Het ongenoegen van perfectionisten

Het ongenoegen van perfectionisten
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Fátima Servián Franco

Laatste update: 27 december, 2022

Perfectionisten zijn onverbiddelijk in hun streven naar succes, maar niets lijkt goed genoeg voor ze te zijn. Hun hoge verwachtingen zorgen vaak voor een ontevreden gevoel. Ze denken altijd dat ze het beter hadden kunnen doen. Als ze hun doelen niet bereiken, voelen ze zich zwaar gestrest en uitgeput.

Wanneer onze routine begint te lijken op een langeafstandsrace, zullen we al gauw het gevoel krijgen dat we niet genoeg tijd hebben om onze doelen te bereiken. Als we echter ook nog eens perfectionisten zijn, dan baart het gebrek aan tijd ons geen zorgen, nee, dan verstikt het ons.

Perfectionisten hebben de neiging om onzeker te zijn omdat ze zoveel van zichzelf vragen Ze maken zich constant zorgen over het bereiken van een hoge mate van perfectie in alles wat ze doen. Door ons bewust te zijn van wie we zijn, van onze waarden en onze deugden, helpen we dergelijk buitensporig gedrag te vermijden.

Het meest waardevolle dat je kunt maken, is een fout – je kunt niets leren van perfect zijn.

-Adam Osborne-

Hoe ironisch het ook klinkt, perfectie is niet altijd perfect. In veel gevallen brengt het meer nadelen met zich mee voor onze emotionele en fysieke gezondheid dan voordelen. Het is prima om het goed te willen doen, als je er maar voor zorgt dat je weet hoe ver je kunt gaan.

De paradox van perfectionisme

Er is niets mis met het streven om dingen zo goed mogelijk te doen, maar we moeten ook onze grenzen kennen. Gefrustreerd raken omdat je geen perfectie bereikt, is de merkwaardige paradox van perfectionisme.

Zo’n gevoel kan vaak verwoestende gevolgen hebben voor onze fysieke en emotionele gezondheid. Sterker nog, een onderzoek aan Yale University bracht perfectionisme in verband met een hoog risico op depressie en zelfmoord.

Goed genoeg is goed genoeg. Perfectie zal je elke keer weer een dikke vette puinhoop van je maken.

-Rebecca Wells-

Perfectionisme is meestal een verschijnsel dat zich tijdens de kindertijd begint voor te doen en heeft de neiging geleidelijk toe te nemen naarmate we ouder worden. Hoewel de meeste perfectionisten op alle gebieden van hun leven naar perfectie streven, is dit niet altijd zo.

Beozrgde vrouw

Sommige mensen zijn alleen op bepaalde gebieden perfectionisten, zoals hun werk of hun relaties, terwijl anderen ernaar streven perfect te zijn in alles. Er zijn veel factoren die kunnen interveniëren als het gaat om perfectionisme.

Fysieke en emotionele symptomen waar perfectionisten last van hebben

Een onderzoek aan Brock University onderzocht de relatie tussen perfectionisme en gezondheid bij 492 mensen met een leeftijd tussen 24 en 35 jaar.

Als gevolg hiervan ontdekten ze dat mensen die perfectionistisch zijn, zich eerder slecht voelen en klagen over gebrek aan slaap, pijn en uitputting dan degenen die dat niet zijn. Ze zijn ook erg bang om te falen.

Gefrustreerde man

Perfectionisten hebben de neiging om ontzettend angstig te zijn. Dit, opgeteld bij hun onzekerheden, zorgt ervoor dat ze last kunnen hebben van angstcrises, overmatige vermoeidheid, of zelfs een gebrek aan motivatie wanneer ze hun doelen niet bereiken.

Uitmuntendheid vereist geen perfectie.

Henry James

Zoals je kunt zien, staat perfectionisme niet gelijk aan streven naar het beste. Het is eigenlijk precies het tegenovergestelde. Perfectionisme haalt het slechtste in ons naar boven en het vertelt ons dat niets dat we doen ooit goed genoeg zal zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.