8 karaktertypes en hun eigenschappen
Karakter is een component van onze persoonlijkheid die gedefinieerd wordt als een verzameling kenmerken, als eenheid en als geheel, die ons onderscheiden. Karaktertypes moeten eerder worden beschouwd als een toegevoegde eigenschap dan als iets aangeboren, eenvoudigs en onveranderlijks (Allers, 1943).
Karakter vertegenwoordigt een fundamenteel veranderlijk “iets” dat al onze handelingen en gedragspatronen gemeen hebben. Laten we proberen karakter niet te verwarren met temperament. Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat temperament aangeboren, biologisch en onveranderlijk is, terwijl karakter aangeleerd en veranderbaar is.
Gedurende ons leven kan ons karakter veranderen door onder andere onze ervaringen, omgeving, relaties en levenservaringen. In dit artikel zullen we de verschillende soorten karaktertypes analyseren die er bestaan.
Karaktertypes
Karaktertypes verschillen per auteur. In dit artikel zullen we ons richten op die van René Le Senne (zoals geciteerd in Fernández, n.d.). Voordat we Le Senne’s voorstel beschrijven, definiëren we een aantal sleutelbegrippen die erin voorkomen:
- Emotief (E): verwijst naar het vermogen om gemakkelijk bewogen te worden.
- Niet-emotief (nE): verwijst naar de moeilijkheid om bewogen te worden.
- Primair (P): betekent dat indrukken een effect hebben op het gedrag op het moment van opwinding. Op overtredingen wordt snel gereageerd, maar ze worden snel vergeten.
- Secundair (S): betekent dat de indrukken een effect hebben op een later moment dan de opwinding. Het duurt veel langer om op een overtreding te reageren, maar het is moeilijker om het ongenoegen te vergeten.
- Actief (A): verwijst naar de behoefte van de persoon om te handelen. Obstakels versterken hun actie.
- Niet-actief (nA): kenmerkend is dat dit de persoon is die ontmoedigd wordt door het obstakel. Hij is inactief en handelt moeizaam en put zichzelf uit. Hij aarzelt, raakt ontmoedigd en geeft op.
1. Cholerisch karakter (emotioneel, actief, primair)
De persoon met dit karaktertype is actief en dol op sport. Ze zijn strijdlustig, overtuigend (Engelse link) en enthousiast. Ze hebben de neiging om voor hun mening uit te komen, te bevelen en te domineren. Daarnaast hebben ze hoge idealen. Ze hebben improvisatietalent. Ze zijn soms verstrooid en geneigd om projecten onafgemaakt te laten.
Hoe is hun intelligentie?
- Hun intelligentie neigt naar het concrete, directe en fantasierijke.
- Ze hebben een goed improvisatievermogen.
- Ze hebben weinig vermogen tot synthese.
- Ze zijn niet erg gedisciplineerd in hun werk.
- Geven de voorkeur aan vakken met praktische toepassingen: tekenen, declameren, aardrijkskunde.
- Moeite met wiskunde en natuurwetenschappen.
2. Gepassioneerd karakter (emotioneel, actief, secundair)
Dit type persoon vindt het moeilijk om inactief te zijn. Ze hebben sterke passies en zijn snel boos. Ze zijn assertief, systematisch en doelgericht. Als ze gericht zijn op een ideaal, zijn ze in staat tot buitengewone activiteiten. Hun aspiraties zijn altijd hoog.
Hoe is hun intelligentie?
- Ze zijn goed in abstractie en logisch redeneren.
- Ze zijn fantasierijk, hebben een goed geheugen, aandacht, verbeeldingskracht en begrip.
- Deze mensen houden van leren.
- Ze blinken uit in wiskunde, natuurkunde en natuurwetenschappen.
3. Nerveus karakter (emotioneel, inactief, primair)
De persoon met dit karaktertype is meestal emotioneel labiel. Zijn verbeelding is levendig en hij kan goed overweg met woorden. Hij voelt beledigingen levendig aan. Iemand met dit karaktertype heeft een fijne touch en weet hoe hij diplomatiek moet zijn. Hij is geneigd tot vriendelijkheid, medeleven, ijdelheid en sensualiteit.
Hoe is hun intelligentie?
- Hun intelligentie werkt met beelden.
- Ze hebben een goede verbeeldingskracht.
- Ze hebben moeite met begrijpen, onthouden en logisch redeneren.
- Vinden het moeilijk om zich in te spannen.
- Geven de voorkeur aan emotionele onderwerpen en vermijden meer abstracte onderwerpen.
4. Sentimenteel karakter (emotioneel, inactief, secundair)
Mensen met dit karaktertype zijn diepzinnige en volhardende personen en tegelijkertijd gevoelig. Hun vriendschap is trouw en constant. Hun kracht is affectiviteit, geen activiteit. Ze zijn geneigd tot reflectie en zelfanalyse. Deze mensen zijn erg besluiteloos en zitten vaak gevangen in twijfel.
