Laten we elkaar aankijken om gedag te zeggen

Laten we elkaar aankijken om gedag te zeggen

Laatste update: 30 juli, 2016

Kom, laten we elkaar aankijken om gedag te zeggen. Ik moet uitleggen waarom ik weg ga, ik wil verduidelijken dat liefde niet het antwoord is op alle leegtes of de remedie voor alle vergissingen. Ik zeg je gedag recht in je gezicht, omdat dat de manier is waarop mensen die eens van elkaar hielden en die elkaar respecteren, elkaar gedag zeggen.

We hebben anderen blindelings lief, met al onze zintuigen en met hetgeen sommige mensen onze ‘ziel’ noemen.

Blinde liefde kan de relatie echter door de jaren heen nooit genoeg zekerheid bieden om de relatie te laten bloeien. Wat we nodig hebben is een diepgaande liefde die ons volledige rust biedt. Een liefde waarin de rimpels niet worden gezien als een teken dat we vele jaren met elkaar hebben doorgebracht, maar als een teken dat we dagen met elkaar geleefd hebben in harmonie en gelukzaligheid.

Tot dusver is nog niemand in staat geweest de ‘magische formule’ te achterhalen die deze vorm van liefde kan garanderen. In de tussentijd zetten we onszelf voortdurend op het spel, laten we ons meeslepen en belopen we het ingewikkelde pad van emotionele relaties.

Waarschijnlijk ben je het met ons eens dat het moment dat twee mensen uit elkaar gaan een van de moeilijkste momenten in een relatie is. En gedurende je leven heb je wellicht ook wel de bittere essentie moeten proeven van ‘verlatenheid’ of het ‘worden verlaten’.

Het verbreken van verbintenissen, ongeacht wie het doet, veroorzaakt op de een of andere manier altijd pijn, zelfs wanneer de scheiding in sommige gevallen geheel rechtvaardig is.

De laatste keer dat je door een breuk moest, hoe was dat? Hoe heeft diegene het toen met je ‘uitgemaakt’? Of hoe heb jij het met diegene uitgemaakt? Via de telefoon? In een berichtje? Door gewoon te verhuizen zonder überhaupt iets te zeggen? Het is totaal niet gepast om op dit soort manieren een einde te maken aan een relatie en al helemaal niet gezond op emotioneel niveau. Afscheid nemen zou altijd onder vier ogen moeten gebeuren, waarbij je elkaar recht in de ogen kijkt en de meest ware vorm van oprechtheid uit je hart naar boven laat komen.

‘Het ligt niet aan jou, maar aan mij’

We weten dat het alles behalve makkelijk is om iemand met wie je emoties, dromen en gevoelens hebt gedeeld te vertellen dat je niet meer van hem houdt. Of dat je misschien nog wel van hem houdt, maar niet meer gelukkig met hem bent. Je wilt niet nog een tweede poging wagen die uiteindelijk waarschijnlijk alleen maar meer verdriet zal veroorzaken.

Het is niet makkelijk, maar het moet wel gedaan worden. Het afscheid is net een grote doos vol gemengde gevoelens, maar met een duidelijke behoefte: om los te laten en een hoofdstuk tot zijn einde te laten komen. Om verder te gaan.

Verdriet

We moeten te allen tijde proberen de maar al te bekende uitdrukking ‘het ligt niet aan jou, maar aan mij’ te vermijden. De drijfveer die achter deze woorden verborgen gaat is dat we onze partner, van wie we helaas niet meer houden, geen pijn willen doen door de waarheid te onthullen, waardoor we ons proberen te verschuilen achter de woorden ‘het ligt niet aan jou, maar aan mij’.

Hiermee schuiven we de schuld op onszelf. Door het te laten lijken alsof je jezelf en je partner als stel bevrijdt en door de nadruk te leggen op het probleem in onszelf, maken we onszelf het slachtoffer en zorgen we ervoor dat het makkelijker is om weg te gaan. We vermijden het hoeven uitspreken van de waarheid en vertrekken op een onvolwassen manier. Onze partner zal namelijk nooit begrijpen wat er nu echt gebeurd is.

