Hoe je niet meer te laat op je werk komt

Ben jij een van die mensen die altijd tijd tekort komt en consequent te laat op het werk komt? Weet je niet meer hoe je jezelf moet organiseren of wat je eraan kunt doen? In dit artikel geven we je enkele simpele tips waarmee je direct aan de slag kunt.
Hoe je niet meer te laat op je werk komt
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 14 juli, 2023

Voordat je naar bed gaat, maak je je spullen klaar en zet je de wekker op je mobiele telefoon. Dan herhaal je mentaal voor jezelf dat je ‘s ochtends op tijd van huis zult gaan. Dit heeft echter geen zin, want hoe hard je ook je best doet, je loopt altijd achter. Klinkt dit als jou? We gaan je een paar basisrichtlijnen geven om te voorkomen dat je te laat op je werk komt.

Hoewel chronische traagheid door verschillende factoren kan worden verklaard, zoals persoonlijkheidskenmerken (persoonlijkheidstrekken) of veranderingen in de perceptie van tijd, is er nog hoop. Iedereen kan zijn punctualiteit verbeteren met bepaalde technieken en innovatief gedrag.

Een goede planning leidt je naar succes zolang je je inzet voor verandering. Hier zijn enkele basisstrategieën.

Hoe je niet meer te laat op je werk komt

Het idee om te laat op je werk te komen is verontrustend. Soms zorgen bepaalde gebeurtenissen waar je geen invloed op hebt ervoor dat je te laat komt. Toch blijven sommigen van ons deze dynamiek herhalen. Volgens een onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Washington (VS) kan dit te wijten zijn aan “tekortkomingen in het prospectieve tijdsgeheugen.”

Dit betekent dat er een verstoring is in je cognitieve vermogen om toekomstige acties te onthouden en uit te voeren. Je vertoont een soort vooringenomenheid die je planningsvermogen direct beïnvloedt.

Het is iets vervelends waar je je niet per se bewust van bent. Gelukkig kun je nieuwe hulpmiddelen gebruiken om je hersenen te trainen om op tijd op je werk te zijn. We gaan ze hier verkennen.

1. Bewustzijn en zelfbewustzijn

Als je op tijd wilt komen, niet alleen op je werk maar op elke afspraak, moet je jezelf eerst afvragen waardoor je te laat komt.

  • Vind je het moeilijk om op te staan?
  • Heb je de neiging om de tijd verkeerd in te schatten?
  • Voel je je extreem ongemotiveerd?
  • Lijken er altijd onverwachte gebeurtenissen te gebeuren?
  • Besteed je meer tijd dan nodig aan je voorbereidende taken?

Voordat je een nieuw plan uitvoert om niet meer te laat op je werk te komen, moet je een introspectieoefening doen. Je moet je ervan bewust worden dat je een verandering nodig hebt en dat het je welzijn positief zal beïnvloeden.

2. Creëer een strategie en wees gewetensvol

Een gewetensvol persoon wordt gedefinieerd door zijn zorgvuldigheid en nauwgezetheid. Deze persoonlijkheidstrek is volgens een artikel (Engelse link) gepubliceerd in het Journ al of Research in Personality gekoppeld aan punctualiteit. Dus wat dacht je ervan om deze houding aan te nemen en een effectieve strategie te maken op basis van de volgende stappen?

  • Bereken hoeveel minuten het je kost om al je voorbereidingen af te ronden.
  • Schrijf op hoe lang je erover doet om van huis naar je werk te komen.
  • Neem in dit plan het mogelijk optreden van onvoorziene gebeurtenissen op.
  • Ontwerp je strategie op basis van deze analyse.

Als je je bewust wordt van de factoren die ervoor zorgen dat je te laat op je werk komt, kun je ze beter aanpakken en corrigeren.

3. Sta vroeg op

Het grootste probleem dat je kunt hebben als het gaat om op tijd op je werk komen, is uit bed komen. Als je niet op tijd opstaat en er gebeurt iets onvoorziens, dan vergroot dit het risico dat je te laat op je werk komt.

Probeer dit daarom te voorkomen. Stel je wekker zo in dat je genoeg tijd hebt om niet gehaast te hoeven vertrekken. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om jezelf een half uur of veertig minuten extra te geven?

4. Zorg dat je spullen de avond van tevoren klaarstaan

Probeer, indien mogelijk, alles wat je nodig hebt de avond van tevoren klaar te zetten. Dit bespaart je tijd en maakt het makkelijker om met een gerust hart de deur uit te gaan. Schrijf ook een lijstje op met alles wat je ‘s ochtends moet doen, zodat je niets vergeet.

5. Zet je klokken tien minuten terug en je hebt altijd extra tijd

Dit is een eenvoudige strategie, maar het kan heel effectief zijn. Als je al je klokken ongeveer tien minuten terugzet, heb je een klein tijdsverschil in je voordeel. Het is een slimme truc die je heel wat moeilijke momenten kan besparen.

6. Houd overgangsactiviteiten in gedachten

Overgangsactiviteiten zijn activiteiten die ontstaan wanneer je van de ene taak naar de andere gaat. Je staat bijvoorbeeld op, begint je aan te kleden en realiseert je dan dat je kleren niet gestreken zijn. Of je begint je ontbijt klaar te maken en realiseert je dat je koffie op is. Of je komt bij de metro en ontdekt dat er een storing is.

