Ik zal van je houden ondanks de afstand

Ik zal van je houden ondanks de afstand

Laatste update: 10 juli, 2017

Afstand maakt elke relatie moeilijk. Het is een cruciale toetssteen die zal bepalen of de relatie kan overleven of niet. Maar waarom weigeren sommige mensen om een langeafstandsrelatie uit te proberen? En waarom kunnen andere mensen er gracieus in slagen?

Wanneer de omstandigheden de relatie onderwerpen aan afstand, kiezen veel stellen ervoor om de dingen te beëindigen. Ze doen dit direct, zonder ook maar te overwegen of de afstand een obstakel kan zijn dat ze zouden kunnen overwinnen. Er zijn echter genoeg mensen die zich wel in dit avontuur storten, ook al is het obstakel allesbehalve klein.

Afstand kan in de weg staan voor knuffels en kusjes, maar nooit voor gevoelens.

Langeafstandsrelaties lijken moeilijk

Afstand lijkt altijd moeilijk, je mist tenslotte dat contact dat elke relatie nodig heeft. Zonder dit contact kan de relatie toch onmogelijk slagen, denk je. En misschien heb je gelijk, misschien zal de relatie er te sterk door worden beïnvloed en zal alles eindigen voor je er ook maar erg in hebt. Maar… waarom zou je het niet uitproberen?

Er zijn veel mensen die een langeafstandsrelatie aangaan vanwege hun werk, wat soms goed gaat en soms niet. Wat is de truc? Er is niet echt een enkele factor; er is eerder een hele reeks factoren. Dit zijn mensen die, ook al hebben ze een relatie, genieten van een zekere mate van onafhankelijkheid. Tegelijkertijd weten ze hoe belangrijk emotioneel contact is en hoe ze dit contact moeten onderhouden, ook al is het fysieke contact beperkt.

Langeafstandsrelatie

Afstand lijkt in eerste instantie vaak een obstakel dat ontzettend groot is, vooral als de relatie het nooit eerder heeft meegemaakt. Mensen die de eerste fase overleven passen zich op de een of andere manier vaak aan, waarbij ze hun eigen mechanismen creëren om het makkelijker te maken: nachtelijke telefoongesprekken, brieven, een grote dosis geduld etc.

Scheiding jaagt alleen degene die niet in ware liefde gelooft angst aan.

Als de afstand echter uitzichtloos is, dan zal er een derde fase zijn waarin het obstakel begint te veranderen in iets groters. De wonden die gecreëerd zijn verliezen hun hoop op heling, en uiteindelijk beginnen beide partners in stilte op te geven. Daarom is het zo belangrijk om te kunnen vasthouden aan een datum die op de een of andere manier een eind aan de situatie zal maken.

Afstand zou geen beperking moeten zijn

Hoe onderhouden mensen een langeafstandrelatie? Is afstand werkelijk een beperking? De waarheid is dat we de beperking zelf creëren, omdat afstand eigenlijk niets meer is dan weer een andere fase van de relatie die je kunt overwinnen en waar je zelfs van kunt genieten. Als je jezelf in een dergelijke situatie bevindt, dan zou je moeten weten dat er enkele dingen zijn die je kunnen helpen:

  • Houd contact: zonder contact zullen jullie volledig van elkaar vervreemden. Doe je voordeel met alle middelen die de technologie jou biedt om elke dag te communiceren. Praat met elkaar en deel jullie angsten, twijfels, en dromen. Kortom, blijf praten met jouw wederhelft.
  • Vertrouwen: ver van elkaar verwijderd zijn kan ervoor zorgen dat jaloezie haar intrede doet, aangezien je nooit kunt weten wat je partner misschien aan het doen is. Daarom is het zo belangrijk om hem of haar te vertrouwen, wat betekent dat jullie zouden moeten praten over de relatie. Zoals je kunt zien blijft communicatie van fundamenteel belang om de afstand te overleven.
  • Wees flexibel: dat jouw partner ver weg is betekent niet dat hij of zij niet nog altijd zijn ruimte nodig heeft. Dus wordt niet boos als jij hem meer belt dan hij jou, of als jij veel vaker contact opneemt dan hij. Misschien heeft hij even te veel verplichtingen. Als je onzinnige ruzies wilt vermijden, wees dan flexibel.
Langeafstandsrelatie

Als je het wilt, dan kun je het

Liefdesrelaties zijn niet altijd rooskleurig. Net als alle andere relaties, hebben ze zo hun ups en downs. De grote vraag is of je bereid bent om jezelf volledig aan de relatie te geven, of je bereid bent om te doen wat nodig is om de relatie te laten slagen.

Als jullie het beiden willen, dan zal de afstand geen macht over jullie hebben. Natuurlijk zal het moeilijk zijn, maar wie heeft ooit gezegd dat krijgen wat je wilt makkelijk is? Alles dat je wilt heeft een prijs en vereist inspanning. Wat zou er van ons terechtkomen als alles altijd maar makkelijk was?

Langeafstandsrelatie

De belangrijkste dingen in het leven vereisen de meeste inspanning. Wijs een langeafstandsrelatie niet direct af alleen maar omdat je bang bent dat het toch niet zal werken. Wie weet? In de liefde is alles mogelijk.

Heb jij wel eens een langeafstandsrelatie gehad? Ben je van mening dat dit soort relaties moeilijk vol te houden zijn? Iedereen heeft hier verschillende gedachten over en iedereen ervaart het anders. Maar we kunnen het er allemaal over eens zijn dat als het ware liefde is en als beide mensen bereid zijn moeite te doen, dat geen enkele beperking de relatie dan de baas kan worden.

Door van eenzaamheid te houden, word je een betere partner


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.