Kerstmis is niet voor iedereen hetzelfde

Kerstmis betekent verschillende dingen voor verschillende mensen. In feite geven we allemaal onze eigen specifieke betekenis aan dit feest.
Kerstmis is niet voor iedereen hetzelfde
Sergio De Dios González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Laatste update: 21 december, 2022

De lichtjes fonkelen, de etalages zijn versierd en de eerste kerstliederen zijn te horen. Mensen vullen de straten beladen met tassen. Kerst komt eraan. Hoewel Kerstmis vrijwel wereldwijd wordt gevierd, ervaart niemand het op precies dezelfde manier.

Voor kinderen is het bijvoorbeeld een tijd van grote opwinding, om hun ouders langer te zien dan in het hele jaar, om mensen te ontmoeten die ze normaal niet zien, om een brief aan de kerstman te schrijven om hem te vertellen wat ze willen, en van te geloven dat de wereld goed is omdat de mensen om hen heen het ook een beetje meer lijken te geloven.

De kinderen laten melk en koekjes achter voor de kerstman

Een tijd van nostalgie

Als volwassene heb je de neiging om rond deze tijd van het jaar nostalgische gevoelens te ervaren, een beetje als echo’s van je eerste liefde. In feite heb je waarschijnlijk vaak het gevoel dat je als kind graag weer de magie van Kerstmis zou beleven.

Waarom niet meedoen met hen en de opwinding van het schrijven van een brief aan de kerstman? Maar in plaats van alleen maar een brief te schrijven over wat ze willen, laat ze zien hoe lonend het kan zijn om ook te schrijven over wat ze kunnen geven.

Voor sommige mensen is Kerstmis de tijd waarin ze de mensen die er niet meer zijn het meest missen. Degenen die vorig jaar aan tafel zaten en nu zijn er niet meer. Je moet hun gevoelens respecteren. Ze hebben niet echt vreugde nodig, maar ze moeten zich wel begrepen en getroost voelen.

Desalniettemin, in plaats van te denken dat ze het volste recht hebben om verdrietig te zijn, hebben ze de neiging om te denken dat ze niet synchroon lopen met de vakantiestemming.

In werkelijkheid zijn ze echter gewoon afgestemd op hun eigen ware gevoelens. Om deze reden is Kerstmis een goed moment om ervoor te zorgen dat deze mensen niet alleen zijn, dan kunnen hun pijn en eenzaamheid misschien een beetje verminderen.

Er zijn ook mensen die denken dat Kerstmis het perfecte excuus is om wat meer aan consumentisme te doen dan de rest van het jaar, om even te ontsnappen en sprookjesstof te strooien over wat ze in hun leven niet kunnen verdragen. Ze moeten echter leren dat dit niet is waar Kerstmis om draait. Of ze worden net zo vervelend als Ebenezer Scrooge in A Christmas Carol.

Familie aan het kerstdiner

Meer dan een datum in de kalender

Misschien is Kerstmis gewoon een datum in de kalender en een excuus om kerstliederen te zingen en van de lichtjes te genieten. Maar als het ook betekent geven en met anderen zijn, wat is dat dan een geweldig excuus!

Als je wilt dat deze speciale tijd extra vol vrede en liefde is, betekent dat niet dat je die gevoelens voor de rest van het jaar opgeeft. Kerst is een bijzondere tijd. Het geeft een extra beetje kleur en waarde aan wat vrede en liefde echt betekenen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.