Hoe is hun intelligentie?
- Hun intelligentie is concreet.
- Ze hebben moeite met begrijpen.
- Ze werken geïnteresseerd, ordelijk en methodisch en doen de dingen graag goed.
- Ze zijn ontmoedigd bij moeilijkheden.
- Geven de voorkeur aan onderwerpen die verband houden met hun affectieve interesses.
- Geven de voorkeur aan emotionele onderwerpen en vermijden onderwerpen die abstracter zijn.
5. Sanguinisch karakter (niet-emotioneel, actief, primair)
De persoon met dit type karakter is in staat om in veel dimensies te werken, maar op een oppervlakkige manier. Ze zijn meestal vrolijk, open en spraakzaam. Ook zijn ze meestal erg sociaal en worden niet gekenmerkt door intense passies. Ze hebben het nodig om bezig te zijn en zijn niet snel van streek. Daarnaast zijn ze niet geneigd tot projecten die veel inspanning vergen.
Hoe is hun intelligentie?
- Snel begrip, helderheid en precisie van ideeën. Ze hebben een goed kritisch vermogen en flexibiliteit.
- Moeite met het synthetiseren en systematiseren van gedachten.
- Goede waarnemers en zeer onafhankelijk in meningen.
6. Flegmatisch karakter (niet-emotioneel, actief, secundair)
Deze persoonlijkheid heeft geen intense gevoelens of grote passies. Hij is erg geduldig, niet erg spraakzaam en houdt niet van het sociale leven. Hij is zeer methodisch, eenvoudig, voorzichtig, bedachtzaam, zuinig, eerlijk, praktisch en fantasieloos. Daarnaast maakt hij zich niet snel zorgen. Hij is meestal voorzichtig in zijn handelen en heeft een diep plichtsgevoel.
Hoe is hun intelligentie?
- Hun intelligentie is conceptueel, langzaam, maar diepgaand.
- Ze hebben een goede aanleg voor het begrijpen van de essentie, het ordenen, classificeren en systematiseren van wat ze leren.
- Ze zijn zeer begaafd in abstracte wetenschappen.
- Hebben een goed geheugen en concentratievermogen.
- Werken intensief en methodisch.
- Hebben moeite met schrijven.
7. Amorf karakter (emotieloos, inactief, primair)
Van de verschillende karaktertypes wordt een persoon met een amorf karakter gekenmerkt door erg lui en niet erg ordelijk te zijn. Ze leven in het onmiddellijke heden en denken meestal niet na over de gevolgen van hun daden. Deze mensen zijn beïnvloedbaar, optimistisch, vriendelijk, inconsequent en onverstoorbaar. Ze zijn meegaand.
Hoe is hun intelligentie?
- Redeneren erg langzaam en oppervlakkig.
- Grote moeite met abstract denken.
- Gebrek aan nieuwsgierigheid betekent dat ze niets zelfstandig observeren of lezen.
- Blinken in geen enkel vak uit.
8. Apathisch karakter (emotieloos, inactief, secundair)
De apathische persoon geeft de voorkeur aan eenzaamheid en heeft behoefte aan omgevingen waar weinig stimulatie is. Ze hechten niet veel belang aan het sociale leven. Ze hebben weinig affectieve spanning. Daarnaast zijn ze evenwichtig gedisciplineerd en houden zich meestal niet bezig met taken of activiteiten die veel inspanning vergen.
Hoe is hun intelligentie?
- Niet erg goed met logica.
- Het denken is onsamenhangend en ideeën-arm.
- Meestal niet geïnteresseerd in een academische activiteit.
Concluderend kunnen we stellen dat iemand verschillende karaktertrekken kan hebben. Sommige eigenschappen sluiten beter op elkaar aan dan andere, bijvoorbeeld, de eigenschappen van de amorfe persoon sluiten beter aan bij de eigenschappen van de apathische persoon, maar niet bij de eigenschappen van de gepassioneerde persoon.
Nu je wat meer weet over karaktertypes, weet je na het lezen van dit artikel ook wat dat van jou is? Heb jij trekjes van verschillende karaktertypes?
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Allers, R. (1943). The Psychology of Character. New York: Sheed and Ward.
- American Psychology Association. (15 de noviembre de 2023). Character. En APA Dictionary of Psychology. Consultado el 14 de mayo de 2024. https://dictionary.apa.org/character
- Le Senne, R. (1953). Tratado de Caracterología. México: Ed. El ateneo
- Fernandez, C. (s.f). Carácter y personalidad. En Diplomado en Orientación Familiar para maestros. Enlace https://www.enlace.edu.gt/images/ContenidoDOF/3Car%C3%A1cter_y_Personalidad.pdf
- Kupperman, J. (1995). Character. Oxford Academic. https://academic.oup.com/book/3798/chapter-abstract/145250894?redirectedFrom=fulltext