Hoe om te gaan met de slechte stemmingen van je partner
Wanneer je emotioneel contact maakt met een ander, ga je een uitdaging aan. Dat komt omdat je niet alleen genegenheid, bevestiging en steun krijgt, je loopt ook het risico dat hun daden of woorden je schaden. Als een vriend of familielid in een slecht humeur is, kun je vaak luisteren zonder je al te veel met de emoties bezig te houden. Het is echter niet eenvoudig om met de slechte stemmingen van je partner om te gaan.
In feite, wanneer je partner geïrriteerd, boos, gevoelig of geprikkeld is, wekt het oncontroleerbare reacties in je op. Het is tenslotte degene met wie je de meeste tijd doorbrengt en de grote emotionele band tussen jullie twee kan betekenen dat je niet helder kunt denken. Daarom willen we je enkele tips laten zien om je te helpen op de beste manier met dit soort momenten om te gaan.
Welke invloed hebben de slechte stemmingen van je partner op jou?
Misschien heb je er zelfs nooit over nagedacht, maar de stemming van je partner heeft meestal een enorme invloed op die van jou. Jouw reacties zijn afhankelijk van je eigen persoonlijke situatie, maar het komt vaak voor dat het volgende gebeurt:
Stemmingen zijn besmettelijk
Het valt niet te ontkennen dat stemmingen besmettelijk zijn en dat mensen de neiging hebben om de emoties van hun omgeving na te bootsen. Als je dus je tijd deelt met een gefrustreerd, boos of apathisch persoon, zul je dezelfde gevoelens ervaren.
Het maakt niet uit hoe goed je dag was of hoe hoopvol en geïnspireerd je je voelde voordat je je partner ontmoette. Hun humeur kan je emoties volledig transformeren. Dit heeft niet alleen invloed op je welzijn, maar leidt vaak tot conflicten en ruzies met je partner. Natuurlijk maken die de situatie alleen maar erger.
Ze veroorzaken veel ongemak
Je bent je er misschien niet eens van bewust, maar je kunt er waarschijnlijk niet tegen om in de buurt te zijn van iemand die in een slecht humeur is. Dat komt omdat je je er zo ongemakkelijk bij voelt.
In feite weet je niet echt hoe je moet reageren en je wilt gewoon dat hun humeur positief verandert. Dit is niet alleen vanwege je bezorgdheid om hen, maar ook om van die vervelende gevoelens af te komen die het bij je oproept.
Je bent niet egoïstisch. Het is een volkomen natuurlijke reactie. Meestal is dat omdat je niet geleerd hebt hoe je met gevoelens van verdriet of woede om moet gaan en ze moet accepteren.
Je voelt je verantwoordelijk
Hoewel hier geen logische of rationele basis voor is, kun je soms niet anders dan je verantwoordelijk voelen voor de slechte stemmingen van je partner. Het maakt niet uit of je heel goed weet waarom ze boos zijn en het heeft niets met jou te maken.
Het maakt niet uit hoe vaak ze je vertellen dat je er niets mee te maken hebt. Op de een of andere manier ben je nog steeds geneigd te geloven dat jij de oorzaak bent van hun prikkelbaarheid, of in ieder geval dat je schuldig bent aan het niet kunnen oplossen ervan.
Hoe om te gaan met de slechte stemmingen van je partner
Bovenstaande reacties komen het meest voor. Je kunt er echter iets aan doen. Je kunt er zelfs aan werken om je partner beter te ondersteunen en tegelijkertijd je eigen emoties te beschermen en te koesteren. Om dit te doen, kun je de volgende richtlijnen implementeren.
Neem de leiding over jezelf
Je moet je ervan bewust worden dat je je eigen stemmingen niet kunt laten afhangen van je partner. Dat komt omdat, als je dat doet, ze niet langer van jou zijn.
Hoewel het heel gemakkelijk is om je mee te laten slepen door de woede van je partner, moet je jezelf de ruimte geven om na te denken en te rationaliseren. Vraag jezelf af of er iets mis met je is. Heb je echt een reden om je geïrriteerd of lichtgeraakt te voelen? Of boots je gewoon je partner na?
Als je dit soort patroon detecteert, probeer het dan te stoppen en te vervangen. Kijk en schenk aandacht aan je automatische gedachten en aan je innerlijke dialoog. Deze interpretatie zorgt ervoor dat je je op een bepaalde manier gaat voelen.
