Liefde zonder angst is op een volwassen manier van iemand houden

Liefde zonder angst is op een volwassen manier van iemand houden

Laatste update: 23 oktober, 2019

Liefhebben zonder gehechtheid en zonder afhankelijk te worden is houden van iemand zonder behoeftig te zijn. Het is liefde zonder angst. Op een vrije en bewuste manier geef je jezelf aan de andere persoon. Je maakt deel uit van een project waarin er geen verliezers zijn. Je hoeft jouw identiteit niet op te geven. Er is ook geen ruimte voor narcisme.

Het is mogelijk om zo’n relatie te hebben. Het enige wat je nodig hebt, zijn duidelijke grenzen en een helder begrip van bepaalde basisregels. In dit soort relatie maakt het niet uit hoeveel je partner van je houdt. Belangrijk is hoe hij van je houdt.

Vóór we dieper ingaan op dit idee, moeten we verduidelijken wat we bedoelen wanneer we in deze context over gehechtheid spreken. Vanuit het standpunt van de gedragsbiologie is niets belangrijker voor menselijke wezens (en vooral voor pasgeborenen) dan deze emotionele band. Het is een intense en duurzame verbinding die essentieel is voor de menselijke ontwikkeling.

“Een afhankelijke relatie creëren betekent dat je jouw ziel opgeeft in ruil voor vals genot en zekerheid.”

-Walter Riso-

Vanuit het standpunt van romantische relaties betekent gehechtheid iets anders. Het is duidelijk dat we allemaal een veilige basis nodig hebben.We moeten weten dat onze partner er voor ons is. Je wil weten dat je geliefd bent, dat er sprake is van verbintenissen en overeenkomsten die jouw relatie bestendigen. Deze term houdt echter vaak een situatie vol angst en onzekerheid in.

Een relatie opbouwen op basis van gehechtheid betekent dat de partners elkaar nodig hebben zoals een kind zijn ouders nodig heeft. Ze zijn afhankelijk van elkaar voor bevestiging en voeding en om hun plaats in de wereld te vinden. Dit is een onvolwassen liefde die gebaseerd is op behoeften, angsten en afhankelijkheid.

Liefde zonder gehechtheid

Liefde zonder gehechtheid

Het is niet gemakkelijk om een liefde zonder afhankelijkheid te ontwikkelen. Dat is waar omdat de meesten van ons gewend zijn om onder voorwaarden te houden van iemand. We willen minnaars die zich aan ons aanpassen.

We willen dat zij de leegte opvullen en onze eenzaamheid verzachten. Zij worden verondersteld onze gebroken stukken te herstellen en ons vleugels te geven om te vliegen. We willen alles. We vergeten echter het belangrijkste: beginnen bij onszelf.

Niemand is er verantwoordelijk voor om jou te redden. Niemand moet jouw leven heropbouwen of van jou iemand maken waarvan je altijd gedroomd hebt. Die verantwoordelijkheid is alleen van jou. We zijn echter gewend ons over te leveren aan onze partners in de hoop dat zijn ons het gevoel geven dat we compleet zijn.

We willen dat zij al onze behoeften vervullen. Deze vorm van psychologische en emotionele dynamiek is bijna uitsluitend een gevolg van het soort samenleving waarin we opgegroeid zijn.

Vanaf een heel jonge leeftijd communiceert onze cultuur het idee dat geluk gelijk staat met dingen bezitten. Dit leidt ons alleen maar tot een verontrustende werkelijkheid: we hebben altijd het gevoel dat we iets missen. Het resultaat is dat ons volledig bestaan rond het verzamelen van dingen gevormd is.

We hopen dat ze ons een goed gevoel zullen geven. We ontwikkelen dan een dwangmatige gehechtheid aan dingen, ideeën en mensen. Bovendien geloven we dat we op die manier betekenis aan ons leven kunnen geven.

