Kun je je eigen geluk maken in je leven?

Is geluk willekeurig? Is er een manier om geluk op de een of andere manier te beïnvloeden? Waarom lijkt het alsof sommige mensen met geluk (of pech) zijn geboren? Maken mensen hun eigen geluk? Vandaag proberen we enkele van deze vragen te beantwoorden met het meest recente onderzoek.
Kun je je eigen geluk maken in je leven?

Laatste update: 17 februari, 2021

Kans en geluk maken deel uit van je leven vanaf het moment dat je wordt geboren. Je kiest niet de tijd, de plaats of het gezin waarin je wordt geboren. Ook niet veel van de ervaringen die je in de loop van je leven zult opdoen. Op het eerste gezicht lijkt alles in je leven aan toeval te wijten, maar er kunnen een aantal manieren zijn waarop je je eigen geluk kunt maken.

Hoewel mensen het woord ‘geluk’  lukraak gebruiken, is het geen gemakkelijk concept om te definiëren. Je zou kunnen zeggen dat het te maken heeft met toevallige gebeurtenissen of omstandigheden die je leven positief of negatief beïnvloeden. Veel geluk zou het winnen van de loterij zijn en pech zou zijn het verliezen van je winnende ticket.

Heb je je ooit wel eens afgevraagd of geluk eigenlijk zo willekeurig is als het lijkt? Er is geen definitief antwoord, maar sommige onderzoekers hebben een aantal interessante inzichten in dit onderwerp gekregen.

We weten dat geluk, met een hoofdletter G, net als in het voorbeeld van de loterij, meestal door toeval wordt bepaald. Het geluk van dag tot dag hangt echter vaak meer af van je vaardigheden en je intelligentie.

“De gouden kans die je zoekt, zit in jezelf. Het zit niet in je omgeving, het is geen geluk of toeval of de hulp van anderen, het zit alleen in jezelf.”

-Orison Swett Marden-

Geluk en tegenslag

Als je de biografieën van beroemde historische figuren bestudeert, zul je merken dat de meesten van hen met grote tegenslagen in hun leven te maken hebben gehad. Er zouden maar heel weinig van hen als ‘gelukkig’ worden beschouwd in de gebruikelijke zin en hun prestaties kunnen niet worden verklaard door eenvoudig toeval.

In ons dagelijks leven lijkt deze regel echter niet van toepassing te zijn. Natuurkundigen Alessandro Pluchino en Andrea Rapisarda, samen met econoom Alessio Biondo, een onderzoek naar geluk uitgevoerd dat in veertig jaar duizend deelnemers volgde. Hun doel was om het economische succes van elk individu te bepalen.

De resultaten waren onthutsend. De meest getalenteerde of begaafde individuen waren uiteindelijk niet degenen die zich in de beste financiële situatie bevonden. De factor die de meeste invloed leek te hebben, was geluk. De meest getalenteerde mensen bereikten een bepaald niveau van welzijn, maar degenen die echt succes bereikten waren degenen met geluk.

Geluk en logica

Dus wat zegt dat over geluk? Aan de ene kant hebben we mannen en vrouwen die een grote bijdrage hebben geleverd aan de samenleving en met aanzienlijke tegenslagen in hun leven te maken hebben gehad. Anderzijds hebben we licht getalenteerde mensen die grote financiële successen boeken omdat ze volgens een onderzoek gewoon geluk hadden.

Ontbreekt er iets in deze vergelijking? Misschien, zegt dr. Cristian Busch, auteur van het boek The Serendipity Mindset: The Art and Science of Creating Good Luck (Engelse link). Dr. Busch wordt ook beschouwd als een van de 100 meest invloedrijke denkers ter wereld volgens The Economist, Diplomatic Courier Magazine, Ideas People en Davos 50.

Busch stelt dat de sleutel ligt in dat raadselachtige woord dat hij in zijn titel gebruikt: serendipiteit. Hij zegt dat deze sprankjes geluk niet perse het product van toeval zijn.

Voor Busch draait het allemaal om het vinden van betekenis in het onverwachte en toevalligheden. Je moet ook bereid zijn om van die momenten te profiteren. Het beste is dat hij denkt dat dit een vaardigheid is waaraan je kunt werken en die je kunt ontwikkelen. In theorie zou je dus meer geluk in je leven kunnen kweken.

Kun je je eigen geluk maken in je leven door het na te jagen

Mogelijkheden om het na te jagen

Dr. Busch gelooft ook dat geluk een kwestie van perspectief is. Veel geluk heeft de neiging je te ‘verlaten’ wanneer je wens om de controle te hebben jou verwijdert van de minder begane paden. Met andere woorden, wanneer je angst voor het onbekende je gedrag domineert.

Het onverwachte is er echter niet om problemen te veroorzaken. In plaats daarvan is het er om je waarheden te tonen die je anders misschien ontgaan waren. Het onverwachte verbergt vaak het geschenk van fortuin, zolang je bereid bent het te ontvangen.

Het accepteren van de imperfectie van de werkelijkheid, het vinden van antwoorden op je fouten, en het reageren met verbeeldingskracht en creativiteit op onvoorziene omstandigheden zijn de echte bouwstenen van geluk.

Hier komen de verhalen van grote historische figuren en niet zo getalenteerde, maar zeer rijke mensen samen. Wat ze gemeen hebben, is een uitstekend vermogen om met het onverwachte om te gaan.

Andere mensen doen dat niet zo goed omdat ze in een wereld van zekerheden willen leven. Dat is waar hun potentieel stagneert. Ze kunnen de diamanten die schitteren in de duisternis van de chaos niet zien.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Rovira, A., & Trías de Bes, F. (2004). La buena suerte. Barcelona: Empresa Activa.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.