Hoe een psycholoog kan helpen als je een chronische ziekte hebt
Als je aan een chronische ziekte lijdt, heb je misschien niet overwogen om hulp te zoeken bij een psycholoog. Dat komt omdat je geneigd bent te denken dat wat er met je gebeurt niets te maken heeft met je geestelijke gezondheid, dus overweeg je niet eens de mogelijkheid om psychologische hulp te zoeken.
Alles wat lichamelijk is heeft echter een psychologisch verband. Of het nu op biologisch niveau is, door veranderingen in je lichaam, of om het simpele feit dat je levenslang een reeks symptomen moet verdragen, je geest zal beïnvloed worden. Zelfs als je je aanpast aan een nieuwe levensstijl en geen secundaire stoornissen ontwikkelt, zoals depressie, is psychologische interventie positief.
Daarom gaan we therapeutische interventie bij chronische ziekte uitleggen. Het is een gebied van de psychologie dat zelden besproken wordt, maar ongelooflijk heilzaam is.
Het lichamelijke en het geestelijke zijn verenigd
Een lichamelijke ziekte heeft onvermijdelijk een psychologisch verband. Toch hoeft dit geen deel uit te maken van de symptomen van de aandoening. Er zijn bijvoorbeeld sommige chronische ziekten zoals hypothyreoïdie, Alzheimer, diabetes of multiple sclerose die leiden tot depressie.
Hoewel symptomen van psychische ziekten meestal verdwijnen als je je aanpast aan je nieuwe leven (Spaanse link), kunnen ze blijven, zelfs als je lichamelijke gezondheid verbetert. Hoe moet je omgaan met dit ongrijpbare element dat je pijn bezorgt en je verhindert het leven te leiden dat je vroeger had, maar waar niemand het meer over heeft?
Voordelen van naar de psycholoog gaan als je aan een chronische ziekte lijdt
Je chronische ziekte is hier om te blijven. Het wijzigt je gewoonten en verslechtert geleidelijk je gezondheid. Laten we daarom de voordelen van professionele ondersteuning in deze situatie samenvatten.
- Het stelt je in staat een realistische levensstijl aan te nemen. Je voelt je misschien terughoudend om je leven te veranderen in het licht van je ziekte. Psychotherapie zal je echter helpen je gewoonten te veranderen en een realistisch en positief perspectief aan te nemen.
- Het helpt je je emotionele toestand te begrijpen. Het begrijpen van een chronische ziekte beperkt zich niet alleen tot hoe het je lichaam verandert. Je moet ook het effect ervan op je stemming en emoties identificeren en eraan werken.
- Het werkt op het ‘wat had moeten zijn’. De nostalgie die je bindt aan het leven dat je leidde vóór je ziekte kan je veel ongemak en verdriet bezorgen. Het accepteren van de ziekte en alles wat daarbij hoort komt aan de orde in een psychologisch consult.
- Het versterkt je motivatie. Uiteindelijk moet je niet alleen de negatieve aspecten van je ziekte beheersen, maar ook nieuwe doelen vinden en verder leven. Therapie kan daarbij helpen.
- Het voorkomt psychische stoornissen. Onvoldoende aanpassing aan je ziekte predisponeert je tot het ontwikkelen van psychische aandoeningen zoals depressie, eetstoornissen en vele andere. In therapie wordt hieraan gewerkt om het ontstaan ervan te helpen voorkomen.
Wat doet een psycholoog als je aan een chronische ziekte lijdt?
In de regel zal de actie die de therapeut onderneemt zich richten op twee fundamentele pijlers: je emoties en de manier waarop je daarmee omgaat.
Je emoties en chronische ziekte
Chronische ziekten brengen in hun aard een zekere mate van ongemak met zich mee die varieert in intensiteit. Uiteraard wordt dit ongemak weerspiegeld in je gemoedstoestand, maar die wordt niet altijd in detail geanalyseerd.
Elke persoon en zijn omstandigheden geven aanleiding tot een ander scenario. Daarom is een gepersonaliseerde interventie nodig.
Elke interventie met betrekking tot je emoties richt zich op zelfkennis en management. Met zelfkennis identificeer je de specifieke gebeurtenissen die je emotionele nood veroorzaken en krijg je een dieper inzicht in deze emoties. Management verwijst naar het werk dat je er vervolgens mee uitvoert. Dit brengt ons bij het volgende onderdeel.
Gedragsinterventies
Het accepteren van een ziekte en het vinden van nieuwe betekenis in je leven is niet alleen een kwestie van het onderzoeken van je eigen geest. Door naar een psycholoog te gaan, leer je ook nieuwe gewoonten (Spaanse link) aan te leren die je dagelijkse leven met een chronische ziekte verbeteren.
Deze gewoonten helpen je niet alleen de symptomen van de ziekte zelf te verlichten, maar maken je ook mentaal sterker. Als je bijvoorbeeld aan diabetes lijdt, zal het leren over een geschikt dieet, de effectiviteit van de medicijnen en een adequate slaaphygiëne je fysieke en mentale leven verbeteren.
Nieuwe projecten vinden om aan te werken, stigma’s over je ziekte doorbreken, en de leiding over je leven nemen als alles verloren leek. Je kunt dit alles en meer bereiken met effectieve psychotherapie. Dus, als je aan een chronische ziekte lijdt, aarzel dan niet om een psycholoog te bezoeken. Je verdient het immers om gelukkig te zijn, ongeacht wat er met je lichaam gebeurt.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Muñoz Molina, F. J., & Ruiz Cala, S. L. (2007). Terapia cognitivo-conductual en la esquizofrenia. Revista colombiana de psiquiatría, 36(1), 98-110.
- Alpi, S. V., & Quiceno, J. M. (2012). Calidad de vida relacionada con la salud y enfermedad crónica: estudios colombianos. Psychologia. Avances de la disciplina, 6(1), 123-136.
- Maidana, G. M., Lugo, G., Vera, Z., Acosta, P., Morinigo, M., Isasi, D., & Mastroianni, P. (2016). Factores que determinan la falta de adherencia de pacientes diabéticos a la terapia medicamentosa. Memorias del instituto de investigaciones en ciencias de la salud, 14(1).