Houden van zonder afhankelijk te worden

Dit soort gehechtheid is schadelijk. Het zorgt ervoor dat je voor eeuwig vatbaar bent voor wat het ook is dat je denkt te missen. Je begint dan dingen en mensen nodig te hebben, niet vanuit een oprechte behoefte maar als gevolg van een sociale en emotionele impuls. Het is een blind mechanisme dat zorgt voor lijden en angst.

Is deze vorm van bestaan de moeite waard? Natuurlijk niet. Als je dat beseft, zal het mogelijk zijn om gezondere relaties te vormen waarin een liefde zonder angst bestaat. En niet alleen dat want je zal ook een gelukkiger en meer vervullend leven kunnen leiden.

Hoe kan je liefhebben zonder gehechtheid? Hoe ontwikkel je een liefde zonder angst?

Liefhebben op basis van dromen en niet van behoeften betekent dat je van de andere persoon houdt precies zoals hij is en niet hoe jij wilt dat hij is. Het is van een andere persoon houden zoals je van de zon, de maan en de sterren houdt. Ze zijn niet van jou. Je wil ook niet dat ze van jou zijn.

Je waardeert het echter dat ze er elke dag zijn, jou licht geven en inspireren, en jou vergezellen op je reis. Wat je voor hen voelt, is een liefde zonder angst. Het feit dat je hen niet kan bezitten, betekent niet dat je niet van hen kan genieten.

Laten we enkele strategieën bekijken waarop je zonder gehechtheid van iemand kan houden. Ze maken het mogelijk een relatie zonder afhankelijkheid te hebben en liefde zonder angst te ervaren.

Neem een standpunt in. Begin bij jezelf!

  • Verklaar jezelf vrij op emotioneel vlak. Zie in dat je niemand nodig hebt om gelukkig te zijn. Je moet in staat zijn om op jezelf en met jezelf gelukkig te zijn. Je moet jezelf erkennen als waardevol en de moeite waard.
  • Verklaar jezelf ongebonden. Bevrijd jezelf van de angst verlaten te worden. Bevrijd jezelf van de angst en de bezorgdheid dat je alleen kan eindigen. Maak jezelf vrij van alle vormen van gehechtheid (idealen, plannen, overgeërfde verkeerde opvattingen…). Wees in staat om jezelf aan iemand te geven. Niet uit een behoefte, niet om jouw leegte te vullen maar vanuit een plek van vrijheid.

Liefhebben zonder gehechtheid of behoefte

  • Onthoud dat giftige liefde niet alleen een dwangmatige behoefte inhoudt om de andere persoon te bezitten. Het is ook het onvermogen om die persoon op te geven wanneer de band schadelijk is.
  • Houden van betekent ook dat je heel duidelijk weet wat “liefde zonder grenzen” betekent. Het betekent lijden, depressie, jaloezie, emotionele chaos, een laag zelfvertrouwen en afhankelijkheid.
  • Liefhebben is investeren in jouw persoonlijke groei en in de groei van jouw geliefde. Het is ruimte geven om gewoon te zijn. Op zijn beurt verrijkt dat de relatie en ervaar je een liefde zonder angst.
Liefhebben zonder gehechtheid of behoefte

Je moet eveneens in staat zijn een relatie te bouwen op een fundament van vrije uitwisseling. Het moet vrij van angst en onzekerheid zijn. Dit zijn verbindingen die vrij zijn van een dwangmatige behoefte. Er is integendeel kracht en gulheid. Dit gebeurt als gevolg van vertrouwen en begrip.

Je weet dat iemand van je houdt. Je kan de andere persoon dus gewoon laten zijn. Ik vertrouw de persoon die mij kiest. Hij houdt van wie ik ben en is niet alleen maar bij mij om het spook van de eenzaamheid op afstand te houden….  Wellicht ook interessant voor jou

Leer meer over de evolutie van romantische liefde
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Leer meer over de evolutie van romantische liefde

Liefde inspireert creativiteit, maar ook zorgen. Het begrijpen van de evolutie van romantische liefde zal je helpen dieper in je eigen essentie te ...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.