"Het gaat goed met me" is de meest gehoorde roep om emotionele hulp

Het klassieke ‘Het gaat goed met me' is een van de meestvoorkomende antwoorden als iemand wordt gevraagd hoe het met hem of haar gaat. Je moet echter altijd alert zijn op deze woorden. Dat komt omdat ze vaker wel dan niet een roep om emotionele hulp verbergen.
"Het gaat goed met me" is de meest gehoorde roep om emotionele hulp
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 06 november, 2023

“Het gaat goed met me, alles is oké.” Achter deze woorden gaat vaak een schreeuw om emotionele hulp schuil die velen zich niet realiseren. Sterker nog, als antwoord op die vriendelijke “Hoe gaat het met je?” zullen veel mensen vermijden om een eerlijk antwoord te geven. Dat komt omdat ze zo gewend zijn om hun emotionele pijn te verbergen en hun best doen om te laten zien dat het goed met ze gaat.

Het beste wat mensen in deze gevallen kunnen doen is eerlijk zijn. Dat komt omdat het verbergen van hun gevoelens en persoonlijk lijden hen meer kwaad dan goed doet. Sterker nog, begraven wat ze diep van binnen voelen zal hen zeker niet helpen.

Een paar jaar geleden hield de Mental Health Foundation (UK) een enquête (Engelse link). Ze wilden weten hoe vaak mensen op een dag “Ik voel me prima” zouden zeggen.

De resultaten toonden aan dat mensen deze woorden op een dag 14 keer hardop zouden zeggen. 19 procent van hen voelde zich echt goed en antwoordde eerlijk. De rest gaf echter toe dat ze de zin uit beleefdheid gebruikten. Ze gaven echter ook toe dat ze het gebruikten omdat ze het gevoel hadden dat het zowel ongemakkelijk als ongepast zou zijn om hun ware emoties te onthullen.

De Mental Health Foundation voerde dit onderzoek uit met een specifieke reden. De reden was dat het aantal depressies elk jaar toeneemt (Engelse link). Mensen vinden het ook moeilijker om hun zorgen en psychologische problemen met anderen (familie, vrienden, enz.) te bespreken.

“Elke man heeft zijn geheime zorgen die de wereld niet kent; en vaak noemen we een man koud als hij alleen maar verdrietig is.

Henry Wadsworth Longfellow

Vrienden begroeten elkaar

Waarom doen alsof we oké zijn als we dat niet zijn?

Mensen doen het keer op keer. Sterker nog, in elk alledaags gesprek hoor je “Hé, hoe gaat het?” “Met mij gaat het goed, dank je.” In feite zijn deze woorden bijna een soort sociale aardigheid of gewoonte geworden. Ze betekenen zeker niet dat als de postbode of de caissière in de supermarkt ons vraagt hoe het met ons gaat, we precies uitleggen wat er in ons hoofd omgaat.

Dokter Abigael Saint, die het onderzoek uitvoerde waar we het eerder over hadden, stelt dat mensen een middenpunt moeten vinden. Ze moeten ophouden met liegen en mensen proberen wijs te maken dat het goed met ze gaat terwijl dat eigenlijk niet zo is.

Het gaat om het vertellen van “halve waarheden” aan de mensen die geen deel uitmaken van hun inner circle. In feite kan het gebruik van uitdrukkingen als “Ik heb betere dagen gehad” zorgen voor meer authentieke sociale interacties.

  • Door de juiste sociale houding aan te nemen wanneer ze hun zorgen met anderen delen, kunnen ze zich beter voelen.
  • Ze moeten hun sociale interacties bevorderen door veilige ruimtes te creëren waar ze zonder angst openlijk kunnen praten over hun emotionele toestand met de mensen om hen heen. Op deze manier zullen realiteiten zoals depressie niet langer een stigma zijn.
  • Experts beweren dat we een hermetisch afgesloten soort mensheid aan het worden zijn. Wat betekent dit? Dat mensen het moeilijk vinden om zich psychologisch open te stellen voor anderen. Tegenwoordig zien we dit het meest bij tieners.
"Het gaat goed met me" is de meest gehoorde roep om emotionele hulp

“Ik weet niet hoe ik mijn emoties moet uiten”

Het bovenstaande onderzoek geeft ook aan dat 75% van de ondervraagden toegeeft dat ze moeite hebben met het uiten van hun emoties. Ze weten dat er iets is dat hen pijn doet. Maar het is een innerlijke toestand die zo complex is dat ze niet weten hoe ze die met iemand anders moeten delen.

Bovendien kan de “ik voel me goed”-uitdrukking soms een psychische stoornis verbergen, zoals depressie. In deze gevallen wordt de patiënt in feite gevangen gehouden door zijn psychische toestand. Dit komt omdat ze gewoon niet weten hoe ze zich open moeten stellen voor anderen. In feite zijn ze niet in staat om deze gevoelens, die hun leven volledig hebben veranderd, een naam te geven of te beschrijven.

Ga verder dan woorden en geef emotionele hulp

Vaak stopt iemand die een slecht leven heeft gehad met redelijk denken en leeft op de automatische piloot. Ze zien geen uitweg meer, vertrouwen niemand meer en hebben het gevoel dat niemand hen kan helpen. Jij, als vriend, ouder, broer of zus, buurman of zelfs gewoon een collega op het werk, zou alerter moeten zijn in het detecteren van andermans worsteling.

Als je daarom aan iemand vraagt hoe het met hem gaat en hij antwoordt met “Het gaat goed,” probeer dan wat dieper te graven. Het is zelfs nooit verkeerd om te proberen te achterhalen wat er achter die woorden schuilgaat. Sterker nog, het kan nooit kwaad om te proberen te achterhalen wat er achter hun uitdrukking, hun toon of hun bewegingen schuilt.

Vrienden geven elkaar een high-five

Als je merkt dat er iets mis is, kun je ze het beste laten weten dat je er voor ze bent. Zeg iets als, “Ik wil dat je weet dat als je ooit iets nodig hebt, je op me kunt rekenen. Als je wilt praten, ben ik er altijd.”

Tot slot, nu je begrijpt dat er achter de “het gaat goed met me” andere verborgen behoeften kunnen zitten, probeer dan gesprekken te voeren die positieve emotionele verbindingen bevorderen. Eigenlijk zouden we allemaal veilige ruimtes moeten creëren om het onderwerp geestelijke gezondheid in onze samenleving te bespreken en te normaliseren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.