Kindermeditatie: van jongs af aan onze innerlijke tuin cultiveren

Het verminderen van angst, het stimuleren van creativiteit en het ontwikkelen van frustratiebeheersing zijn enkele van de voordelen die meditatie voor onze kinderen kan hebben.
Kindermeditatie: van jongs af aan onze innerlijke tuin cultiveren

Laatste update: 04 december, 2023

Meditatie is een techniek voor een goede gezondheid en gevoel van welzijn die een enorme impact heeft op iedereen: mannen, vrouwen, ouderen, volwassenen, jongeren en natuurlijk ook kinderen. Het is niet genoeg om alleen voor je lichaam te zorgen. Je moet ook goed voor je geest zorgen, en de techniek waar we je vandaag over gaan vertellen, kindermeditatie, is daar perfect voor.

Meditatie heeft namelijk een zeer positieve invloed op de groei en ontwikkeling van jonge kinderen. Het is bewezen dat kinderen die mediteren betere cijfers halen op school. Maar deze techniek heeft meerdere positieve psycho-educatieve en emotionele voordelen en implicaties. Zo draagt het niet alleen bij aan het welzijn van kinderen, het verbetert ook hun concentratie, ontspanning, creativiteit en veerkracht.

“Als elke 8-jarige ter wereld geleerd wordt om te mediteren, zullen we het geweld van de wereld binnen één generatie elimineren.”

-Dalai Lama-

Meditatie verrijkt ook ons volwassen leven op vele manieren, niet alleen op emotioneel en psychologisch vlak, maar ook fysiek. Iets soortgelijks gebeurt met kinderen, maar bij kinderen biedt het ook voordelen voor hun leervermogen.

Uiteindelijk is meditatie een soort van mentale gymnastiek of training, en door het te oefenen, blijft de aandacht van het kind flexibel. Dit zal het bijvoorbeeld makkelijker maken voor kinderen om nieuwe kennis of vaardigheden op te doen.

Waarom is meditatie zo belangrijk voor kinderen?

We leven in het tijdperk van ‘overstimulatie’. Tv, internet, interactieve games, schema’s vol buitenschoolse activiteiten, mobiele telefoons… Al die stress is ook het leven van kinderen binnengedrongen. Het is dan ook belangrijk om niet te vergeten dat jonge kinderen een immatuur zenuwstelsel hebben. Het is voor kinderen dus moeilijker om heel veel prikkels tegelijk te verwerken.

Overgestimuleerde kinderen kunnen daarom last krijgen van problemen op sociaal gebied, problemen met taal en motoriek, en natuurlijk concentratieproblemen. Deze dingen kunnen in de toekomst allemaal leiden tot leer- of gedragsproblemen. Kindermeditatie kan kinderen echter helpen een balans te vinden en de negatieve effecten van overstimulatie compenseren.

“We hebben meer rust nodig om het goed te maken voor het extreem stressvolle tempo van ons leven.”

-Vicente Simón-

Kindermeditatie is goed voor de ontwikkeling van kinderen

Tronick en Gianino (1986) ontdekten dat kinderen worden geboren met het vermogen om zichzelf te kalmeren. Baby’s kunnen dit zelfs een paar keer in een minuut doen. In deze zin kan meditatie ervoor zorgen dat kinderen dit natuurlijke vermogen om zichzelf te kalmeren kunnen behouden. Het is van cruciaal belang dat ze dit vermogen niet verliezen als het gaat om hun emotionele regulering. Dit geldt net zo zeer als ze nog jong zijn als wanneer ze al ouder zijn.

“Academisch leren wordt te vaak benadrukt in de kindertijd. In plaats van aardrijkskunde of scheikunde te leren, is het belangrijker dat een kind leert om gelukkig te zijn, optimistisch te zijn, innovatief te zijn, te mediteren en dankbaar te zijn. ‘

-Ramón Gallegos-

Wat is meditatie?

Mediteren betekent dat je je aandacht op iets specifieks richt. Dit kan een gedachte, een object, een afbeelding, je eigen lichaam, je gedachten, een visualisatie zijn…

“Hardlopen kan een vorm van meditatie zijn. Joggen, dansen, zwemmen – alles kan een vorm van meditatie zijn. Mijn definitie van meditatie is: wanneer je lichaam, geest en ziel samen op hetzelfde ritme functioneren, is het meditatie. ”

-Osho-

Mediteren is heel eenvoudig om te doen. Je kunt beginnen door je aandacht te richten op je lichamelijke houding, je ademhaling en je instelling. Dit komt omdat mediteren inhoudt dat je je volledige aandacht en bewustzijn richt op alles wat je bent en alles wat je voelt. Dat wil zeggen, het houdt in dat je je op elk moment bewust bent van alles wat er om je heen gebeurt.

