Het verband tussen problematisch internetgebruik, depressie en zelfmoord

De relatie tussen disfunctioneel gebruik van internet, depressie en suïcidaal gedrag is in verschillende onderzoeken gecontrasteerd. Ontdek hier hoe ze zijn gekoppeld.
Het verband tussen problematisch internetgebruik, depressie en zelfmoord

Laatste update: 02 maart, 2023

Een studie uit 2022 had tot doel het verband te analyseren tussen problematisch internetgebruik, depressie en zelfmoordgedachten bij jongeren als gevolg van de pandemie van 2020.

Een van de conclusies die zij trokken is dat de geestelijke gezondheid van jongeren aanzienlijk is verslechterd. In feite is het aantal gerapporteerde gevallen van slaapstoornissen, gedragsstoornissen en negatieve emoties, zoals eenzaamheid, angst of verdriet, toegenomen.

Ongetwijfeld hebben de door de regeringen afgekondigde opsluiting en sociale isolatie de verspreiding van het coronavirus helpen voorkomen. Het had echter een negatief effect op de geestelijke gezondheid van jongeren. Ze werden gedwongen om digitaal via apps met hun vrienden te communiceren en hun gevoelens van eenzaamheid te verminderen.

depressed teenager
Misbruik van internet kan ertoe leiden dat jongeren angst- en depressieproblemen ontwikkelen.

Problematisch internetgebruik

Het is bewezen dat het maladaptieve gebruik van internet schadelijke veranderingen in gezondheid en welzijn kan veroorzaken. En adolescenten zijn een van de meest kwetsbare segmenten van de bevolking. Als ze bovendien aan de universiteit studeren, neemt hun kwetsbaarheid voor geestelijke gezondheidsproblemen toe. Dit komt door de hoge digitalisering die het hoger onderwijs tegenwoordig toepast.

De opsluiting leidde tot een bijna tweevoudige toename van gevallen van disfunctioneel internetgebruik. Na de pandemie meldde zelfs ongeveer de helft van de jongeren zich afhankelijker te voelen van internetbronnen (Engelse link). Bovendien zeiden bijna twee op de tien dat ze het aantal uren dat ze op het web doorbrachten hadden verhoogd. In werkelijkheid was het internet niet alleen een nuttig hulpmiddel voor hun studie geworden, maar ook hun enige bron van interpersoonlijk contact met de buitenwereld.

“Het internet werd gebruikt om gevoelens van eenzaamheid en isolement te bestrijden.” 

-Verónica Villanueva-Silvestre-

Depressie en zelfmoord

De prevalentiecijfers van depressie zijn gecondenseerd in de adolescentie. Prevalentie verwijst naar het aantal gevallen van een stoornis op een bepaald moment. Daarom hebben adolescenten een groter risico om aan een depressie te lijden dan volwassenen. Sommige studies(Engelse link) suggereren zelfs dat het percentage depressieve symptomen bij adolescenten rond de 60 procent ligt.

Opgemerkt moet worden dat er verschillen zijn in de presentatie van depressieve symptomen op basis van geslacht. Het vrouwelijke geslacht vertoont bijvoorbeeld meer intense depressieve symptomen. Aan de andere kant vertonen mannen meer suïcidaal gedrag.

“Verschillende studies met een universitaire populatie hebben een verband aangetoond tussen problematisch internetgebruik en depressie.”

-Cynthia M. Apaza-

Disfunctioneel gebruik van internet en suïcidaal gedrag

Depressieve en angstsymptomen hebben een significantere relatie met het disfunctioneel gebruik van internet. Dit gebeurt wanneer mensen het gebruiken om hun emotionele ongemak door gevoelens van verdriet of angst te verwerken. Bovendien kan het gebruik van internet vanuit een vertrekpunt van ongemak de depressieve en angstige symptomen verdubbelen.

Suïcidale ideatie, of ‘denken aan het plegen van zelfmoord’ en voltooide zelfmoord vallen onder de noemer suïcidaal gedrag. De relatie tussen zelfmoordgedachten en disfunctioneel gebruik van internet bij de adolescentenpopulatie is in verschillende onderzoeken(Spaanse link) tegenover elkaar gesteld.

adolescent in front of a computer representing that adolescents are less and less creative
Volgens Verónica Villanueva-Silvestre gebruiken studenten met depressieve symptomen internet als een mechanisme om problemen en negatieve gevoelens te vermijden.

Er zijn ook verbanden gevonden tussen de stress van het studeren voor een universitair diploma en niveaus van depressie. Voeg daarbij het sociale isolement van de 2020 pandemie en het is gemakkelijk te begrijpen waarom het aantal gevallen van depressie bij jongeren geleidelijk is toegenomen.

Inderdaad, adolescenten die zich laag voelen met depressieve symptomen en die gebruik maken van internet met als doel hun eenzaamheid en hun negatieve emoties te verminderen, bevinden zich in een optimale positie voor de ontwikkeling van depressie met bijbehorend suïcidaal gedrag.

Tenslotte is er onderzoek gepubliceerd dat een directe relatie onderstreept tussen het lijden aan een depressieve stoornis en een verslaving aan het web als gevolg van problematisch gebruik van het internet. In feite werken beide entiteiten (depressie en verslaving) op elkaar in en versterkt de een de ander (Rocco Servicio, 2022).


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Villanueva Silvestre, V., Vázquez Martínez, A., Isorna Folgar, M., & Villanueva Blasco, V. J. (2022). Problematic Internet use, depressive symptomatology and suicidal ideation in university students during COVID-19 confinement. Psicothema.
  • Mamun, MA y Griffiths, MD (2019). La evaluacion de internet adicción en Bangladesh: ¿Por qué las tasas de prevalencia son tan diferentes? Revista asiática de psiquiatría, 40, 46-47. https://doi.org/10.1016/ j.ajp.2019.01.017
  • Gavurova, B., Ivankova, V. y Rigelsky, M. (2020). Relaciones entre Estrés percibido, depresión y trastornos por consumo de alcohol en estudiantes universitarios durante la pandemia de COVID-19: una dimensión socioeconómica. Revista Internacional de Investigación Ambiental y Salud Pública, 17(23), Artículo 8853.https://doi.org/10.3390/ijerph17238853 González,
  • Apaza, CM, Sanz, RSS y Arévalo, JES (2020). factores psicosociales durante el confinamiento por el Covid-19–Perú. Revista Venezolana De Gerencia, 25(90), 402-410. https:// www.redalyc.org/articulo.oa?id=29063559022 Aznar-Díaz, I., Kopecký, K., Romero, JM, Cáceres, MP, & Trujillo-
  • Bousoño,M., Al-Halabí, S., Burón, P., Garrido, M., Díaz-Mesa, EV, Galván, G., García-Álvarez, L., Carli, V., Hoven, C., Sarchiapone, M., Wasserman, D., Bousoño, M., García-Portilla, MP, Iglesias, C., Sáiz, PA & Bobes, J. (2017). Uso y abuso de sustancias psicotrópicas e internet, psicopatología e ideación suicida en adolescentes. Adicciones, 29(2), 97-104. https://www.redalyc.org/ articulo.oa?id=289150531004
  • Servidio, R., Bartolo, MG, Palermiti, AL, & Costabile, A. (2021). Miedo de COVID-19, depresión, ansiedad y su asociación con el trastorno de adicción a Internet en una muestra de estudiantes italianos. Revista de informes de trastornos afectivos, 4, Artículo 100097. https://doi.org/10.1016/ j.jadr.2021.100097

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.