Hoe affectieve verantwoordelijkheid in je relatie te ontwikkelen
Verantwoordelijkheid op het affectieve niveau vloeit voort uit specifieke pijlers van een relatie. Bijvoorbeeld dialoog, respect, empathie, zorg en genegenheid. In dit artikel gaan we uitleggen wat affectieve verantwoordelijkheid inhoudt. Dit zal het voor jou gemakkelijker maken om gezonde en eerlijke relaties te ontwikkelen en aan te gaan.
Voordat we ons verdiepen in het begrip affectieve verantwoordelijkheid, neem even de tijd om na te denken over hoe je verwacht en wilt dat mensen je behandelen in je verschillende relaties. Bijvoorbeeld je partner, vrienden en zelfs familie.
Affectieveverantwoordelijkheid is essentieel voor een gezonde relatie. Je moet je bewust zijn van hoe je je voelt ten aanzien van hoe andere mensen handelen. Tegelijkertijd moet je dat op een assertieve manier kunnen overbrengen. Alleen door dit te doen zul je kunnen genieten van gezonde relaties die gebaseerd zijn op communicatie en respect.
Affectieve verantwoordelijkheid
Affectieve verantwoordelijkheid is een manier om je interpersoonlijke relaties te begrijpen. Het is gebaseerd op de zorg voor je gevoelens en emoties die zich voordoen in het kader van binding.
Volgens Wojtyla betekent het emotioneel bewust zijn van het effect van ons handelen op anderen. In feite is het alleen door affectieve verantwoordelijkheid te tonen dat we duurzame en natuurlijk gezonde banden kunnen creëren.
Je affectieve verantwoordelijkheid in je relatie wordt gekenmerkt door:
- Het communiceren of uiten van je verwachtingen en gevoelens over je relatie.
- Wederzijds grenzen stellen met de bedoeling het respect tussen jullie beiden te handhaven.
- Voor elkaar zorgen.
- Inzicht hebben in het gewicht van je daden en hoe ze het leven van je partner beïnvloeden.
- Goede communicatie onderhouden, vooral als je een kwestie gaat bespreken die je dwars zit.
Wat het niet inhoudt
Aan de andere kant houdt affectieve verantwoordelijkheid niet in:
- Het ontkrachten van de emoties van je partner en voorkomen dat hij ze uitdrukt.
- Grenzen overschrijden, niet duidelijk zijn of eerder gemaakte afspraken verbreken.
- Gedrag vertonen waardoor je partner zich illusies maakt over mogelijkheden, terwijl je in werkelijkheid niet van plan bent je ermee te bemoeien.
- Geloven dat ze moeten raden wat je voelt, nodig hebt of denkt.
- Relevante informatie met betrekking tot je gevoelens verborgen houden.
Hoewel je manier om affectieve verantwoordelijkheid te vervullen niet van de ene op de andere dag verandert, leer je gaandeweg dit vermogen meestal bij en verbeter je het. Inderdaad, elke investering die je op dit gebied kunt doen zal meestal echt de moeite waard zijn.
Repercussies bij koppelrelaties
Het is waarschijnlijk gemakkelijker om het begrip affectieve verantwoordelijkheid te begrijpen in de context van een romantische relatie. Het is echter ook relevant in familie-, werk- of vriendschapsrelaties. Affectieve verantwoordelijkheid in termen van je relatie met je partner houdt het volgende in:
- Inzien dat je relatie verder gaat dan jezelf. Het betekent egoïsme opzij zetten en empathisch zijn. Er is immers een andere persoon bij betrokken, met zijn eigen sterke en zwakke punten, en je moet op de best mogelijke manier leren wat het betekent om alles met hem of haar te delen.
- Beseffen dat alle relaties conflicten kennen. We hebben allemaal het recht om fouten te maken. Maar, affectieve verantwoordelijkheid betekent dat je verantwoordelijkheid moet nemen voor je daden, om vergeving moet kunnen vragen, en ook je partner moet kunnen vergeven. Dit moet echter geen eindeloze cyclus zijn. Als dat wel zo is, kun je te maken hebben met een giftige partner.
- De leiding nemen over je emoties. Je moet begrijpen dat je je partner niet de schuld kunt geven van wat jij voelt. Je moet begrijpen waar je gevoelens vandaan komen en wat ze je proberen te vertellen.
