Het belang van emotioneel management voor atleten
Tegenwoordig wordt aangenomen dat emoties verschillende gebieden van ons leven beïnvloeden. Op dezelfde manier spelen ze een belangrijke rol in het leven van atleten. Ze beïnvloeden direct of indirect hun acties (Hanin, 2000). Met andere woorden, emotioneel management voor atleten is belangrijk.
Om deze reden krijgt de ontwikkeling van emotionele factoren in de sportcontext een bijzondere relevantie. In feite is het net zo belangrijk als het trainen van fysieke, technische en tactische factoren. Inderdaad, emotionele factoren hangen nauw samen met sportprestaties.
Emotionele intelligentie is direct en positief gerelateerd aan leeftijd, waarbij contactatleten degenen zijn die hun emoties het beste kunnen beheersen (Sánchez, Ortega en Chacón, 2018). Er moet echter worden opgemerkt dat emotionele intelligentie niet het tegenovergestelde is van het traditionele concept van intelligentie, in veel gevallen weergegeven met het intelligentiequotiënt, maar het complement ervan is.
Emotioneel management voor atleten is tegenwoordig uiterst belangrijk.
Hoewel is bevestigd dat emoties een bepalende factor zijn bij sportprestaties, is dit niet een van de pijlers van de vele psychologische interventies die bij sporters worden uitgevoerd. De afwezigheid ervan kan om verschillende redenen optreden.
Bijvoorbeeld gebrek aan kennis van de toepassing van interventieprogramma’s op emotionele intelligentie. Maar ook misvattingen over het meewegen van deze factor -zoals denken dat het een aangeboren vermogen is dat niet getraind kan worden- of het gebrek aan trainingstijd, enzovoort. (Weinberg en Gould, 2010).
“Woede, wrok en jaloezie veranderen het hart van anderen niet – het verandert alleen dat van jou.”
-Shannon L. Alder-
Neymar, de speler die nog steeds niet heeft geleerd om met frustratie om te gaan
De Braziliaanse sportfederatie suggereerde dat een gebrek aan psychologen voor hun sporters in het recente verleden een mogelijke tegenslag voor hen was op het wereldtoneel. Brazilië was zelfs een van de eerste teams die psychologen meenam naar WK-wedstrijden.
Verrassend genoeg waren ze tijdens het laatste WK echter een van de weinige teams die geen beroep deden op professionals in de geestelijke gezondheidszorg. Desalniettemin hebben velen erop gewezen dat hun ster, Neymar, waarschijnlijk veel baat zou hebben gehad bij de aanwezigheid van een competente professional.
In feite heeft Neymar zelf in een openbare verklaring toegegeven dat hij nog niet heeft geleerd om met teleurstelling om te gaan. Dat wanneer hij zich als een onvolwassen atleet gedraagt, dit niet is omdat hij verwend is. Het komt omdat hij nog niet heeft geleerd hoe om te gaan met frustratie.
De problemen van Neymar hadden door een professional opgelost kunnen worden. Toch leken degenen die verantwoordelijk waren voor het configureren van de selectie van het team niet te merken hoe belangrijk een psycholoog had kunnen zijn.
Een psycholoog had inderdaad richtlijnen kunnen opstellen en interventies kunnen uitvoeren om emoties te kanaliseren. Dit zowel op groepsniveau als op individueel niveau.
“Het is heel belangrijk om te begrijpen dat emotionele intelligentie niet het tegenovergestelde is van intelligentie, het is niet de triomf van het hart boven het hoofd – het is de unieke kruising van beide.”
Iniesta, op tijd psychologische hulp krijgen
Andrés Iniesta gaf zelf toe dat hij in de periode 2009-2010 aan depressies leed. Dat was net nadat hij enorm veel succes had geboekt als speler. Hij begon zich slecht te voelen. Ook had hij het gevoel alsof hij een zwaar gewicht meesleepte waar hij niet vanaf kon komen.
Iniesta begreep echter niet waarom hij zich zo voelde. Hij onderging testen, maar er werd geen stoornis gevonden. Desalniettemin voelde hij zich zeker niet lekker en belandde al snel in een spiraal van depressie. Uiteindelijk erkende hij dat hij professionele hulp nodig had. Anders zou hij niet uit de situatie zijn ontsnapt.
In zijn woorden, met betrekking tot de figuur van de psycholoog, zei hij: “Als je hulp nodig hebt, moet je het zoeken: soms is het nodig. Deze mensen zijn specialisten, daar zijn ze voor.”
Emotioneel management voor atleten is een belangrijk aspect van hun succes en een goed gevoel over zichzelf.
Depressies nemen toe
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaarde dat er in 2018 meer dan 300 miljoen mensen in de wereld leden aan depressie. Meer dan 260 miljoen mensen leden aan angststoornissen.
In het afgelopen decennium heeft de wetenschap de rol ontdekt die emoties in ons leven spelen. In feite hebben onderzoekers ontdekt dat hoe goed of slecht we zijn in het beheersen van onze emoties, een aanzienlijke invloed heeft op de toekomst die we bouwen, zelfs meer dan ons IQ.
“We hebben het geluk voetballers te zijn; mijn bedoeling met het uitleggen van dat slechte moment is niet om mensen ‘arme jongen’ te laten zeggen, verre van dat. Alleen dat elementen van het leven [van een voetballer], de gevoelens, de moeilijkheden, zijn zoals die van iedereen.”
-Andres Iniesta-
Deze regel is ook toepasbaar in de steeds verder geprofessionaliseerde sportwereld. Het is zonder twijfel belangrijk om rekening te houden met de rol die emotioneel management, samen met fysieke training, speelt in het leven van professionele atleten.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Gould, D., & Weinberg, R. (2010). Fundamento de psicología del deporte y del ejercicio físico. España, Editorial Médica Panamericana,.
- Hanin, YL (2000). Emociones en el deporte. Cinética humana.
- Meyer, BB, y Fletcher, TB (2007). Inteligencia emocional: una descripción teórica e implicaciones para la investigación y la práctica profesional en psicología del deporte. Revista de psicología deportiva aplicada , 19 (1), 1-15.
- Sánchez, M. C., Ortega, F. Z., & Cuberos, R. C. (2018). Inteligencia emocional en deportistas en función del sexo, la edad y la modalidad deportiva practicada. Sportis: Revista Técnico-Científica del Deporte Escolar, Educación Física y Psicomotricidad, 4(2), 288-305.