Maak kennis met de 5 beste citaten van John Locke
Vele citaten van John Locke nodigen ons uit om na te denken en geweldige lessen te ontdekken die we in ons dagelijks leven kunnen toepassen. De meeste citaten maken deel uit van zijn werk. Ze zullen ons enorm ontroeren.
John Locke was een belangrijke Britse denker. Hij werd geboren in 1632 en stierf in 1704. Hij was gespecialiseerd in de geneeskunde maar hij viel op wegens zijn geschriften en zijn studies in de politieke filosofie.
Locke was een man met een visie over vele disciplines. Hij is inderdaad bekend vanwege wat we hiervoor vermeld hebben. Maar toch is het ook de moeite waard om te vermelden dat hij professor, econoom, theoloog, diplomaat en schrijver was. Maar dat is nog niet alles. Locke is één van de sleutelfiguren en vertegenwoordigers van het Britse empirisme.
In dit artikel richten we onze aandacht op enkele van de beste citaten van John Locke. Het zijn zinnen vol wijsheid die waardevol zijn om te onthouden.
Piekeren als controlemechanisme
“Wat je zorgen baart, heeft controle over jou.”
Dit is één van de eerste citaten van John Locke die wij belangrijk vinden. Dat is niet alleen wegens de betekenis. Maar deze les is vandaag nog steeds relevant. Wat we tot nog niet zo lang geleden niet wisten, is dat iemand al vele jaren eerder dit idee probeerde over te brengen.
Alles waarover we ons zorgen maken, beheerst ons. De reden is gewoon dat zorgen veranderen in een reeks gedachten die een doolhof zonder uitgang vormen. Het zijn overtuigingen die we versterken met angsten, twijfels en verwachtingen die steeds groter worden als we er niet mee ophouden.
Als we onze zorgen niet loslaten, dan ontstaan angstgevoelens. Maar een Chinees gezegde geeft ons de oplossing om te voorkomen dat zorgen de controle over ons krijgen.
“Als je een probleem hebt waarvoor er geen oplossing bestaat, waarom zou je je dan zorgen maken? Als je een oplossing hebt, waarom zou je je dan zorgen maken?”
Het belangrijke werk van de ouders
“Ouders vragen zich af waarom de stromen bitter zijn als zij zelf de bron vergiftigen.”
Het tweede citaat van John Locke is gericht aan de ouders die een belangrijke taak te vervullen hebben. Maar deze zin is een vorm van kritiek op dingen die bijna elke dag gebeuren. Ouders klagen dat hun kinderen opstandig zijn en dat ze “de weg kwijt zijn.” Ouders klagen vaak ook dat hun kinderen de waarden niet overgenomen hebben die volgens de ouders de juiste zijn…
Tegenwoordig klagen veel ouders vaak dat hun kind verslaafd is aan een mobiele telefoon of aan de computer. Maar deze klachten wijzen op een gebrek aan verantwoordelijkheid van de kant van sommige ouders. Want ouders gebruiken videogames, tablets of andere technologie om hun kleintjes rustig te houden.
Het is waar dat de tijd heel snel gaat. Maar je moet weten hoe je voorrang geeft aan wat belangrijk is. Soms kunnen onze verantwoordelijkheden ervoor zorgen dat het ouderschap ons overweldigt. Maar we mogen niet vergeten dat kinderen zullen groeien en in contact komen met anderen. Ze zullen relaties opbouwen. Het is de verantwoordelijkheid van de ouders om hen te leren hoe ze dit moeten doen.
Als je hen opvoedt met “hier, neem dit, speel en wees stil” of “ik heb nu geen tijd,” dan kunnen kinderen gemakkelijk verslaafd raken aan het scherm. Waar is die kwaliteitsvolle tijd die alles betekent? Hoe kunnen ouders een voorbeeld voor hun kinderen zijn, als ze morgen verslaafd raken aan hun telefoon? Ouders begeleiden dit proces. Dus kunnen de ouders kunnen ook de bron vergiftigen.
Gelukkig zijn en de geest
“Mensen vergeten altijd dat menselijk geluk een ingesteldheid van de geest is en niet afhankelijk is van de omstandigheden.”
Dit is de derde uit de reeks citaten van John Locke. Het gaat over het geluk waarnaar ieder menselijk leven verlangt maar dat de meeste mensen op de minst geschikte plaatsen zoeken. Misschien geloven we, net als Locke zegt, dat geluk van de omstandigheden afhangt.