Bij het managen van je tijd moet je rekening houden met het feit dat onvoorziene gebeurtenissen zich altijd voordoen op tussenliggende punten tussen de ene activiteit en de volgende.

7. Gebruik visualisatie de avond ervoor

De visualisatietechniek bestaat uit het in gedachten herscheppen van een scenario, concept of het uitvoeren van een activiteit. Een onderzoek (Engelse link) uitgevoerd door de Universiteit van Maastricht (Nederland) stelt dat deze strategie nuttig is om taken succesvol uit te voeren. Het werkt bijvoorbeeld voor veel sporters.

Een strategie om te voorkomen dat je te laat op je werk komt, is om de avond ervoor te visualiseren dat je alle noodzakelijke handelingen uitvoert om op tijd te komen. Hierdoor kun je elke noodzakelijke stap integreren.

8. Maak gebruik van apps

Technologie is een geweldige bondgenoot om je tijdmanagement te verbeteren. Er zijn een aantal apps die je notificaties en herinneringen kunnen sturen om je te helpen op tijd op te staan en je klaar te maken zonder je te haasten en zonder iets te vergeten.

9. Bepaal je ‘rode vlaggen’

Waardoor kom je meestal te laat? Definieer je eigen rode vlaggen die de neiging hebben om te bemiddelen bij te laat komen. Misschien ontdek je dat er een consistent probleem achter zit.

Werk je tijdens je dagelijkse woon-werkverkeer? Zit je tijdens je ontbijt te scrollen op je sociale media? Loop je je buren tegen het lijf en stop je om met ze te praten?

Internaliseer het idee dat je tussen de 15 en 20 minuten te vroeg op je werk moet zijn. Dit zal je stress verminderen en je helpen om rustig aan je dag te beginnen.

10. Herformuleer wat je tegen jezelf zegt

Als je ‘s ochtends opstaat en probeert op tijd op je werk te zijn, zeg je misschien tegen jezelf “Ik moet er om 9:00 precies zijn, mijn begintijd.” Maar dit is een vergissing en zorgt ervoor dat je je doel vaak niet bereikt. Herformuleer dus vanaf morgen je woorden en zeg in plaats daarvan: “Ik moet 20 minuten eerder op mijn werk zijn.”

11. Pas op voor haast

Het overkomt ons allemaal. Zodra je ‘s ochtends je ogen opent, zet je jezelf op de automatische piloot en zeg je tegen jezelf dat je haast moet maken. Maar het gevolg van deze haastige aanpak is dat je je stressgevoelens versterkt . Zo begin je de dag met een extra dosis cortisol, wat niet gepast is.

Sterker nog, gehaast zijn zorgt ervoor dat je dingen vergeet. Dan moet je weer op je schreden terugkeren om ze te corrigeren, waardoor je te laat komt. Het is veel beter om rustig en op tijd te vertrekken. Plannen is alles.

12. Pas op voor ‘dat ene ding nog’

Je staat op het punt de deur uit te lopen en plotseling besluit je iets in de koelkast te laten liggen voor de lunch van je zoon. Bovendien denk je misschien dat je tijd genoeg hebt en kies je ervoor om thuis iets te maken of een berichtje te schrijven naar een vriend. Maar vergeet niet dat het dat ‘ene dingetje’ is waardoor je te laat op je werk komt.

13. Leer nee te zeggen

“Laten we eerst een kop koffie drinken voordat je aan het werk gaat”. “Kun je me helpen met dit klusje voordat je begint?” Als je een vriend, kennis of familielid hebt die dit soort verzoeken doet, onthoud dan dat ze ervoor zorgen dat je te laat komt. Je moet leren om nee te zeggen tegen alles wat je zou kunnen vertragen.

14. Geniet van het plezier om vroeg op je werk te komen

Je kunt het misschien moeilijk geloven, maar vroeg op je werk komen geeft voldoening. Het stelt je in staat om rustiger aan je taken te beginnen zonder last te hebben van stress. Het helpt je ook om een paar minuten te ontspannen voordat je aan het werk moet.

Bovendien kun je, als je ruim op tijd komt, je werkdag beter organiseren en vooruit plannen.

15. Maak er een gewoonte van om aan de toekomst te denken

Als je niet te laat op je werk wilt komen, begin dan met het trainen van je toekomstdenken. Verbeter je planningsvaardigheden om doelen te stellen en die te halen. Een artikel (Engelse link) gepubliceerd in Current Opinion in Behavioral Sciences stelt dat episodisch toekomstdenken meerdere processen kan verbeteren, waaronder prestaties.

16. Monitor en volg je voortgang

Om succesvol te zijn in elk gedrag of gewoonte die je wilt instellen, moet je jezelf evalueren. Je moet weten of je vooruitgang boekt, ontdekken waar je faalt en welke aspecten je moet verbeteren. Voel je vrij om je vooruitgang te analyseren en bij te houden. Dit zal je helpen om je doel te bereiken.

Vraag om hulp

Soms vind je het om verschillende redenen moeilijk om op tijd te komen op je werk of bij een afspraak.

Als je echter hardnekkige problemen hebt met timemanagement, kunnen daar oorzaken achter zitten die je moet begrijpen. Je kunt bijvoorbeeld gestrest of bezorgd zijn. Aarzel dus niet om gespecialiseerde hulp te vragen als je die nodig hebt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.