“Meditatie laat ons zien hoe we afleidingen kunnen negeren en onze aandacht kunnen richten op datgene waar we ons op willen concentreren.”

-Goleman-

Meisje dat geniet van de natuur, want Kindermeditatie is goed voor de ontwikkeling van kinderen

Er bestaan verschillende soorten op meditatie gebaseerde activiteiten die geweldig zijn voor jonge geesten. Ze hebben echter allemaal hetzelfde doel, om je aandacht te richten op het kalmeren van je geest en het betreden van een andere staat van bewustzijn:

 • Creatieve visualisaties (op basis van zicht, geluid, aanraking, geur of smaak).
 • Begeleide meditatie.
 • Activiteiten die specifiek gericht zijn op mindfulness.
 • Praktijken die mindfulness integreren in het dagelijks leven (leren om achtzaam te blijven bij de taken die je dagelijks uitvoert).
 • Ademhalingscontrole.
 • Praktijken die werken aan lichamelijk bewustzijn door je aandacht te richten op verschillende delen van je lichaam.
 • Mantra-meditatie (herhalende geluiden, lettergrepen, woorden of zinnen, met als doel je psychofysieke toestand te verbeteren).

Bewust en goed ademen is het fundamentele hulpmiddel voor het beoefenen van meditatie, vooral om staten van diepgaande oplettendheid en concentratie te bereiken.

De voordelen van kindermeditatie

Hieronder hebben we een lange lijst samengesteld van enkele van de voordelen die kindermeditatie heeft voor kinderen, maar er zijn er waarschijnlijk nog veel meer:

 • Kindermeditatie helpt kinderen om beter te slapen en maakt de slaap herstellend.
 • Vermindert en helpt om de angsten die op die leeftijd zo gewoon zijn, weg te nemen.
 • Helpt om dagelijkse stress te beheersen.
 • Verhoogt het creatieve denkvermogen.
 • Kindermeditatie helpt kinderen ook om hun frustratie te beheersen.
 • Verbetert de concentratie.
 • Versterkt het immuunsysteem.
 • Verhoogt de snelheid van sensorische en cognitieve verwerking.
 • Helpt bij het verbeteren van hun zelfbeeld en zelfrespect.
 • Bevordert de controle en vermindert spierpijn of lichamelijk ongemak, wat meestal deel uitmaakt van dit stadium van constante groei.
 • Kindermeditatie geeft kinderen daarnaast zelfvertrouwen en maakt ze zelfverzekerder.
 • Verbetert fysieke en emotionele zelfcontrole en zelfregulatie, waardoor ze minder impulsief zijn.
 • Helpt hen om hun emoties goed te verwerken.
 • Verbetert hun academische prestaties.
 • Toont hen dat ze verantwoordelijker zijn. Niet alleen met hun materiële bezittingen maar ook met hun emoties, leven en geluk.
 • Helpt hen om verbinding te maken met een staat van vrede die niet-gewelddadige houdingen bevordert als het gaat om socialiseren.
 • Kindermeditatie helpt tevens om mensen te vormen die meer liefhebbend zijn en meer verbonden zijn met hun omgeving en met andere mensen.
 • Verbetert hun sociale vaardigheden. Het stimuleert namelijk gevoelens van empathie en dankbaarheid.
 • Helpt kinderen om hun dagelijkse frustraties en moeilijkheden het hoofd te bieden. Meditatie bevordert de ontwikkeling van hun vermogen om de dingen die gebeuren te accepteren.
 • Helpt bij het bouwen van een kader voor een meer stabiele volwassenheid.
 • Tot slot maakt kindermeditatie kinderen ook gelukkiger, wat hun humeur verbetert.

“Mediteer vreugdevol, niet serieus. Wanneer je de meditatieruimte binnengaat, laat je je serieusheid en schoenen bij de deur staan. Maak van meditatie iets leuks. ”

Osho

Moeder en dochter die samen mediteren, want Kindermeditatie is goed voor de ontwikkeling van kinderen

Een levenslang geschenk…

Een kind leren om te mediteren is een manier om een ​​heel speciale band met hem op te bouwen. Een band die hij op een dag ook zelf zal kunnen smeden met zijn dierbaren. De jeugd is een tijd van leren, van verbeelding…en door meditatie kun je de mentale vermogens van de jongste kinderen verbeteren.

“Vrede komt van binnenuit. Zoek het niet zonder.”

-Boeddha-

Door kinderen te laten zien hoe ze moeten mediteren, geven we ze een basis die gedurende hun hele leven zeer nuttig zal zijn. Op dezelfde manier kunnen we de jongste kinderen leren mediteren zien als een manier om toekomstige generaties te helpen een beter gevoel van balans en bewustzijn te krijgen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.