Hoe ga je om met stressvolle situaties?

Stressvolle situaties zijn niet makkelijk, en toch zijn het ook kansen om te groeien. In dit artikel gaan we het hebben over enkele strategieën die je kunnen helpen om met stress om te gaan.
Hoe ga je om met stressvolle situaties?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 27 december, 2022

Er zijn momenten en situaties in je leven die een grote impact op je hebben. Ieder mens reageert echter anders bij tegenslag. Omdat we allemaal stressvolle situaties meemaken, hebben we besloten om je advies te geven over dit onderwerp.

In dit artikel zullen we het hebben over het omgaan met stressvolle situaties en zullen we enkele strategieën met je delen om je te helpen ze het hoofd te bieden.

Een vrouw met haar handen tegen haar slapen

Wat zijn stressvolle situaties?

Stress kan worden gedefinieerd als de “spanning veroorzaakt door overweldigende situaties die leiden tot psychosomatische reacties of psychologische stoornissen.”

Een stressvolle situatie is dus een overweldigende situatie, of die nu fysiek, psychologisch of sociaal is. Of je gezondheid eronder lijdt of niet, hangt echter af van verschillende factoren.

De oorzaken van stress kunnen divers zijn. Hier zijn er enkele van:

  • overbelasting en gebrek aan arbeidsvreugde
  • geconfronteerd worden met een ziekte
  • problemen met je partner, familie, vrienden of collega’s op het werk
  • een test
  • een verhuizing
  • niet weten hoe je nee moet zeggen
  • geen vrije tijd hebben
  • het overlijden van een dierbare
  • gebrek aan vrije tijd
  • te veel klusjes
  • verkeersopstoppingen

Er zijn ook verschillende fysieke oorzaken van stress, zoals:

  • overbelasting
  • slechte houding
  • slaapgebrek
  • honger
  • ongewone gewichtsschommelingen
  • frequente
  • hoofdpijn
  • atopische dermatitis

Strategieën om met stressvolle situaties om te gaan

Er zijn verschillende manieren om met stressvolle situaties om te gaan. Door te leren ermee om te gaan, vergroot je je welzijn en daarmee je kwaliteit van leven. Deze strategieën vereisen echter toewijding. Laten we er eens een paar bekijken.

Communicatie bij het omgaan met stressvolle situaties

We communiceren allemaal voortdurend. Je moet zich echter afvragen of je dat meestal wel assertief doet. Dit soort communicatie vereist dat je zich bewust bent van de boodschap die je wilt overbrengen. Je moet je gedachten en emoties onder controle houden, zodat je boodschap de ander op de meest effectieve manier bereikt.

Aan de andere kant, als we het over communicatie hebben, hebben we het niet alleen over wat je communiceert via geschreven en gesproken taal, maar ook over wat je uitstraalt via je lichaamstaal. Assertief zijn in je communicatie betekent dat je met al deze gebieden rekening moet houden.

Dus hoe kan communicatie je helpen om te gaan met stressvolle situaties? Als je je boodschap goed overbrengt, voorkom je de spanning die je had kunnen voelen als je je niet duidelijk had kunnen uitdrukken. Bovendien is het ook een goede manier om hulp te vragen. Dit zal je dus extra kracht geven om de uitdagingen van het leven aan te gaan.

Emotioneel beheer

Emotioneel beheer is een essentieel punt als het gaat om het omgaan met stressvolle situaties. In het begin kan het ingewikkeld zijn, maar als je eenmaal gewend bent om de juiste tijden en gelegenheden te kennen om je emoties te uiten, zal het een stuk gemakkelijker voor je worden.

Stel je voor dat je je erg gestrest en boos voelt op je werk. Het liefst zou je iedereen precies vertellen hoe je je voelt. Maar je zou waarschijnlijk de controle verliezen en de hele situatie nog erger maken. Het goede nieuws is dat je andere manieren of gelegenheden kunt vinden om je gevoelens te ventileren. Bijvoorbeeld door meditatie.

Veerkracht na een stressvolle situatie

We zijn allemaal in staat om veerkracht te ontwikkelen. Het gaat erom problemen te overwinnen en verder te gaan wanneer de kansen tegen je zijn. Veerkracht heeft ook te maken met de hoeveelheid steun die iemand heeft, zowel menselijk als materieel.

Je houding en je deskundigheid in het stellen van prioriteiten spelen hier ook een rol. Hoewel de opties waaruit je kunt kiezen misschien niet ideaal zijn, moet je leren hoe je ze kunt gebruiken om de beste beslissingen te nemen.

