Kunnen we op iedereen verliefd worden?

Kunnen we op iedereen verliefd worden?

Laatste update: 09 juli, 2016

We worden verliefd op volledig onbewuste en intuïtieve manieren. Het is voor ons niet nodig om ingewikkelde wiskundige sommen op te lossen, of een lijst van voor- en nadelen te maken om iemand ons hart te laten stelen.

“Verliefd worden is alsof je van een rots springt. Je hersenen schreeuwen, vertellen je dat het geen goed idee is en dat het je onvermijdelijke pijn en schade zal toebrengen, maar je hart gelooft dat het je omhoog kan tillen en je kan helpen om te vliegen.”

-Marie Coulson-

Onze intuïtie is erin getraind om ervoor te zorgen dat we niet te veel nadenken over de vraag of we iemand nu leuk vinden of niet. Het is op die manier geëvolueerd, zodat we in staat zijn om snelle oordelen te vellen en beslissingen te maken. Hierdoor kunnen we onbewust weten of we ons aangetrokken voelen tot iemand of dat we op iemand verliefd zouden kunnen worden.

36 vragen om verliefd te worden

In 1997 ontwikkelde psycholoog Arthur Aron, een professor aan de State University of New York in Stonybrook, een test met 36 vragen om aan te tonen dat we binnen 45 minuten verliefd kunnen worden op en een intieme band kunnen opbouwen met een wildvreemde.

Deze test kwam op 9 januari 2015 wederom in de schijnwerpers te staan toen Mandy Len Catron een artikel publiceerde in de New York Times. In haar artikel vertelt ze het verhaal over hoe ze verliefd werd door de 36-vragen test van Aron te gebruiken.

Arons doel was om intimiteit te creëren tussen twee mensen die vreemden van elkaar zijn. Hij voerden een studie uit met meerdere mensen om te bepalen welke vragen gesteld zouden moeten worden om twee vreemden op elkaar verliefd te laten worden.

Tot slot vroeg Aron een paar heteroseksuele koppels om de vragen te beantwoorden. Hierdoor ontdekte hij dat er, door twee mensen elkaar deze vragen te laten stellen, een sterke intieme band kan worden opgewekt. De test is voltooid wanneer de twee proefpersonen, na het stellen van de vragen, vier minuten in elkaars ogen blijven kijken.

Vertrouwen

Waarom worden we verliefd op een bepaalde persoon?

Wanneer we wel op één iemand verliefd worden en niet op iemand anders, dan handelen we op basis van onze intuïtie. We begrijpen dat we deze persoon leuk vinden zonder terug te hoeven vallen op logica om onszelf hiervoor een reden te geven.

We ervaren simpelweg een bepaald gevoel, waardoor we duidelijk kunnen zien dat deze persoon en niemand anders degene is die we leuk vinden en die we willen. Deze intuïtie is afhankelijk van twee fundamentele factoren: de ene factor is psychologisch bepaald en de andere factor is chemisch bepaald.

Onze overtuiging ligt gegrond in de psychologische factor, die ervoor zorgt dat we een bepaalde persoon kiezen. Over het algemeen zijn we op zoek naar mensen die een leefstijl en smaak hebben die soortgelijk zijn aan onze eigen smaak en leefstijl. Soms zijn we onbewust op zoek naar iemand die lijkt op een familielid of een vriend die eigenschappen heeft die wij bewonderen.

“Een ontmoeting tussen twee persoonlijkheden is als het samenvoegen van twee chemische stoffen. Wanneer er een reactie volgt, zijn beide veranderd.”

-Carl Jung-

Menselijke aantrekkingskracht is ook een kwestie van chemie. De chemie van de liefde is opgemaakt uit alle hormonale processen en het vrijlaten van neurotransmitters, wat plaatsvindt wanneer twee mensen lichamelijk met elkaar in aanraking komen.

Helen Fisher, een onderzoekster aan de afdeling Antropologie aan de Rutgers Universiteit in New Jersey, stelt dat mannen sneller verliefd worden dan vrouwen. Fisher geeft aan dat op basis van haar onderzoek ontdekt is dat het deel in de hersenen dat geassocieerd is met visuele stimuli bij mannen actiever is. Hierdoor pogen vrouwen al door de hele geschiedenis heen om lichamelijk aantrekkelijk en behaaglijk te zijn voor mannen.

Er werd echter ook opgemerkt dat in de hersenen van vrouwen bij het kiezen van een partner de meeste activiteit kan worden waargenomen in drie verschillende delen van de hersenen die verbonden zijn aan het geheugen. Om te kunnen bepalen of een man een goede echtgenoot of een goede vader zal zijn, moet een vrouw onthouden hoe hij zich gedragen heeft en wat voor dingen hij gezegd heeft.

Dansend Koppel

Kunnen we op iedereen verliefd worden?

Aron maakte zijn 36-vragen test met het doel om aan te tonen dat je binnen 45 minuten intimiteit kunt creëren tussen twee vreemden.

Elk koppel zou elkaar een reeks van vragen moeten stellen. Deze vragen zijn verdeeld in drie groepen en worden gesteld in verschillende fases, waarbij elke volgende fase intiemer is dan de vorige. In de laatste, meest intieme fase van de test worden vragen gesteld als:

  • Wanneer heb je voor het laatst in het bijzijn van iemand anders gehuild? Wanneer heb je voor het laatst in je eentje gehuild?
  • Vertel je partner iets dat je leuk aan hem/haar vindt.
  • Deel een persoonlijk probleem en vraag je partner om advies over hoe hij/zij dit probleem zou aanpakken. Vraag ook of hij/zij kan reflecteren op hoe jij je lijkt te voelen aangaande het probleem dat je gekozen hebt om te delen.

In het experiment gaat het erom dat je antwoord geeft op de vragen, waardoor er geleidelijk aan een wederzijds begrip ontstaat in relatie tot die andere persoon. De vragen worden steeds persoonlijker en geven ons de kans om die andere persoon beetje bij beetje te leren kennen, maar op een over het algemeen diepgaande manier.

Het resultaat van deze diepe en intieme kennis is een gevoel van intimiteit dat wij als mensen nodig hebben om verliefd op elkaar te kunnen worden.

Het lijkt misschien een gehaaste en versnelde manier om verliefd te worden, maar het concrete aspect dat ervoor zorgt dat we wel op de één en niet op de ander verliefd worden, wordt eigenlijk sterker tijdens dit proces. Dit aspect is natuurlijk intimiteit en intimiteit kan ons naar liefde leiden.

“Mijn strategie is dat op een dag, ik weet niet hoe of in welke context, jij mij eindelijk nodig zult hebben.”

Mario Benedetti


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.