Als je denkt: “Ik heb geen schuld aan wat er met hem gebeurt” of “Ze zou niet zo tegen me moeten praten als we aan het eten zijn,” zal je woede onvermijdelijk escaleren. Als je daarentegen denkt: “Het is begrijpelijk dat ze prikkelbaar zijn, het is niets persoonlijks tegen mij,” kun je in balans blijven.
Valideer de emoties van je partner
Probeer empathisch te zijn en denk na over wat je partner nodig heeft en niet wat jij nodig hebt. Je belangrijkste impuls zal zijn, zoals we eerder vermeldden, om te proberen hun slechte humeur te elimineren.
Om dit te doen, kun je proberen oplossingen aan te bieden, het probleem te minimaliseren of van onderwerp te veranderen. In werkelijkheid verergert dit echter de situatie alleen maar en voelen beide zich onbegrepen omdat het enige dat nodig is meelevend luisteren is.
Probeer de verleiding te weerstaan om hun leven te verbeteren of hen te vertellen hoe ze hadden moeten handelen en in plaats daarvan gewoon luisteren, contact maken en een veilige ruimte zijn waar de ander zich vrij kan uiten zonder bang te zijn om beoordeeld of onderbroken te worden.
Oefen empathie
Ecpathie (Spaanse link) is een complementair concept voor empathie. Het is essentieel om te voorkomen dat je overweldigd wordt door de emoties van anderen. Als je wilt helpen en tegelijkertijd niet geschaad wilt worden door de stemming van je partner, moet je leren afstand te nemen.
Dit betekent niet dat je ze in de steek laat of ze alleen laat met hun problemen. Het betekent echter wel dat je prioriteit moet geven aan je geestelijke gezondheid en je niet moet laten meeslepen.
Luister hiervoor naar je partner, maar houd er rekening mee dat zij dingen op een andere manier kunnen zien. Probeer ontspannen en neutraal te blijven en onthoud dat het niet jouw taak is om hun emoties te reguleren of hun situaties op te lossen.
Dit is eenvoudig gezegd, maar vaak moeilijk om te oefenen. Het kan wat gewetenswerk van jouw kant vergen. Haal diep adem en probeer momenten en ruimtes van eenzaamheid te vinden, zodat je jezelf kunt reguleren na interactie met je partner.
Zoek professionele hulp
De meeste mensen hebben slechts sporadisch te maken met de slechte stemmingen van hun partner. Desalniettemin, zelfs als dit het geval is, zul je merken dat de voorgaande strategieën nuttig zijn om verwijten, conflicten en groter ongemak te voorkomen. Anderen worden echter bijna dagelijks met deze realiteit geconfronteerd.
In feite kunnen woede en frustratie relatief gemakkelijk in iemands leven sluipen als hij niet heeft geleerd zijn emoties te reguleren. Bovendien kan deze schijnbare woede vaak depressie verbergen. In deze gevallen is het zoeken van professionele hulp essentieel.
Je partner heeft zich misschien niet gerealiseerd dat hun slechte humeur bijna constant is geworden. Een eerlijk en assertief gesprek met hen zal hen helpen bewust te worden en de beslissing te nemen om hulp te zoeken.
Het is ook mogelijk dat ze in ontkenning zijn en hun prikkelbaarheid bagatelliseren. Als dat zo is, moet je misschien professionele begeleiding zoeken om te weten hoe je met deze omstandigheden kunt omgaan zonder dat je er last van hebt.
In sommige gevallen kan het zijn dat de gezondste optie voor jou om je eigen welzijn te behouden, is om afstand te nemen van je partner en wellicht de relatie te beëindigen.
Natuurlijk moeten beide leden van een koppel altijd naar elkaar luisteren en elkaar steunen. Als je echter merkt dat de emotionele toestand van je partner je geestelijke gezondheid begint te beïnvloeden en zij geen actie willen ondernemen, moet je jezelf beschermen.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- González, J. L. (2005). Empatía y ecpatía. Avances en Salud Mental Relacional, 4(2), 1.
- Painuly, N., Sharan, P., & Mattoo, S. K. (2005). Relación de la ira y los ataques de ira con la depresión. RET: Revista de Toxicomanías, 45, 11-18.