Je tijd indelen

Je voelt je misschien gestrest en overweldigd als je weet dat je niet genoeg tijd hebt om alles te doen wat je wilt. Nogmaals, het is de moeite waard om even stil te staan bij wat je prioriteiten zijn. Als je die eenmaal hebt vastgesteld, kunt je een schema van activiteiten maken.

Het is natuurlijk de bedoeling dat je zich aan dat schema houdt. Om dit te doen, is het essentieel dat je geen hoge, onhaalbare doelen stelt en gedisciplineerd bent. Dit zal je helpen om niet teveel hooi op je vork te nemen.

Volg een routine

Routine helpt om de dagelijkse cognitieve inspanning te verminderen. Je neemt een beslissing en past de resultaten toe, en dit betekent dat je niet elke keer hetzelfde besluitvormingsproces hoeft te doorlopen.

Dit maakt het gemakkelijker voor je om je middelen te besteden aan het nemen van andere beslissingen, en, als gevolg daarvan, vermindert je de algehele stress in je leven.

Routine geeft je zekerheid omdat je duidelijk weet wat je gaat doen. Daarnaast helpt het je ook om je tijd te organiseren, en deze gezonde gewoontes zullen een directe impact hebben op je welzijn.

Laat het stromen

Dit betekent dat je jezelf niet verankert aan een bepaalde situatie. Sommige problemen zult je wel kunnen oplossen, andere niet. In veel gevallen is het echter het moeilijkst om het een van het ander te onderscheiden.

Loslaten betekent ook niet tegen de stroom ingaan. Je moet leren je aan te passen en de dingen te accepteren die je niet kunt veranderen. Te rigide zijn verhoogt alleen maar de spanning die je moet dragen tot je uiteindelijk breekt.

Een vrouw kijkt naar de grond

Leef van dag tot dag en van moment tot moment

Als je je blijft afvragen wat er gebeurd zou zijn als je dingen anders had gezegd of gedaan, hecht je te veel belang aan het verleden. Als gevolg daarvan zul je vaak gekwetst eindigen en negatieve emoties voeden, zoals schaamte, verdriet of schuldgevoel.

Hoewel emoties waardevol kunnen zijn, zijn ze niet altijd te classificeren als goed of slecht. Aan de andere kant hangt hun effect op ons, en hun manier om onze gemoedstoestand te conditioneren, voor een groot deel af van hoe we ermee omgaan. Een van de slechtste manieren om er mee om te gaan is in gedachten steeds weer op dingen te blijven kauwen alsof je kauwgom kauwt.

Iets soortgelijks gebeurt wanneer je je de hele tijd op de toekomst richt. Als je dat doet, voed je gewoon je angst, en dat kan je een heel slecht gevoel geven. Het is niet slecht om aan de toekomst te denken, maar de problemen beginnen wanneer je jezelf daar verankert.

Mindfulness

Om het beste uit deze situaties te halen, zou je een aantal mindfulnesstechnieken kunnen overwegen die je uitnodigen om je bewustzijn te ontwikkelen.

Er is zelfs onderzoek dat het idee van het beoefenen ervan ondersteunt. Shapiro, Carlson, Astin, en Freedman, in hun artikel gepubliceerd in het Journal of Clinical Psychology (Engelse link), tonen ons de effectiviteit van mindfulness om zowel fysieke als psychologische symptomen te behandelen.

Omdat je nooit alles aankunt wat het leven je toewerpt, is het echter nooit een slecht idee om hulp te vragen. Deskundigen, zoals psychologen, kunnen je helpen in deze moeilijke tijden.

Er zijn duizenden stressvolle situaties, en ze zullen je op verschillende manieren beïnvloeden, afhankelijk van verschillende factoren. Een belangrijk ding zou zijn om een aantal strategieën te overwegen om te voorkomen dat je gekwetst wordt.

Je moet begrijpen dat negatieve emoties deel uitmaken van de reis. Het is niet erg om ze te voelen, maar het is wel erg om te proberen ze in te dammen of er helemaal niet mee om te gaan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Shapiro, S.L. Carlson, L.E., Astin, J.A., & Freedman, B. (2006). Mecanisms of mindfulness. Jounral of clinical psychology, 62 (3), 373-386.

  • Paris, L., & Omar, A. (2009). Estrategias de afrontamiento del estrés como potenciadoras de bienestar. Psicología y Sañud, 19(2), 167-175.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.