Hoe weet je of je partner een chronische leugenaar is?

Wat kenmerkt een chronische leugenaar? Wat zijn de meest voorkomende strategieën die ze gebruiken om niet betrapt te worden? Wat zijn de gevolgen van het hebben van een partner die deze neiging vertoont? In dit artikel vertellen we je er alles over.
Hoe weet je of je partner een chronische leugenaar is?
Ebiezer López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ebiezer López.

Laatste update: 27 december, 2022

We liegen allemaal. Tegen onze vrienden, ouders, partners, en, natuurlijk, vreemden. Maar af en toe een leugentje vertellen is iets anders dan voortdurend liegen. In dit artikel geven we je een aantal tips om erachter te komen of je partner een chronische leugenaar is.

Iemand die voortdurend liegt, is in staat om een heel fictief leven te creëren voor anderen. Bovendien doen ze dat op een grondige manier, zodat het moeilijk kan zijn om het bedrog te ontdekken. Met de aanbevelingen die we hier zullen delen, zou het echter makkelijker voor je moeten worden.

Hoe zien chronische leugenaars eruit?

Een chronische leugenaar is een persoon die voortdurend de mensen om zich heen bedriegt. Bijvoorbeeld, in de beroemde Netflix-serie, Elite, vertoont het personage van Cayetana het typische gedrag van een chronische leugenaar.

Gedurende verschillende afleveringen, laat ze haar klasgenoten geloven dat ze een rijk meisje is met een fantastisch leven. Ze slaagt er zelfs in om hen geld te laten geven, tot ze uiteindelijk de waarheid ontdekken.

De Roos en Jones (2022) deden onderzoek (Engelse link) naar de bedrieglijke theorie van mimicry. Volgens hun werk bestaat het gedrag van de chronische leugenaar uit vier fundamentele dimensies. Het kennen van deze dimensies kan de sleutel zijn om te weten of je partner een chronische leugenaar is.

Fronsende vrouw
De leugens van chronische leugenaars zijn vaak goed uitgedacht om te krijgen wat ze willen.

1. Integratie met de omgeving

Om mensen te laten geloven wat je zegt, moet je eerst hun vertrouwen winnen. Dit is iets wat chronische leugenaars weten en het is een uitgesproken trekje in hun aard.

Ze begrijpen dat ze om te beginnen transparant moeten zijn om het vertrouwen van anderen te winnen. Dit maakt het makkelijker voor hen om te liegen, en minder waarschijnlijk dat er verdenkingen zullen ontstaan.

2. Uitgewerkte hoaxes

Een ander opvallend kenmerk is dat hun leugens goed in elkaar zitten. Om terug te komen op het voorbeeld van Cayetana, zij beweerde niet alleen dat haar familie rijk was. Ze had ook een Instagram-account met foto’s van haar in een enorm huis (waar ze in werkelijkheid gewoon werkte). Ook droeg ze merkkleding, ook al had ze geen geld om die te betalen.

Zoals je ziet, vertellen chronische leugenaars niet alleen simpele leugens. In feite zijn hun misleidingen ingewikkeld. Ze benaderen alle elementen van hun leugens uiterst zorgvuldig, zodat het voor anderen moeilijker is om de waarheid te ontdekken.

3. Verkrijgen van voordelen

Als je wilt weten of je partner een chronische leugenaar is, kijk dan naar de voordelen die ze van jou of anderen krijgen. Inderdaad, chronische leugenaars maken misbruik van anderen en gebruiken hen als middel om hun doelen te bereiken.

In Elite zei Cayetana vaak dingen als dat haar creditcard versleten was omdat ze zoveel gebruikt werd, zodat haar vrienden zouden betalen.

4. Detectie

De laatste dimensie verwijst naar alle maatregelen die de leugenaar neemt om te vermijden dat hij ontdekt wordt. Iemand kan bijvoorbeeld een inconsistentie in zijn verhaal opmerken en het in twijfel trekken. Geconfronteerd met deze situatie zullen ze waarschijnlijk een nieuwe leugen verzinnen om hun vergissing te verdoezelen.

Hoe weet je of je partner een chronische leugenaar is?