Als we ontslagen worden, kunnen we niet gelukkig zijn. Wanneer we geen romantische partner vinden, kunnen we niet gelukkig zijn. Als we geen kinderen hebben, kunnen we ook niet gelukkig zijn. Hebben we niet genoeg geld, dan vinden we geen geluk… De grote vraag is: wie heeft ons verteld dat dit waar is?
Op welk moment zijn we vergeten dat een fout een kans is? Geen werk hebben kan een kans zijn om opnieuw te beginnen. Om elke hoek wacht het geluk ons op. Het is onze beslissing of we het tegemoet treden of niet.
De overtuigingen die we in onze geest koesteren, bepalen ons zo erg dat we enorm belang hechten aan alles wat om ons heen gebeurt, zonder voorrang te geven aan het innerlijke. Maar met nieuwe perspectieven, met een andere manier van naar de dingen te kijken kunnen we tot het besef komen dat er in werkelijkheid geen reden is om ongelukkig te zijn.
Het verlangen om net als de anderen te zijn
“We zijn net kameleons, we nemen onze toon en de kleur van ons morele karakter over van de mensen om ons heen.”
Dit vierde citaat van John Locke bevat ongetwijfeld een grote kritiek op wat in het verleden al gezegd werd, maar vandaag nog steeds heel relevant is. Alle mensen zijn verschillend. Maar toch is er de neiging net als anderen te willen zijn, authenticiteit te verliezen en op die manier de goedkeuring van anderen te krijgen.
Dat verlangen naar goedkeuring en om tot een groep te behoren zorgt ervoor dat we onze eigen identiteit verliezen. Alles wat ons anders maakt, zorgt voor schaamte. Dat komt omdat we het oordeel en de kritiek van anderen als de waarheid beschouwen.
We voelen geen trots wanneer iemand wijst op onze andere manier van denken of hoe we de dingen te zien. We zijn ook niet trots wanneer ze onze gewoonten beoordelen. Integendeel, we voelen ons beschaamd om al deze dingen. Net als het vorige citaat zei, geloven we dat geluk afhangt van de omstandigheden. We denken dat geluk van buiten ons komt. We veranderen ons dus in kameleons en offeren onze eigen essentie op.
Eén van de citaten van John Locke gaat over de waarde van inspanning
“Alle rijkdom is het resultaat van werk.”
Wie wil rijk zijn? Als we deze vraag aan een kamer vol mensen zouden stellen, dan zouden vele handen de lucht ingaan. Maar rijkdom kan uit heel verschillende bronnen afkomstig zijn. Dit laatste citaat wijst er vooral op dat rijkdom het resultaat is van werk, inspanning en volharding.
Als we niet blijven volhouden, dan zullen we bij de eerste fout die zich voordoet, geïntimideerd zijn en ons willen terugtrekken. Dan zullen we alles verliezen wat we tot dusverre bereikt hebben. Als we geen inspanning leveren, dan zal wat we doen, niet lonen. Het is noodzakelijk dat we werken om te krijgen wat we willen. Wat dit zal ons rijk maken.
We kunnen rijk zijn aan geld, gezondheid, kennis. We kunnen ook rijk zijn omdat we doen wat we leuk vinden want ons leven bestaat erin rijkdom uit te geven. Rijkdom is ook vrienden of een gezond gezin hebben. Er zijn heel veel manieren waarop we rijk kunnen zijn. Maar bij elke vorm van rijkdom is sprake van een inspanning, arbeid, volharding en een bepaalde houding.
“Bijna alles waarover de geschiedenis spreekt, is alleen maar vechten en doden.”
-John Locke-
Deze vijf citaten van John Locke laten ons beseffen dat zelfs vele jaren geleden grote denkers probeerden om onze ogen te openen over dezelfde onderwerpen waarmee we vandaag de dag worstelen. Wordt het niet tijd dat we nog een stap zetten? Wanneer zullen deze citaten ophouden met goede raad te zijn en een manier van leven worden?
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Margot, J. P. (2007). La felicidad. Praxis filosófica, (25), 55-80.
- McCrea, S. M. (2010). Intuition, insight, and the right hemisphere: Emergence of higher sociocognitive functions. Psychology research and behavior management.