Het belang van emotionele integriteit in een relatie

Naast emotionele intelligentie ligt emotionele integriteit. Het is een belangrijke dimensie voor het opbouwen van gelukkige en duurzame relaties.
Het belang van emotionele integriteit in een relatie
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 07 juli, 2023

Emotionele integriteit in een relatie betekent eerlijkheid en het vermogen om op een oprechte en respectvolle manier met je geliefde om te gaan. Sterker nog, het stevig vasthouden aan de erkenning van de gevoelens van je partner, zonder deze te veroordelen, samen met het weten te beheersen van je eigen egoïsme, schetst een volwassen en bevredigende relatie.

Helaas ontbreekt het veel mensen aan deze dimensie of oefenen ze deze slechts sporadisch uit. Integriteit is gekoppeld aan het vermogen om correct te handelen in overeenstemming met bepaalde waarden. Een integer persoon is respectvol en oprecht en handelt moreel correct, ongeacht de omstandigheden. Deze praktijk op emotioneel gebied is echter een beetje anders.

Eerlijkheid is verbonden met emotionele regulatie en met een intiemer respect voor jezelf en vooral voor anderen. Het betekent de behoeften van je partner valideren, weten wat je voelt en dit met moed en respect uiten, zelfs als deze emoties pijnlijk of gecompliceerd zijn.

Man troost zijn partner
Iemand kan een integer persoon zijn en toch emotionele integriteit missen.

Emotionele integriteit in een relatie

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar je kunt verliefd worden op een integer persoon die geen emotionele integriteit beoefent. Dit komt omdat de twee niets met elkaar te maken hebben.

Iemand kan bijvoorbeeld loyaal, gedisciplineerd, congruent, respectvol, nobel en verantwoordelijk zijn. Maar als hij of zij zich gekwetst, boos, gefrustreerd (Engelse link) of bang voelt, kan hij of zij dat verbergen.

In feite hebben wij mensen een bijna aangeboren neiging om te verbergen wat we voelen. Hoe vreemd het ook is, dit wordt in veel relaties versterkt. Je kunt bijvoorbeeld plotseling boos worden over iets specifieks en het niet aan je partner vertellen.

Je wacht gewoon tot hij of zij het ontdekt. Of misschien vermijd je ruzies omdat je niet weet hoe je met stress moet omgaan. Misschien projecteer je het zelfs op hen.

Er zijn veel soorten terugkerend en onvolwassen gedrag die vaak voorkomen in relaties. Je kunt bijvoorbeeld een briljant persoon zijn die op sociaal vlak altijd het juiste doet, maar in een relatie gedraag je je met de emotionele intelligentie van een driejarige. Laten we eens kijken wat het betekent om te weten hoe je emotionele integriteit kunt beoefenen.

Emotionele integriteit is uiterst kwetsbaar. Er zijn momenten waarop je het beter kunt reguleren, en meer ingewikkelde momenten waarop het moeilijk voor je is om het op een gezonde manier uit te oefenen.

Wat je voelt bepaalt niet altijd je gedrag

Emotionele integriteit staat in direct verband met respect en zelfrespect. Als je je altijd laat meeslepen door wat je voelt, heb je de neiging om vaak impulsief te handelen. Het is gemakkelijk om spijt te krijgen van je beslissingen en daden als je gemotiveerd wordt door emoties met een negatieve valentie.

In een relatie wordt authentiek respect uitgeoefend door de meer gecompliceerde emoties te kunnen reguleren. Het is niet omdat ze van je houden dat je je dagelijkse frustraties op je partner kunt botvieren. Emotionele integriteit houdt zelfbeheersing in. Dit is iets wat je zo snel mogelijk moet leren.

Moeilijke situaties worden niet vermeden, ze worden opgelost

Een ding dat zeker afstand veroorzaakt in een relatie is wanneer een van de partners moeilijke situaties vermijdt. Sommige mensen geven er zelfs de voorkeur aan om problemen uit de weg te gaan. Anderen lopen weg voor ruzies en geven er de voorkeur aan om de tijd te laten verstrijken zodat de zaken hopelijk vanzelf oplossen.

Het beoefenen van emotionele integriteit in je relatie betekent dat je weet hoe je afspraken moet maken, naar je partner moet luisteren, oplossingen moet aandragen, moeilijkheden tussen jullie beiden onder ogen moet zien en geen verantwoordelijkheid mag ontlopen of op hen afschuiven.

Consistent zijn tussen wat er gezegd en gedaan wordt

Onderzoek (Engelse link) uitgevoerd door de Universiteit van Michigan (VS) benadrukt het belang van congruentie in emotionele integriteit. Zij suggereren dat het hebben van partners die altijd consistent zijn met wat ze voelen, denken en doen, ons vertrouwen geeft en ons een veilig gevoel geeft.

Dus als je zo’n partner hebt, voel je je rustig omdat je ervan uitgaat dat je met iemand bent die, onder alle omstandigheden, altijd op dezelfde manier zal handelen. Aan de andere kant bezit een onvoorspelbaar persoon, die het tegenovergestelde doet van wat hij zegt en je dingen vertelt die hij niet meent, geen emotionele integriteit.

Blij stel bij zee
Mensen die consequent zijn in wat ze denken, voelen en doen, bieden veiligheid en een gevoel van kalmte omdat ze niet onderhevig zijn aan impulsief gedrag.

Emotionele integriteit betekent eerlijkheid beoefenen

Eerlijkheid in een relatie betekent oprecht zijn en je diepste gevoelens aan je partner openbaren. Het houdt in dat je je meest verwarrende en pijnlijke emoties aan hem of haar uitlegt, zelfs als het moeilijk voor je is en je moeite hebt om de juiste woorden te vinden.

Dit is niet gemakkelijk omdat je misschien gelooft dat het beter is om je angsten niet met je partner te delen. Misschien ben je bang om je kwetsbaarheid te tonen , met een open hart te spreken en jezelf te laten zien zoals je werkelijk bent. Misschien ben je bang om niet begrepen te worden of verkeerd beoordeeld te worden.

Als je echter een betekenisvolle, oprechte en gelukkige relatie wilt opbouwen, moet je gebruik maken van dit soort integriteit. Het zal welzijn en authenticiteit in je relatie injecteren. Het is het proberen waard.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Caldwell W, da Estrela C, MacNeil S, Gouin JP. Association between romantic partners’ rumination and couples’ conflict is moderated by respiratory sinus arrhythmia. J Fam Psychol. 2019 Sep;33(6):640-648. doi: 10.1037/fam0000544. Epub 2019 Jun 10. PMID: 31180699.
  • Chen, W. L., & Liao, W. T. (2021). Emotion Regulation in Close Relationships: The Role of Individual Differences and Situational Context. Frontiers in psychology12, 697901. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.697901
  • de Silva, Padmasiri. (2018). Emotional Integrity and Resilience. 10.1007/978-3-319-97514-6_11.
  • Landa, I., & English, T. (2021). Variability in state authenticity predicts daily affect and emotion regulation. Emotion. Advance online publication. https://doi.org/10.1037/emo0001017

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.