Om op geheel volwassen manier de verbintenis te verbreken en deze fase in ons leven af te sluiten, moeten we proberen om clichés en leugentjes om eigen bestwil altijd te vermijden. De waarheid is hard en doet pijn, maar vroeg of laat moeten we hem toch onder ogen komen. Twijfel moedigt echter valse hoop aan.

Manieren om afscheid te nemen van een relatie

1. Allereerst is het belangrijk dat we ons realiseren dat het afscheid definitief zal zijn. Je weet dat dit het beste is en je bent hier volledig van overtuigd.

2. Het is heel goed mogelijk dat je partner bepaalde dingen al heeft kunnen aanvoelen. Sommige mensen doen liever een blinddoek om dan de waarheid te moeten accepteren, de sprong te maken en te doen wat het beste is voor allebei. Elke vorm van liefde die gebaseerd is op een leugen, zal uiteindelijk langzaam in de afgrond glijden van ongelukkigheid.

3. Denk van tevoren alvast na over wat je wilt gaan zeggen. Dit kun je zelfs hardop oefenen als je wilt. Wanneer je je woorden visualiseert en zelf aanhoort, kun je de emotionele last alvast onder ogen komen. Als je je gevoelens er van tevoren al uitgooit, zal dit later beter gaan. Je zult de emotionele last beter onder controle hebben wanneer het ware moment aanbreekt.

4. Denk dan na over de mogelijke standpunten die je partner zou kunnen hebben over wat je te zeggen hebt. Vraag jezelf af hoe je je woorden kunt rechtvaardigen of jezelf kunt verdedigen.

5. Probeer je het afscheid en het afstand nemen voor te stellen. Dit zal namelijk pijn opwekken. Tegelijkertijd is het echter een vorm van bevrijding, iets dat je volledig en volwassen hebt aangepakt.

Het afscheid onder ogen komen nadat je verlaten bent

Iemand te moeten verlaten veroorzaakt veel pijn, maar bij degene die verlaten wordt kan dit een vorm van pijn veroorzaken die heel destructief is: we verliezen ons gevoel van eigenwaarde en onze zelfverzekerdheid…

Dit mag je niet toestaan. Laat jezelf niet helemaal in dit verdriet meeslepen of een slachtoffer worden. We kunnen overal overheen komen. Het beste tegengif? Tijd en het herwinnen van je hoop.

Gedag Zeggen

Wanneer we bijvoorbeeld door iemand anders verlaten worden of aanvoelen dat onze partner niet meer van ons houdt, bevinden we ons in een situatie die vereist dat we diep rouwen, waar we zelf vervolgens weer uit moeten opstaan.

Wat de reden echter ook is dat de relatie tot zijn einde moet komen, we verdienen het dat onze partner ons recht in de ogen aankijkt en uitlegt waarom hij weggaat, al voordat hij überhaupt vertrokken is. Het niet weten veroorzaakt namelijk veel angst en voedt valse verwachtingen.

Hierdoor verliezen we belangrijke tijd die we zouden moeten gebruiken om onszelf weer overeind te krijgen. Om het verlies te aanvaarden, weer op te staan en verder te gaan op ons pad.

Wanneer iemand het uitmaakt via een derde persoon, de telefoon of door gewoon zonder gedag te zeggen te vertrekken, waardoor je op een dag thuiskomt en een leeg huis aantreft, creëert diegene een cyclus die moeilijk te doorbreken is. Elk afscheid moet daarom onder vier ogen plaatsvinden terwijl je elkaar recht in de ogen aankijkt. Het afscheid moet niet verhuld worden door valse ideeën of laffe ontvluchtingen die alleen maar pijn en verdriet veroorzaken.

Wees dapper. Toon moed en emotionele volwassenheid naar je partner. In het leven gaan sommige deuren nu eenmaal dicht en beginnen we hierdoor aan een nieuwe cyclus. Probeer alles te doen met integriteit en innerlijke wijsheid.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.