Het recept voor geluk volgens Dan Gilbert

Het recept voor geluk kan een versleten concept lijken, maar het is het waard om het perspectief van Dan Gilbert te weten. Wat deze sociaal psycholoog voorstelt is het vereenvoudigen van de doelstelling, waardoor de wil als belangrijkste element wordt geïdentificeerd.
Het recept voor geluk volgens Dan Gilbert

Laatste update: 03 februari, 2021

Dan Gilbert is psycholoog, schrijver en professor aan Harvard University. Hij is beroemd vanwege het boek Stumbling on Happiness, dat in meer dan dertig talen is vertaald. Hij is ook bekend omdat hij in veel van zijn lezingen en conferenties beweert dat hij het recept voor geluk heeft gevonden.

Op het eerste gezicht lijken de uitspraken van Gilbert misschien oppervlakkig. Het hele “recept voor geluk” lijkt meer op een zelfhulp-verhaal. Hij is echter een rigoureuze psycholoog. Hij is ervan overtuigd dat er een recept voor geluk is, maar dat er ook geen makkelijke weg is om het te krijgen.

Dan Gilbert stelt dat de eerste taak is om te weten wat je gelukkig maakt. Hij zegt ook dat je niet de hele tijd gelukkig kunt en moet zijn. Als dat wel zo was, zou je niet weten wanneer je gelukkig bent en wanneer niet. Gilbert vergelijkt dit met een kompas dat altijd naar dezelfde plaats wijst. Het moet ook veranderen.

Het brein en het oog kunnen een contractuele relatie hebben waarin het brein heeft toegestemd om te geloven wat het oog ziet, maar in ruil daarvoor heeft het oog toegestemd om te zoeken naar wat het brein wil.

-Dan Gilbert-

Een man houdt een vel papier met een lachend gezicht voor zijn eigen gezicht

De wetenschap achter het geluk

Dan Gilbert zegt dat gelukkig zijn makkelijker is dan mensen denken. Geluk is niet ergens verborgen en er is ook geen schat te vinden. Het is ook niet het resultaat van het voltooien van gestelde doelen, noch een gegeven dat je met veel geluk vindt.

Gilbert onderscheidt synthetisch geluk van natuurlijk geluk. Synthetisch geluk is wanneer je iets krijgt waar je je op richt, zoals:

Hij gelooft dat dat soort geluk tijdelijk is en geconditioneerd is tot een bepaald resultaat.

Aan de andere kant heb je natuurlijk geluk. Dit gaat niet over een gevoel, maar over een gemoedstoestand die standaard gebeurt. Het gaat erom of je net een doel bereikt hebt of zelfs wanneer je dat niet doet. Je bent ermee geboren.

Het recept voor geluk

Het recept voor geluk heeft twee ingrediënten nodig die iedereen kan krijgen. De eerste is om het lijden niet groter te maken dan het is. Veel mensen herinneren zich altijd de slechte tijden die ze hebben meegemaakt, denken daar aan en fixeren zich erop. Daarom overdrijven ze het toekomstige lijden.

Dit ingrediënt is gekoppeld aan het tweede deel van het recept voor geluk: vertrouwen in je veerkracht. Dit betekent dat je elke situatie kunt oplossen die je pijn bezorgt. Je gebrek aan vertrouwen in jezelf om door pijn heen te komen is wat je in de eerste plaats doet lijden.

Als je verlamd bent van de pijn, stop je of zul je nooit de dingen doen die je graag zou willen doen. In zekere zin beperk je jezelf door pijn te verwachten. Het ergste is dat dit lijden meestal al is gebeurd. Je bent niet bang voor de pijn zelf. In plaats daarvan ben je bang dat je het niet kunt verdragen en overwinnen.

Het recept voor geluk

De weg naar geluk

Het recept voor geluk wordt aangevuld met kleine dingen die je elke dag kunt doen om het vertrouwen in je veerkracht te vergroten. De weg naar geluk omvat vijf eenvoudige activiteiten die iedereen kan doen. Dan Gilbert stelt dat leren gelukkig te zijn net zoiets is als gewicht verliezen: je moet je steentje bijdragen.

Deze vijf eenvoudige activiteiten zijn:

  • Gelukkig willen zijn. Geluk is een keuze die je elke dag maakt.
  • Voor jezelf zorgen. Gezond eten, een half uur per dag bewegen en zeven uur per dag slapen zijn de fundamenten voor geluk.
  • Het aangaan en onderhouden van gezonde relaties. Neem afscheid van relaties waarin je je niet goed voelt en bouw een betere band op met de mensen waar je het meest van houdt.
  • Leuke activiteiten. Maak een lijst van dingen die je het leukst vindt om te doen en geef ze prioriteit.
  • Wees dankbaar. Voor jezelf, voor je leven, en voor alles wat je iets geeft, je leert, of je laat groeien op welke manier dan ook. Anderen helpen kan je ook gelukkiger maken.
Een lachende vrouw op het strand

Natuurlijk geluk is een gemoedstoestand die je elke dag, stap voor stap, opbouwt. Het goede nieuws is dat iedereen in staat is om gelukkig te zijn. Als je dit gelooft en jezelf motiveert, krijg je de energie die je nodig hebt.

Het aanleren van vaardigheden, zoals emotionele intelligentie, zal de overgang makkelijker voor je maken. In zekere zin is dat het recept voor geluk: de wil om van het leven te genieten. Wellicht ook interessant voor jou

De theorie van Salovey en Mayer over emotionele intelligentie
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De theorie van Salovey en Mayer over emotionele intelligentie

Tegenwoordig heeft iedereen het over emotionele intelligentie. De meeste mensen weten echter niet dat Salovey en Mayer de oorspronkelijke bedenkers...  • Gilbert, D., & Medina, V. C. (2006). Tropezar con la felicidad. Barcelona: Destino.