Leer jezelf uiten om betere relaties te ontwikkelen

Leer jezelf uiten om betere relaties te ontwikkelen

Laatste update: 09 februari, 2018

Communicatie tussen mensen is altijd onvolmaakt. Jezelf uiten is niet makkelijk, sterker nog jezelf volledig en accuraat uiten is onmogelijk, vooral als het gaat om praten over je gevoelens. Het is veel gemakkelijker om ideeën te communiceren dan gevoelens. Dat komt omdat we het meer gewend zijn om over onze ideeën te praten.

Met ideeën voelen we ons minder kwetsbaar. Dit is ook een van de redenen dat het makkelijker is om een ​​professionele relatie te onderhouden dan een persoonlijke relatie.

Eén ding dat we kunnen doen, is onze communicatievaardigheden verbeteren. Het is de moeite waard om dit te doen omdat het een enorme impact heeft op interpersoonlijke relaties. Verbale communicatie is immers de basis van een relatie. Of onze communicatie goed werkt of vastloopt, hangt grotendeels af van de manier waarop we woorden gebruiken.

“Ik wantrouw het oncommuniceerbare; het is de bron van alle geweld. ”

-Jean Paul Sartre-

De waarheid is dat je jezelf heel veel moeite kunt besparen als je leert om jezelf beter te uiten. Hoeveel relatieproblemen komen er niet van wat er wordt gezegd, wat niet wordt gezegd of hoe iets werd gezegd? Het is belangrijk om te leren hoe je affectie en onenigheid kunt uiten, zodat je kunt leren en groeien als mens. Hier zijn enkele strategieën die je zullen helpen om jezelf te uiten.

Jezelf uiten betekent praten

Verschillende studies ondersteunen het idee dat negatieve emoties die onuitgesproken blijven, ons ziek kunnen maken. Zwijgen om conflicten te voorkomen of omdat we bang zijn voor wat anderen zullen denken is nooit een goede keuze. Stilte verwerft haar eigen kracht en beïnvloedt onze acties, vaak zonder reden.

Twee vriendinnen voeren een positief gesprek

Het is niet alleen belangrijk om te leren hoe je jezelf kunt uiten als je een negatieve emotie voelt. Er zijn ook veel mensen die moeite hebben met het uiten van positieve emoties. Ze denken dat ze over zullen komen als oubollig of sentimenteel. Natuurlijk kunnen we ook overdrijven, maar als we nooit affectie of goedkeuring tonen, is dat ook niet goed.

Lieg niet over hoe je je voelt

Hoewel sommigen van jullie misschien wel ware experts zijn op dit gebied, voelen mensen het meestal aan wanneer je niet eerlijk bent over hoe je je voelt. Misschien doe je het onbewust, maar wanneer je op een gesloten of bedrieglijke manier communiceert, genereer je vaak een ongemakkelijke sfeer om je heen.

We liegen over onze gevoelens om anderen te behagen. Niet om ze te kwetsen of ze te manipuleren. Maar in plaats van de relatie sterker te maken, verzwakt het deze juist. Liegen, zelfs al doen we het met goede bedoelingen, zal een relatie uiteindelijk verpesten of ervoor zorgen dat deze altijd oppervlakkig blijft.

Ontleed je emoties

Vaak weten we niet hoe we moeten uitdrukken wat we voelen omdat we niet precies weten hoe we ons voelen. Onze emoties verschijnen meestal niet in een ‘zuivere staat’. Ze zijn een mengelmoes van allerlei emoties. Ze zijn ingewikkeld. Probeer niet te generaliseren wat je voelt. In plaats daarvan is het de moeite waard om te proberen het nauwkeuriger te identificeren.

Een effectieve methode om onze emoties te identificeren, is door alles wat we ervaren te ontleden. Probeer alle delen die jouw emotionele toestand vormen van elkaar te scheiden. Terwijl je elk onderdeel ontrafelt, wordt alles waarschijnlijk duidelijker en zal jezelf uiten makkelijker gaan.

Een stel voert een positief gesprek bij zonsondergang

Zet woede om in woorden

Ongecontroleerde woede is een van de ergste dingen als het gaat om productieve communicatie. Als we geïrriteerd zijn, denken en zeggen we dingen die de relatie kunnen schaden. De oplossing is niet om de woede te ontkennen of te onderdrukken. Zet de emotie in plaats daarvan om in woorden, zodat deze kan worden verwerkt.

Als we het gevoel hebben dat onze boosheid nog steeds genoeg energie heeft om volledig te beïnvloeden wat we zeggen, doen we er goed aan om nog eventjes onze mond te houden. Op dergelijke momenten is het erg belangrijk om stil te blijven en te wachten tot de spanning wat afzwakt. Vergeet niet dat wanneer iets met woede wordt gezegd, de woorden zelf vaak niet worden onthouden. Wanneer er sprake is van verbaal geweld, sluit de andere persoon zich automatisch af.

Toon en houding zijn dan ook vaak belangrijker dan de boodschap, die nutteloos is als deze haar publiek niet bereikt.

Zodra je bent gekalmeerd, leg je je reactie uit. Maak deze bespreekbaar. Probeer jezelf precies en duidelijk te uiten. Houd niets achter, maar bewaar altijd je zelfbeheersing. Op deze manier zullen we zelf beter kunnen luisteren en zal de ontvanger van het bericht het onderwerp behandelen met de ernst die het verdient.

Het is het waard om te werken aan onze communicatie. Iedereen die deze vaardigheid ontwikkelt, zal betere relaties hebben, zowel op persoonlijk als professioneel gebied. Het is niet zo moeilijk, maar het vereist wel constante inspanning en bewuste, moedwillige oefening.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.