Leer jezelf kennen en wees gelukkig

Jezelf leren kennen kan een spannende uitdaging zijn. Het kan het startpunt zijn voor verandering in je leven. Het stelt je in staat om jezelf op het goede spoor te krijgen en al die dingen in je leven te bereiken die je altijd al hebt gewild.
Leer jezelf kennen en wees gelukkig
Rocío García Garzón

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Rocío García Garzón.

Laatste update: 27 december, 2022

Wie ben jij? Dat is de vraag die iedereen zichzelf op een bepaald moment in zijn leven stelt, vooral op die belangrijke momenten waarop ze het gevoel hebben dat alles op zijn kop staat en ze zichzelf gewoon niet meer lijken te herkennen. Sterker nog, op deze momenten zal het opnieuw leren kennen van jezelf een proces van persoonlijke ontwikkeling op gang brengen dat de rest van je leven zal duren.

Deze ene simpele vraag over wie je bent, is waar het allemaal begint. Het is geen bijzonder gemakkelijke vraag, zoals je later zult zien. Het is echter het startpunt van waaruit andere, complexere vragen naar voren zullen komen. Bovendien geeft het leren kennen van jezelf en het ontwikkelen van je potentieel je de mogelijkheid om de antwoorden te vinden.

Leer jezelf kennen en ontdek je kostbaarste schat: jij

Je vindt er veel literaire referenties over de kunst om jezelf te leren kennen en te ontdekken wat je echt wilt. Bovendien wordt je als kind altijd gevraagd wat je later wilt worden.

Soms geef je zelfs een antwoord zonder dat je eerst echt over de vraag hebt nagedacht. Omdat het gewoon een typische vraag is die gezinnen vaak stellen. Maar plotseling merk je dat je in je toekomst wordt geprojecteerd en een beeld opbouwt van wie je wilt zijn en wat je wilt worden.

Sommigen zeggen dat dit soort opvoeding gevolgen heeft. Wat echter relevanter is, is dat je wordt geleerd om je op iets te concentreren op een moment in je leven dat je niet eens weet wie je bent. Dus hier is die vraag nog een keer, wie ben jij?

Of je het nu leuk vindt of niet, wat je in de spiegel ziet, is opgelegd door het soort onderwijs dat je hebt gehad en door de normen die je door de samenleving zijn opgelegd. Het is echter bijna nooit gebaseerd op wat je echt wilt.

Niemand vertelt je dat echter ooit. Als gevolg daarvan wordt het kennen van jezelf een onvoltooid proces dat je vaak opzij zet om er later mee om te gaan. Als alternatief zou je het misschien helemaal niet eens overwegen.

Een vrouw die in de spiegel kijkt en zichzelf leert kennen

In de verkeerde voetsporen treden

Vaak hebben mensen de neiging om in de voetsporen van hun familie te treden. Een dochter zou bijvoorbeeld medicijnen kunnen studeren, net als haar vader. Op haar eerste dag op de operatietafel valt ze echter flauw. Want diep van binnen was dat toch niet wat ze echt wilde doen.

Het is normaal om cijfers te hebben waar je naar opkijkt. In feite is het normaal om in hun voetsporen te willen treden. Je ziet ze elke dag, je weet wat hun leven inhoudt en je leert wat je kunt verwachten door die weg te kiezen. Makkelijk, niet?

Niet echt. Dat komt omdat je jezelf niet afvraagt wie je werkelijk bent en je probeert niet eens jezelf te definiëren. Hoe je denkt, hoe je je voelt, hoe je naar de wereld om je heen kijkt, hoe je communiceert met anderen, wat je verwacht van het leven, jezelf en anderen, etc.

Daarom is de eerste stap naar zelfbewustzijn altijd educatie. Alle kinderen zouden inderdaad geholpen moeten worden op hun reis naar zelfbewustzijn. Omdat elk kind moet ontdekken dat het een uniek mens is.

“Op een dag, ergens – overal, onfeilbaar, zul je jezelf vinden, en dat, en alleen dat, kan het gelukkigste of bitterste uur van je leven zijn.”

Pablo Neruda

Startpunt: leer jezelf kennen

Het is een spannend moment als je de uitdaging herkent om jezelf te leren kennen. In feite is het dat moment waarop je besluit te veranderen wat je niet leuk vindt, nieuwe mogelijkheden te verkennen en een aantal van de barrières te slechten die je jezelf eerder hebt opgelegd.

Maar al te vaak leef je op de automatische piloot. Je ervaart emoties, maar past ze zelden aan of integreert ze in je eigen persoonlijke verhaal. Wanneer je je echter bewust wordt van de enorme hoeveelheid mogelijkheden die je hebt, is het makkelijker om zelf te gaan ontdekken.

Je weet waarschijnlijk echter niet waar je moet beginnen. Dit is heel normaal en het overkomt iedereen. Het is gewoon een kwestie van leren focussen op jezelf en werken aan je persoonlijke ontwikkeling.

Psychologie en coaching, je naaste bondgenoten

Jezelf leren kennen en werken aan je persoonlijke groei en ontwikkeling zijn eigenlijk twee kanten van dezelfde medaille. Met die munt kun je effectief “geluk voor jezelf kopen.” Je kunt het echter niet alleen.

Daarom moet je je omringen met mensen die het meeste aan je teruggeven. Dat komt omdat, zoals Jim Rohn ooit zei: “Jij bent het gemiddelde van de vijf mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt.” Denk ook aan psychologische hulp en coaching. Beiden gebruiken positieve psychologie om het welzijn van hun cliënten te vergroten.

Een vrouw met haar ogen dicht

Belangrijke vragen om jezelf te leren kennen

  • Wie ben jij?
  • Waar ben je goed in?
  • Hoe voel je je?
  • Waar droom je van?
  • Wat vind je leuk om te doen?

Op een gegeven moment zal je nieuwe zelf geboren worden. Zo werkt het proces van jezelf ontdekken en leren kennen. Bovendien zul je tijdens je reis je realiseren dat je nu beter voorbereid bent om je emotionele wereld te beheren en ervan te genieten. Dit komt omdat je nu weet over welke middelen je beschikt en waar je verbeteringen moet aanbrengen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.