Het soort gedrag dat we eerder noemden, is een specifiek kenmerk van het gedrag van chronische leugenaars. Als je vermoedt dat je partner een chronische leugenaar is, moet je observeren of hij of zij een van deze gedragingen vertoont. Er zijn ook technieken die je kunnen helpen de zwakke punten in hun verhalen bloot te leggen.

Bedenk echter wel dat dit geen onfeilbare trucs zijn om leugens op te sporen. Toch kunnen ze je helpen om te zien of er een verdachte houding is die op bedrog kan wijzen.

1. Gebruik het verrassingselement in je voordeel

Chronische leugenaars zijn eraan gewend dat mensen de dingen die ze zeggen zonder veel vragen geloven. Dat komt omdat hun leugens complex zijn, ze het vertrouwen van anderen hebben verdiend, en ze uiterst comfortabel verhalen kunnen vertellen. Aan de andere kant vereist bedrog een bepaalde mate van mentale energie en kun je het verrassingselement gebruiken om hun brein te overbelasten.

Blandón-Gitlin et al. (Engelse link – 2014) publiceerden een studie over cognitieve belasting bij leugendetectie. Om het brein van de leugenaar te overbelasten, kun je technieken gebruiken zoals hen verwarrende en onverwachte vragen stellen. Als ze bijvoorbeeld praten over een vermeende reis naar Europa, kun je ze verrassen en onverwacht vragen stellen over hun familie.

Een andere manier om te zien of je partner een chronische leugenaar is, is door ze te vragen een gebeurtenis te vertellen die teruggaat in de tijd. Zo zorg je ervoor dat hun cognitieve belasting groter is. Daardoor verliezen ze het vertrouwen dat ze gewoonlijk hebben wanneer ze vooraf voorbereide leugens vertellen.

2. Stel open vragen

Open vragen zijn een goed middel om leugens op te sporen, omdat ze mensen dwingen hun verhaal uit te breiden. Bijvoorbeeld, in plaats van hen te vragen naar iets specifieks uit hun verleden, zou u hen kunnen vragen u te vertellen over hun kindertijd. Als ze gaan liegen, zullen ze ter plekke informatie moeten verzinnen. Dit kan hen nerveus maken.

3. Let op de kleine details

In elk verhaal zijn er kleine details die gecontroleerd kunnen worden op inconsistenties. Ze kunnen je bijvoorbeeld per ongeluk verteld hebben dat ze naar het strand gingen in op een dag dat het zwaar stormde. Maar in plaats van hen te corrigeren, moet je hen laten doorgaan met het opbouwen van hun verhaal. Dat betekent dat je de kans krijgt om nog meer inconsistenties op te sporen.

Man in gesprek met zijn partner
De verhalen die chronische leugenaars vertellen zijn vaak slordig en de details zijn inconsistent.

4. Let op hun zelfvertrouwen als ze spreken

Als je je partner ervan verdenkt een chronische leugenaar te zijn, kun je hem het beste niet direct confronteren. Het beste is om de sfeer te scheppen voor een informeel gesprek en de bovenstaande technieken te gebruiken om hem uit zijn comfortzone te halen. Als je dit doet, merk je misschien dat ze minder zelfverzekerd of zelfs ontwijkend worden als ze op je reageren.

Het kan zelfs zijn dat ze het gesprek willen beëindigen door te zeggen dat ze zich slecht of ongemakkelijk voelen. Het kan betekenen dat ze zich overweldigd voelen en niet in staat zijn om hun leugens te verlengen of nieuwe leugens te vertellen.

Tot slot, zoals we al eerder zeiden, dit zijn geen onfeilbare trucs om bedrog te ontmaskeren. In feite zijn het gewoon een aantal technieken die je kunt gebruiken om inzicht te krijgen in de oneerlijkheid van een ander.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Blandón-Gitlin, I., Fenn, E., Masip, J., & Yoo, A. H. (2014). Cognitive-load approaches to detect deception: searching for cognitive mechanisms. Trends in cognitive sciences, 18(9), 441-444.
  • de Roos, M. S., & Jones, D. N. (2022). Assessing Deception Differences with Mimicry Deception Theory. Journal of Personality Assessment, 104(1), 44-56.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.