Verantwoordelijke praktijken op affectief niveau
Nu je weet wat affectieve verantwoordelijkheid is, moet je het in praktijk brengen. Immers, hoewel het begrijpen ervan nuttig is, zal het oefenen ervan de gezondheid van je relatie echt verbeteren. Als er affectieve verantwoordelijkheid in je relatie is, zal er:
- Assertieve communicatie. Het is vaak moeilijk om uit te drukken wat je wilt, wat je dwars zit en wat je voelt. Maar rechtstreeks, duidelijk en eerlijk spreken zal je helpen conflicten te voorkomen en te overwinnen.
- Afspraken die iedereen tevreden stellen. Dit is de beste manier om problemen en conflicten te overwinnen. Via dialoog moet je vaststellen wat mag en wat niet mag.
- Anticiperen op complicaties. Zet je in voor je partner en begrijp dat er onvermijdelijk moeilijke momenten zullen zijn, maar je laat hem of haar niet in de steek.
- Duidelijke en eerlijke communicatie. Leg de basis om je comfortabel uit te drukken.
- Grenzen. Deze zijn essentieel in interpersoonlijke relaties voor gezonde affectieve oefeningen en wederkerigheid. Het ontbreken hiervan zal leiden tot problemen van uiteenlopende aard.
- Wederzijdse zorg. Zorg voor zowel je partner als jezelf.
- Validatie. Dit staat centraal bij affectieve verantwoordelijkheid.
- Eerlijkheid. Bedrog is een gedrag met een breed spectrum. Zij die hun emoties verbergen en zij die zonder echte reden een emotie bij de ander proberen te veroorzaken zijn bedrieglijk.
Niet-verantwoordelijke affectieve praktijken
Enkele niet-verantwoordelijke affectieve praktijken zijn:
- Schenden van eerdere afspraken.
- Het overschrijden van grenzen.
- Verbreken van communicatie.
- Spoken (Spaanse link).
- Gaslighting of andere manipulaties.
Dus, wat doe je als je een gebrek aan affectieve verantwoordelijkheid (Spaanse link) bij je partner bespeurt? Je kunt proberen het hem of haar te vertellen. Per slot van rekening zijn ze zich er misschien niet van bewust of hebben ze zelf nog geen affectieve verantwoordelijkheid ontwikkeld. Maar bedenk altijd dat je hen niet kunt veranderen. Alleen jij kunt beslissen en actie ondernemen.
Oefen affectieve onderhandeling
Als je erover nadenkt, is affectieve verantwoordelijkheid vergelijkbaar met een onderhandelingsproces, waarin via communicatie een gunstige overeenkomst wordt bereikt voor de betrokkenen. Het is belangrijk om te benadrukken hoe belangrijk het is om in verschillende soorten relaties de communicatie in stand te houden.
Zonder twijfel is een gesprek de beste manier om erachter te komen wat een ander nodig heeft en dat te communiceren. Om affectieve verantwoordelijkheid in de praktijk te brengen, is het dus essentieel om te werken aan assertiviteit. Alleen dan kun je zeggen wat je wilt, wat je dwars zit en wat je voelt, duidelijk, eerlijk en direct.
Samenhang in je relatie
Affectieve verantwoordelijkheid streeft naar meer verrijkende banden in je relatie. Daarom houdt het in dat je je partner niet laat lijden of hem de gevolgen laat aanvaarden die voortvloeien uit jouw manier van denken en handelen.
Het betekent ook dat je de samenhang bewaart tussen je gedachten, emoties, woorden en daden. Immers, je partner vullen met twijfels of verwarring zal hem of haar onnodig schade berokkenen
Ten slotte houdt affectieve verantwoordelijkheid niet in dat je perfect handelt. Sterker nog, dit is onmogelijk. Het houdt in dat je handelt en spreekt met empathie en respect, afspraken maakt (via dialoog), en daarnaast je partner respecteert. En, als je een fout maakt en een conflict veroorzaakt, betekent het dat je verantwoordelijk bent en de gevolgen accepteert.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Aiquipa, J. J. (2015). Dependencia emocional en mujeres víctimas de violencia de pareja. Revista de Psicología (PUCP), 33(2), 411-437.
- Ferrario, C. M. (2018). Poliamor, parejas abiertas y anarquía relacional. In X Jornadas de Sociología de la Universidad Nacional de La Plata (Ensenada, 5 al 7 de diciembre de 2018).
- Villavicencio, C. E., y Jaramillo, J. L. (2020). Desgaste emocional en la convivencia afectiva de pareja. ACADEMO Revista De Investigación En Ciencias Sociales Y Humanidades, 7(1), 58–66.
- Wojtyla, K. (2008). Amor y responsabilidad (Vol. 35). Palabra.