Leer alles over het polycysteus-ovariumsyndroom

Veel vrouwen met het polycysteus-ovariumsyndroom krijgen op een bepaald moment in hun leven te maken met een depressie door de hormonale veranderingen die, samen met de lichamelijke veranderingen die ze ervaren, kunnen leiden tot stemmingsstoornissen.
Leer alles over het polycysteus-ovariumsyndroom
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Leven met het polycysteus-ovariumsyndroom is niet altijd makkelijk.Veel vrouwen lijden aan deze aandoening, hoewel we er zelden iets over horen. Het manifesteert zich met pijn en kan lijden tot menstruatiestoornissen en zelfs onvruchtbaarheid. Ook is er een verhoogd risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes, hartziekte of depressie.

Elke vrouw gaat natuurlijk op haar eigen specifieke manier met deze aandoening om. In 1935 werd het in detail beschreven door de artsen Stein en Leventhal, en daardoor weten we dat het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) 1 op de 10 vrouwen treft. We weten ook dat veel tieners symptomen van de aandoening vertonen, kort nadat ze beginnen te menstrueren.

Het goede nieuws is dat er steeds betere behandelingen zijn om de kwaliteit van leven van de mensen die hieraan lijden te verbeteren. Er zijn hormonale therapieën, zoals orale anticonceptiemiddelen die aan verschillende geneesmiddelen zijn toegevoegd om de insuline te verminderen als dat nodig is.

Ook zijn er anti-androgenen of voedingssupplementen die de ovulatie verbeteren. Beide strategieën leveren goede resultaten op. Het is daarnaast belangrijk om te weten dat medisch toezicht belangrijk is. Voor veel vrouwen komt de diagnose polycysteus-ovariumsyndroom niet in een vroeg stadium, omdat ze zelden met hun klachten naar de dokter gaan.

Houd in gedachten dat er altijd een ziekte is die behandeld moet worden, als je last hebt van symptomen als overmatige menstruatiepijn, onregelmatigheden en abnormale haargroei.

Wat is het polycysteus-ovariumsyndroom?

Een vrouw houdt haar handen tegen haar buik

Het polycysteus-ovariumsyndroom is een aandoening van het endocriene systeem, die vrouwen tijdens hun vruchtbare jaren treft.

Het wordt gekenmerkt door een aandoening van de eierstokken, waarbij de ovulatie niet geheel of helemaal niet plaatsvindt. In plaats daarvan hechten de eicellen zich aan het oppervlak van de eierstok, waardoor kleine goedaardige cysten ontstaan.

 • Het wordt veroorzaakt door een verandering van androgenen. Het is dus belangrijk om te weten dat eierstokken zowel oestrogeen als progesteron produceren.
 • Vrouwen met het polycysteus-ovariumsyndroom hebben echter de neiging om een groter aantal androgenen te genereren. Dit is waarom de eicellen veranderen in cysten, in plaats van los te komen.

Deze cysten zijn niet kwaadaardig en hoeven meestal niet te worden geopereerd. Ze leiden echter wel tot nieuwe hormonale onevenwichtigheden die zich manifesteren in de volgende symptomen:

Anovulatie

Anovulatie is een van de klinische symptomen waar vrouwen met deze aandoening last van kunnen hebben. Het betekent het volgende:

 • De menstruatiecyclus is onregelmatig.
 • Er is een gebrek aan ovulatie. Dit is iets waar de helft van de vrouwen met het polycysteus-ovariumsyndroom last van heeft. Amenorroe, of het gebrek aan menstruatie, kan minstens drie maanden duren. Zoiets leidt tot problemen als onvruchtbaarheid, zoals je je wel kunt voorstellen.
 • Dan is er nog een ander probleem dat zich vaak voordoet, namelijk metrorragie. Dat betekent dat bepaalde vrouwen met deze aandoening tussen de menstruaties door kunnen bloeden.

