Hoe veel keer misschien tussen 'ja' en 'nee'?
We zeggen niet wat we willen zeggen, we zeggen ‘ja’ als we ‘nee’ willen zeggen, we ontkennen als we het ermee eens zijn, misschien betekent het ‘ja’ of het betekent ‘nee’… Wat is er mis met ons als we onze mening geven?
Vaak bevinden we onszelf in situaties waarin we eigenlijk helemaal niet terecht wilden komen, omdat we gewoon niet wisten hoe we ‘nee’ moesten zeggen. Soms is dat omdat we bang zijn voor de reacties van anderen, soms vanwege een compromis.
Misschien doen de redenen er wel niet toe. Wat belangrijk is, is dat we ons iets ontzeggen als we hetgeen we denken en willen loskoppelen van wat we zeggen.
“Geluk is wanneer wat je denkt, wat je zegt en wat je doet in harmonie is.”
-Mahatma Gandhi-
Weet wanneer je ‘nee’ moet zeggen
Het leren om ‘nee’ te zeggen, om iets te weigeren als we het niet willen doen of als we ons er gewoon niet goed bij voelen, is essentieel als we gelukkig willen zijn en vrede willen hebben met onszelf.
Er zijn veel redenen waarom ‘nee’ zeggen zo belangrijk is:
- Je bent niet inschikkelijk. Het is nodig dat we leren ‘nee’ te zeggen als we eigenlijk gewoon iets doen omdat iemand anders (partner, ouders, kinderen) het wil. Voorkomen dat je afhankelijk wordt of dat je alleen maar leeft om andere mensen te behagen zal ervoor zorgen dat we ons vrijer voelen.
- Kies voor jezelf. Ons leven kan niet in de handen liggen van anderen. Als we zelf niet kiezen wat we willen doen, waar we heen willen en wat voor soort mensen we in ons leven willen hebben, dan leven we het leven van anderen en niet dat van onszelf. De mensen die ons liefhebben denken vaak dat ze weten wat goed voor ons is, maar soms worden ze, ondanks hun goede intenties, geleid door hun angsten en dat zijn niet onze angsten.
“De ziel is geverfd met de kleur van zijn gedachten. Denk alleen maar aan die dingen die in lijn zijn met je principes en die het licht van de dag kunnen verdragen. De inhoud van je karakter is jouw keuze. Dag na dag, wat je doet is wie je wordt. Je integriteit is je lot – het is het licht dat de weg leidt “.
-Heraclitus-
- Zeg ‘nee’ en kom van je angst af. Als je ‘nee’ wilt zeggen en ook ‘nee’ zegt, voel je je bevrijd, in harmonie met je gedachten en je diepste gevoelens. Aan de andere kant, als je geconfronteerd wordt met een vervelende situatie waar je in bent gekomen uit angst om ‘nee’ te zeggen, voel je je ongemakkelijk, gestrest en angstig.
- Maak jezelf gelukkig, niet anderen. Het is waar dat je er soms aan toe moet geven, maar nooit ten koste van je eigen geluk. Beslissingen die gemaakt zijn uit angst voor de reacties van anderen of uit een gevoel van verplichting zullen een negatief effect op je hebben in de toekomst, omdat je niet gelukkig bent en niet je eigen beslissingen neemt.
Advies om te leren zeggen wat je echt wil zeggen
Wees assertief
Assertiviteit zorgt ervoor dat we onze emoties en wat we denken op een duidelijke manier kunnen uitdrukken, terwijl we geen ongemak of vijandigheid creëren. Assertiviteit betekent dat we kunnen uitdrukken wat we willen zeggen, terwijl we empathie laten zien, maar zonder weg te laten wat we echt willen zeggen. Het is het zeggen wat we willen zeggen met liefde, respect en vastberadenheid.
Versterk je zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen, of wat we van onszelf vinden, is fundamenteel als we willen zeggen wat we denken. Een laag zelfvertrouwen laat ons overgeleverd aan de meningen van anderen.
Het is essentieel dat we leren onze eigen mening te hebben en om onszelf te waarderen als mensen, zodat we een gelukkig en vervullend leven leiden, zodat we het leven kunnen hebben dat we willen.
Stop met jezelf schuldig voelen
Denk aan alle keren dat je gezegd hebt wat je dacht zonder dat je je schuldig voelde, maar in plaats daarvan bevrijd en in vrede met jezelf. Dat is het gevoel dat de overhand zou moeten hebben. Wees jezelf, met je goede en slechte eigenschappen. Voel je niet schuldig om wie je bent.
Denk aan alle dingen waartegen je ‘ja’ zegt door ‘nee’ te zeggen. Als je bijvoorbeeld wordt gevraagd overuren te werken en je zegt ‘nee’, zeg je ‘ja’ tegen het doorbrengen van meer tijd met je familie of vrienden, tegen doen wat je leuk vindt in je vrije tijd enzovoort.
“Het simpele feit dat men zich afvraagt wat de mogelijke keuzes zijn, is een aantasting en vertroebeling van wat kan worden gekozen. Ja, nee, daarover gesproken… Het lijkt alsof een keus niet dialectisch kan zijn, dat het praten erover het verarmt of vervalst of zelfs verandert in iets anders. Hoeveel ruimte zit er tussen Yin en Yang? En hoeveel tussen ‘ja’ en ‘nee’?
-Julio Cortázar-
–Afbeeldingen met dank aan Alexandra Nedzvetskaya, Cathy Delanssay–