Hoe behandelt de psychologie menselijk lijden?
Hoe wordt menselijk lijden behandeld? Welke strategieën gebruikt psychologische therapie voor dit veelvoorkomende verschijnsel? Er zijn veel technieken, middelen en benaderingen om dit soort psychologische pijn te behandelen. Ze zijn echter niet altijd gemakkelijk uit te voeren en niet alle formules werken voor alle mensen.
Sigmund Freud zei dat menselijk lijden gewoon deel uitmaakt van het mens-zijn waar we allemaal mee te maken hebben. Het behaviorisme besteedde er ook niet veel aandacht aan. In feite werd het beschouwd als meer dan een interne ervaring en dus niet benaderbaar vanuit een wetenschappelijk perspectief.
Maar dankzij Viktor Frankl veranderde dit perspectief. Zijn verwoestende ervaringen in de concentratiekampen van de Nazi’s leidden tot een breder en dieper perspectief op het onderwerp.
Lijden is niet vormloos. Het heeft wortels en we zijn allemaal vatbaar om het te ervaren. Niemand is immuun voor pijn. We hebben allemaal de middelen om ermee om te gaan en er doorheen te komen. Sterker nog, we worden er sterker, wijzer en zelfs een beetje beter op voorbereid om het leven en zijn problemen aan te kunnen.
“Tussen stimulus en respons zit een ruimte. In die ruimte ligt onze kracht om onze reactie te kiezen. In onze respons ligt onze groei en onze vrijheid.”
-Viktor Frankl-
menselijk lijden behandelen en begrijpen dat pijn natuurlijk is
Hoe menselijk lijden wordt behandeld hangt voor een groot deel af van waar het vandaan komt. Eén ding is echter zeker: op het gebied van de klinische psychologie is het uiteindelijke doel van alle therapie het verlichten van het lijden. Daarnaast om de patiënt in staat te stellen er effectiever mee om te gaan.
Dit lijkt te suggereren dat psychologische therapie een soort morele onderneming is. Dat het verder gaat dan wetenschap, objectieve gegevens, gestructureerde technieken en onderzoek.
Dit voorstel ziet psychologische therapie als een manier om te kalmeren, angsten te overwinnen en verder te gaan dan de methodologie om het gevoelige en gewonde deel van de patiënt te bereiken. Zo kunnen ze genezen. Laten we eens kijken naar enkele gebieden waarop psychologische therapie werkt bij het aanpakken van psychologische pijn.
Het accepteren en begrijpen van menselijk lijden
Een verhaal vertelt hoe een vrouw, verwoest door de dood van haar zoon, besloot om zijn lichaam naar Boeddha te brengen. Ze hoopte dat hij haar verdriet zou kunnen verlichten en haar kind weer tot leven zou kunnen wekken. Boeddha zei dat hij haar wens zou vervullen op één voorwaarde: dat ze mosterdzaadjes zou verzamelen van alle families in haar dorp die nooit enig lijden hadden gekend.
De vrouw ging van huis tot huis, maar niet één persoon gaf haar een mosterdzaadje, omdat ze allemaal lijden hadden ervaren. Toen begreep ze dat ze geen andere keuze had dan de realiteit te accepteren en de pijn die dat met zich meebracht.
Lijden behandelen in psychologische therapie houdt eerst in dat je de persoon laat inzien dat pijn deel uitmaakt van het leven. Ze moeten het kunnen vaststellen, weten waar het vandaan komt en begrijpen dat er strategieën zijn om ermee om te gaan. Er zijn echter geen middelen om het uit te wissen of terug te gaan in de tijd.
De gedachten beheersen die pijn aanwakkeren
menselijk lijden, of het nu psychisch of lichamelijk is, is het gevolg van een fysieke, organische, mentale of emotionele onbalans. In feite heeft het niet altijd een duidelijke oorsprong. Eén aspect is echter duidelijk: de manier waarop iemand denkt. Iemands mentale benadering kan het lijden verergeren of verlichten.
Atleten weten dit, omdat ze vaak gedwongen worden om te presteren terwijl ze pijn hebben. Maar met een goede psychologische voorbereiding kunnen ze die wedstrijd, test of wedstrijd met meer vertrouwen en kracht tegemoet zien.
Iets wat psychologische therapie duidelijk maakt, is dat gedachten het menselijk lijden kunnen verergeren. Stoornissen zoals angst en depressie worden duidelijk gevoed door catastrofale gedachten die emoties als schuld, boosheid, verdriet en wanhoop met zich meebrengen, waardoor de pijn exponentieel toeneemt.
Interne dialoog veranderen
Het proces om te herstellen van menselijk lijden houdt allereerst in dat je erkent dat het proces tijd kost. Dit komt omdat er een nauwgezette procedure van interne reconstructie aan te pas komt. Lijders moeten namelijk vaak een verhaal ontwikkelen dat ze in hun levensverhaal kunnen opnemen zonder dat het hen belemmert.
Dit betekent dat ze hun innerlijke dialoog moeten veranderen. Verder moeten ze faciliterende technieken toepassen, zoals die uit de acceptance and commitment therapy (ACT). Ze moeten hun hopeloze gedachten verminderen, ophouden zich schuldig te voelen, hun angst kanaliseren en hun woede goed laten stromen.
Daarnaast moeten ze proberen hun verdriet te omarmen. Op deze manier zullen ze het geleidelijk aan kunnen accepteren en weer de wereld in kunnen stappen.
Er is niet één formule om menselijk lijden te behandelen. In feite is er niets universeler in de mens dan pijn in al zijn verschillende vormen. Daarom moet je, als je lijdt, altijd onthouden dat je in staat bent om het onder ogen te zien, het te overleven en er vervolgens sterker uit te komen. Aarzel daarom niet om professionele hulp te vragen als je die nodig hebt.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Makselon J (2011)The psychology of suffering. The American Psychologist, 60(5), 410–421. https://doi https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10816956