Hyperandrogenisme

Deze aandoening reageert op een verandering van de hormonen wanneer er een te hoog gehalte aan androgenen in het bloed aanwezig is. Het manifesteert zich als:

 • een overmaat aan acne en seborroïsch eczeem
 • alopecia
 • hirsutisme (het verschijnen van haar op ongewone plaatsen bij vrouwen)

Acanthosis nigricans (vlekken op de huid)

Een vrouw met vlekken op de huid

Acanthosis nigricans is een huidaandoening waarbij gebieden zoals de liezen, oksels of delen van de hals donkerder en ruwer worden. Het is een aandoening die gepaard gaat met andere hormonale veranderingen, maar ook met insulineresistentie. In sommige gevallen kan dit ook een bijwerking van een bepaald geneesmiddel of anticonceptiemiddel zijn.

Aandoeningen die geassocieerd worden met polycysteus-ovariumsyndroom

Zoals we aan het begin van dit artikel al zeiden, kan het polycysteus-ovariumsyndroom leiden tot metabole veranderingen. Deze leiden op de lange termijn tot andere relatief ernstige gezondheidsproblemen. Hier zijn er enkele van:

 • Ongeveer 50% van de vrouwen met deze aandoening kan insulineresistentie ontwikkelen. Onderzoek zoals dat van Dr. Richard Legro van de University of California wijzen erop dat dit syndroom gerelateerd kan zijn aan de ontwikkeling van type 2 diabetes.
 • Het komt ook vaak voor dat vrouwen die eraan lijden een hoge bloeddruk hebben. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot andere hart- en vaatziekten.
 • Het kan ook voorkomen dat vrouwen aan een depressie komen te lijden. Dit komt vooral door problemen met het zelfvertrouwen, die ontstaan door het verschijnen van haar, acne en andere lichamelijke problemen die het uiterlijk beïnvloeden.

Behandelingen voor polycysteus-ovariumsyndroom

De medische benadering van polycysteus-ovariumsyndroom is multidisciplinair. Ook krijgt elke vrouw een persoonlijke behandeling die begint met het bekijken hoe groot de hormonale veranderingen zijn. Hiervoor krijg je de volgende onderzoeken:

 • Eerst krijg je een gynaecologisch onderzoek waarbij ook een echografie plaatsvindt.
 • Daarna krijg je een bloedonderzoek, om de concentraties van androgenen, insuline en andere hormonen te meten. Op deze manier kan een arts voor iedere patiënt een aangepaste diagnose stellen.

Gynaecologen, endocrinologen, voedingsdeskundigen en psychologen

Iedere vrouw die lijdt aan deze aandoening heeft ongetwijfeld een multidisciplinaire aanpak nodig. Een aanpak waarbij verschillende deskundigen haar een passende behandeling geven voor elk symptoom waar zij last van heeft.

Dit omvat over het algemeen de volgende strategieën:

Farmacologische middelen

 • het voorschrijven van anticonceptiemiddelen om de eisprong te reguleren
 • anti-androgenen toedienen om hirsutisme en huidaandoeningen te behandelen
 • geneesmiddelen voor de behandeling van insulineresistentie

Voedingsmiddelen

 • het dieet verbeteren in gevallen waar overgewicht een probleem is
 • hypertensie en problemen reguleren door het gebruik van insuline
 • de hormonen en de zwellingen reguleren

Psychologische

Psychologische hulp is de sleutel tot het verbeteren van:

 • het gevoel van eigenwaarde
 • angstproblemen
 • lichaamsbeeld
 • mogelijke psychoseksuele veranderingen

Het kan ook helpen om eventuele psychologische problemen naar aanleiding van de onvruchtbaarheid van veel vrouwen, die vaak het gevolg zijn van dit syndroom, te leren accepteren.

Een multidisciplinaire behandeling is bij dit soort aandoeningen dus van vitaal belang. Een vroegtijdige diagnose zal de levenskwaliteit van iedere vrouw met deze aandoening verbeteren, daarom is het belangrijk om deze aandoening bekend te maken en te normaliseren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.