Hoe je je beter kunt verbinden met anderen

Menselijke verbinding vereist geen magie of trucs, het vereist eerlijkheid en het vermogen om jezelf te laten zien aan anderen vanuit een plaats van nederigheid, emotionele balans en empathie. Het is leren over de anderen om hun behoeften en kwaliteiten te ontdekken.
Hoe je je beter kunt verbinden met anderen

Laatste update: 29 maart, 2020

Wat heb je precies nodig om jezelf beter te kunnen verbinden met anderen? Wat moet je doen om indruk te maken? Om anderen te prikkelen en een blijvende indruk achter te laten die je helpt langdurige relaties op te bouwen?

Op een bepaald punt in je leven wilde je waarschijnlijk het mysterie ontrafelen over wat menselijke relaties sterk maakt, een enigma dat verband houdt met de fascinerende psychologie van verbinding.

Je vraagt je dus misschien af wat ‘verbinden’ precies betekent. Als je dat woord opzoekt in het woordenboek, kun je iets vinden zoals: “twee dingen met elkaar in contact brengen (apparaten, systemen) zodat er een reactie of een soort communicatie tussen beide is.” Mensen zijn echter geen machines, hoewel er wel elektrische activiteit in de hersenen plaatsvindt.

Menselijke wezens verbinden door emotie. Iedereen, zoals Carl Jung zou zeggen, reageert en transformeert wanneer we contact maken met mensen waarvan we denken dat ze stimulerend zijn. Daarom zijn menselijke relaties het resultaat van een fascinerend mechanisme van chemische en elektrische reacties. Het zijn deze reacties die helpen een band te creëren.

Je moet verbinding maken om ruimtes, interesses of doelen te delen. Er is een aangeboren behoefte om te socialiseren, om een rolmodel te vinden die  vriendschap, genegenheid en onvoorwaardelijke steun biedt.

Abraham Maslow plaatste de behoefte aan verbinding in het derde niveau van zijn hiërarchie en weerspiegelde daarmee het belang en de transcendentie ervan voor zelfrealisatie.

”Een van de problemen van het sociale leven is om te weten wat we tegen elkaar moeten zeggen als we elkaar ontmoeten. De wens van elke man en vrouw is om sympathiek en slim over te komen, en dit maakt een gesprek moeilijk.”

-Jerome K. Jerome-

Twee mensen met een verbinding

De sleutel hoe je beter kunt verbinden met anderen

Soms begin je een gesprek met de bedoeling dat de ander je leuk vindt. Of je probeert om een positieve verbinding tot stand te brengen waarmee je een vertrouwensband kunt vormen.

Je kunt dit bijvoorbeeld doen als je je tot iemand aangetrokken voelt. Dit gebeurt echter ook vaak wanneer mensen proberen nieuwe vrienden te maken, nieuwe zakelijke klanten te winnen of goed op te kunnen schieten met collega’s.

De meeste mensen zouden de situatie helemaal willen kunnen beheersen om effectief met anderen een verbinding te maken. Soms is de verbinding er gewoon spontaan. Die subtiele magie komt echter niet altijd vanzelf.

Soms moet je een extra inspanning leveren om het ijs te breken, een gesprek aan te gaan met de juiste sociale vaardigheden en de vonk te ontsteken die de verbinding start. Laten we eens kijken naar enkele van de strategieën die je kunnen helpen betekenisvolle verbindingen met andere mensen tot stand te brengen.

Innerlijke vrede en openheid

Je hersenen hebben een aangeboren behoefte om sociaal contact te maken met de mensen om je heen. Studies zoals die van Dr. Michael Lieberman van de Universiteit van New York onthullen dat de pijn die je hersenen ondergaan wanneer je eenzaam bent, nog intenser kan zijn dan die van een verwonding of letsel.

Als mens heb je interactie en aansluiting met je omgeving nodig om betekenisvolle banden te vormen, maar hoe doe je dat? De eerste stap is om een heel eenvoudig concept te begrijpen. Soms kun je je aandacht richten op het sympathiek zijn of een goede indruk willen maken en vergeet je je innerlijke emotionele toestand.

Als je nerveus of angstig bent, dan is dat precies de vibratie die je aan de andere persoon geeft. In het ideale geval zou je interacties moeten kunnen beginnen vanuit een plaats van kalmte en zelfvertrouwen. Alleen als je vrede hebt met jezelf, kun je je voor anderen openstellen je best doen, boeien en verbinden.

De sleutel hoe je jezelf beter kunt verbinden met anderen

Oprechte interesse en authenticiteit

Een andere strategie hoe je beter kunt verbinden met anderen is door oprechte interesse in hen te tonen. Hoewel je misschien denkt dat dit het gemakkelijke deel is, is het eigenlijk helemaal niet zo eenvoudig.

Sommige mensen hebben namelijk de neiging om verbinding te forceren en lijken overdreven geïnteresseerd. Dit komt uiteindelijk nep over en kan mensen wegjagen. Probeer je meest authentieke, eerlijke, bescheiden en empathische zelf te zijn. Een oprechte persoon:

  • glimlacht
  • voert een ontspannen gesprek
  • respecteert de persoonlijke ruimte van de ander
  • luistert aandachtig
  • is geïnteresseerd in wat hij of zij hoort om adequaat te kunnen reageren

Onthoud dat verbinding tussen mensen alleen werkt als er eerlijkheid is. 

Vriendinnen aan de koffie

Vertrouwen en betrouwbaarheid zodat je je kunt verbinden met anderen

De juiste manier om je met anderen te kunnen verbinden is om een gevoel van betrouwbaarheid en vertrouwen te kunnen opbouwen. Een manier om dit te doen is door een bekende techniek die publieke sprekers gebruiken toe te passen: vertel de andere persoon gewoon een geheim.

Het is niet nodig om je meest intieme geheimen te vertellen. Het gaat eigenlijk meer over het toevertrouwen aan de ander van iets in je leven dat empathie bij hem opwekt. Enkele voorbeelden die je zou kunnen zeggen zijn bijvoorbeeld:

  • “Ik wil je een geheim vertellen maar ik ben zo nerveus.”
  • “Er gebeurde onlangs iets vreemds met me…”
  • “Je gelooft dit vast niet, maar toen ik kind was deed ik…”

Houd er echter altijd rekening mee dat er geen onfeilbare truc is om je te helpen beter te verbinden met anderen. Het gaat om verschillende strategieën te gebruiken om tot iemand nader te komen en een gevoel van welzijn te creëren zodat de dialoog in een positieve richting gaat.

Het belangrijkste is om mensen te benaderen vanuit een plaats van zelfvertrouwen en welzijn. Geniet gewoon van de sociale interactie. Het is eenvoudiger dan je denkt!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.