Ken je Albert Bandura's theorie van zelfeffectiviteit?
Ben jij een van die mensen die nooit opgeven totdat je je doelen hebt bereikt? Of geef je het op bij de eerste horde? Vertrouw je erop dat je je doelen kunt bereiken, of twijfel je aan je eigen capaciteiten om moeilijkheden te overwinnen? Het verschil tussen het eerste en tweede deel van deze vragen is zelfeffectiviteit.
Zelfeffectiviteit is het geloof in je capaciteiten om met verschillende situaties om te gaan. Op deze manier kan het een belangrijke rol spelen, niet alleen in hoe je over uzelf denkt, maar ook in je houding en de mogelijkheden om uw doelen en doelen in het leven met succes te bereiken.
Zelfeffectiviteit
Voor de beroemde psycholoog Albert Bandura, bedenker van de sociaal-cognitieve leertheorie, was het concept van zelfeffectiviteit van fundamenteel belang. Bandura benadrukte de rol van observerend leren, sociale ervaring en wederzijds determinisme bij de ontwikkeling van de persoonlijkheid.
Deze theorie suggereert dat je houding, vaardigheden en cognitieve vaardigheden je helpen te begrijpen wat bekend staat als het zelfsysteem.
Dit systeem speelt een belangrijke rol in hoe je situaties waarneemt en hoe je je gedraagt als reactie op verschillende eventualiteiten. Zelfeffectiviteit is een essentieel onderdeel van dit zelfsysteem.
Volgens Bandura is zelfeffectiviteit het geloof in je vermogen om de nodige acties te organiseren en uit te voeren om mogelijke situaties te beheersen. Met andere woorden, het is je geloof in je vermogen om in een bepaalde situatie succesvol te zijn. Bandura beschreef deze overtuigingen als bepalend voor je manier van denken, gedragen en voelen.
In 1977 schreef Bandura het boek ” Zelfeffectiviteit in veranderende samenlevingen.” Sindsdien is het onderwerp een van de meest bestudeerde in de psychologie geworden. Dat komt omdat, zoals de auteur en andere psychologen en onderzoekers hebben aangetoond, zelfeffectiviteit van invloed kan zijn op alles, van psychologische toestanden tot gedrag tot motivatie.
De rol van zelfeffectiviteit
Houding speelt een fundamentele rol in het proces van zelfeffectiviteit. In de regel kun je de doelen identificeren die je wilt bereiken, evenals eventuele aspecten die moeten worden verbeterd.
Niet iedereen is echter in staat om de nodige attitudes aan de dag te leggen om hun doelen te bereiken en ze hebben de neiging om halverwege te stoppen. Anderen beginnen misschien niet eens, omdat ze verwachten te falen.
Bandura en anderen ontdekten dat de zelfeffectiviteit van een individu een belangrijke rol speelt in de manier waarop doelen, taken en uitdagingen worden benaderd.
Hoe zijn mensen met een sterk gevoel van zelfeffectiviteit?
Mensen met een sterk gevoel van zelfeffectiviteit zien moeilijke problemen als taken die moeten worden overwonnen. Ze ontwikkelen een diepere interesse in de activiteiten waaraan ze deelnemen en herstellen snel van tegenslagen en teleurstellingen. Bovendien voelen ze zich meer betrokken bij hun interesses en activiteiten.
Hoe zijn mensen met een zwak gevoel van zelfeffectiviteit?
Daarentegen vermijden mensen met een zwak gevoel van zelfeffectiviteit uitdagende taken wanneer ze maar kunnen. In feite geloven ze dat moeilijke taken en situaties hen te boven gaan. Dientengevolge verliezen ze snel het vertrouwen in hun persoonlijke capaciteiten en concentreren ze zich op persoonlijke mislukkingen en negatieve resultaten.
Hoe wordt zelfeffectiviteit ontwikkeld?
Overtuigingen over het vermogen tot zelfeffectiviteit beginnen zich in je vroege kinderjaren te vormen, wanneer je begint om te gaan met een grote verscheidenheid aan ervaringen, taken en situaties. Desalniettemin stopt de groei van het gevoel van zelfeffectiviteit daar niet, maar blijft het zich gedurende je hele leven ontwikkelen, wanneer je nieuwe vaardigheden, ervaringen en kennis opdoet.
Volgens Bandura zijn er vier belangrijke bronnen van zelfeffectiviteit:
1. Meesterschapservaringen
Bandura beweerde dat “de meest effectieve manier om een sterk gevoel van werkzaamheid te ontwikkelen, is door middel van meesterschapservaringen.” Met andere woorden, het succesvol voltooien van een taak versterkt je gevoel van zelfeffectiviteit. Aan de andere kant kan het niet adequaat aanpakken van een taak of uitdaging je zelfeffectiviteit ondermijnen en verzwakken.
Het is belangrijk om je doel op te splitsen in kleine subdoelen. Door dit te doen, faciliteer je het bereiken van je uiteindelijke doel. Naarmate je de kleine doelstellingen bereikt, bevestigt je je zelfeffectiviteit opnieuw. Je kunt bijvoorbeeld niet in twee dagen 20 kilo afvallen. Je moet realistische doelen stellen. Gun uzelf de nodige tijd en ontwikkel het beste actieplan.
2. Plaatsvervangende ervaringen
Getuige zijn van andere mensen die een taak met succes voltooien, is een andere belangrijke bron van zelfeffectiviteit. Volgens Bandura helpt het zien van vergelijkbare mensen in hetzelfde streven je te geloven dat je ook over de capaciteiten beschikt om vergelijkbare activiteiten onder de knie te krijgen en te slagen.
3. Verbale overtuiging
Bandura verklaarde dat we kunnen worden overgehaald om te geloven dat we de nodige vaardigheden en capaciteiten hebben om succesvol te zijn. Daarom zal het krijgen van verbale aanmoediging van anderen je helpen je gevoelens van twijfel aan jezelf te overwinnen. Op deze manier concentreer je je op het geven van je best om de taak te volbrengen.
Maar net zoals anderen je op een bepaald moment kunnen aanmoedigen, kunnen ze je ook ontmoedigen. Sterker nog, je begint vaak niet eens aan een uitdaging vanwege ontmoediging vanuit je omgeving. Daarom is het essentieel om te weten hoe je belang kunt hechten aan de woorden van anderen.
Sommige mensen voegen iets aan je toe, sommige zijn neutraal en sommige trekken je naar beneden. Het is belangrijk om samen te komen met de mensen die optellen of op zijn minst neutraal zijn, maar niet met degenen die aftrekken. Als ze dat doen, moet je sterk zijn en het als een persoonlijke uitdaging accepteren.
4. Emotionele en psychologische toestanden
Je eigen emotionele reacties en reacties op situaties spelen ook een belangrijke rol bij zelfeffectiviteit. Inderdaad, je stemmingen, emotionele toestanden, fysieke reacties en stressniveaus kunnen allemaal van invloed zijn op hoe je je voelt over je persoonlijke vaardigheden in bepaalde situaties.
Bandura wees erop dat niet de intensiteit van emotionele en fysieke reacties belangrijk is, maar hoe ze worden waargenomen en geïnterpreteerd. Op deze manier zal leren hoe je stress kunt minimaliseren en hoe je je humeur kunt verbeteren bij moeilijke of uitdagende taken, je gevoel van zelfeffectiviteit verbeteren.