschik, er is geen reden om aan mezelf te twijfelen. Ik zou daarom ook niet aan mezelf moeten twijfelen. Ik weet wat ik waard ben en ik begrijp dat het heel goed mogelijk is om te krijgen wat ik wil, omdat ik in het verleden al veel heb bereikt…’