Wat is kinesthetische intelligentie?

Wat is kinesthetische intelligentie?

Laatste update: 08 augustus, 2016

In onze cultuur is er een scheiding tussen lichaam en geest.

Kinesthetische intelligentie is de vaardigheid om je lichaam met grote precisie te gebruiken, waarbij het helpt bij het faciliteren van de implementering van onze doelen en persoonlijke objectieven. Degene die over kinesthetische intelligentie beschikken, zijn in staat om hun lichaam te gebruiken om van intentie naar actie over te gaan.

Het is cruciaal voor ons welzijn om het belang van eenheid, balans en harmonie te onthouden van beide concepten: logische en kinesthetische intelligentie. Dat doe je door te onthouden dat het lichaam en geest samengaan in onze ontwikkeling. Het “reflectieve deel” of hersengedeelte is net zo noodzakelijk als het “actieve deel” of lichamelijke gedeelte van ons.

“Leer alsof je voor altijd zal leven en leef alsof je morgen zal sterven.”

-Charles Chaplin-

Helaas is ons inzicht in deze intelligentievormen nog steeds beperkt en weerhoudt het ons ervan om onze in grote lijnen onze aangeboren vermogens te ontwikkelen.

In de volgende video geeft psycholoog en onderzoeker Howard Gardner informatie over de verschillende soorten intelligentie en over kinesthetische intelligentie.

Dit soort intelligentie impliceert coördinatie, balans, bekwaamheid, snelheid, kracht en behendigheid. Kort gezegd beroept het zich op tactiele mechanismen en menselijke beweging om informatie te verkrijgen.

We vinden hoge niveaus van kinesthetische intelligentie in sporters, dansers, chirurgen, artiesten en ambachtslieden, waar nauwkeurigheid bij het controleren van lichaamsbewegingen een hoofdkenmerk van hun werk is.

Dansers

Het is belangrijk om te noteren dat, om de kinesthetische intelligentie gezond en op topniveau te houden, we slechte gewoonten moeten vermijden. Gezond eten en voldoende beweging zijn de sleutel.

Het is ook belangrijk om te erkennen dat we vaak onze gedachten onvrijwillig overbrengen door lichamelijke bewegingen. Hierdoor moeten we ons bewust zijn van de signalen die ons lichaam laat zien en er zeker van te zijn dat we daar controle over hebben.

Elke oefening die te maken heeft met het gebruik van je lichaam en mentale creativiteit zal een effectieve bondgenoot zijn om dit soort intelligentie te ontwikkelen en te verbinden met je lichaam en geest. Het is op deze manier dat je een volledige balans en bewustzijn zal bereiken, iets dat we allemaal verdienen!

“Het geweten is de stem van de ziel; passies zijn de stem van het lichaam.”

-William Shakespeare-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.