Geloof altijd in jezelf: de kracht van zelfvertrouwen

Geloof altijd in jezelf: de kracht van zelfvertrouwen
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Valeria Sabater

Laatste update: 22 augustus, 2023

Als niemand in jou gelooft, moet je in jezelf geloven. Wanneer iemand tegen je zegt dat je niets waard bent, dat je moment voorbij is, of dat je toch niet zult krijgen wat je wilt, houd dan je hoofd hoog en lach. Jij bent namelijk de enige die zichzelf kan beperken. Geloof altijd in jezelf, want hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen en een stabieler innerlijk kompas.

Soms is het nodig om uit de waterput van de leeuw te drinken. Alleen door dit te doen, zullen we namelijk in staat zijn om onze angst te onderdrukken en de invloed die het heeft te beperken. Onzekerheid is dan ook een zeer slechte reisgenoot.

Als we er uit angst en onzekerheid voor kiezen om altijd maar op een veilige plek te blijven, dan zullen we nooit kunnen genieten van het uitzicht van de top van een berg, waar er oneindige mogelijkheden zichtbaar worden.

“Durf vandaag moedig te zijn en vertrouw erop dat wanneer je je vleugels strekt, je zult vliegen.”

-Mary Demuth-

Abraham Maslow vertelde ons dat mensen met een bijna onbegrensd potentieel de wereld in komen. De mens is in staat om die piek van behoeften te bereiken waar de hoogste doelen van geluk en welzijn verblijven. Hoe vreemd dit echter ook mag lijken, niet iedereen slaagt erin om die piek te bereiken.

De reden? Op een punt in ons leven lopen we die bepaalde factor tegen het lijf, die als doel heeft onze persoonlijke groei in de weg te staat. Deze factor gaat schuil in allerlei situaties, en duikt vaak zonder waarschuwing op.

Hij kan verschijnen in de vorm van naaste familieleden, vrienden, leraren, collega’s of bedrijfsleiders. We hebben het over die mensen die onze vleugels kortwieken en ons wijsmaken dat we het niet waard zijn.

Man die een berg beklimt

Stel je voor…

Stel je voor dat je al van kleins af aan last had van astma en dat je daarom van iedereen te horen kreeg dat sporten gewoon niet jou ding was. Voetbal, karate, tennis? Echt niet!

Misschien is iets kalmers beter, zoals schaken of tekenen, dan loop je tenminste geen risico. Later vertelde je je leraar dat je graag astronaut wilde worden en keek hij je vervolgens met een sarcastische en ironische blik aan.”Je bent toch helemaal niet goed in scheikunde. Het zou beter voor je zijn als je een ander vakgebied zou kiezen.” zei hij.

Nu zit je op de universiteit. En terwijl je druk bezig bent met aardrijkskunde en geschiedenis, besluit je toch om schrijver te worden. Het kost je een jaar om een ​​originele dystopische sciencefictionroman te schrijven. Je stuurt het manuscript op naar een uitgever, maar je krijgt niet eens een reactie.

Jouw manuscript is er een van duizenden. Je familie en vrienden zeggen tegen je dat je je droom om schrijver te worden beter gewoon los kunt laten. Ze zeggen dat het goed voor je zou zijn om leraar te worden op de middelbare school. Een leraar die er ooit van droomde om een ​​professionele atleet te worden, vervolgens een astronaut en toen een schrijver…

Het Jonah-complex: als je niet in jezelf gelooft

Wat moet je doen als niemand in je gelooft? Maslow schreef een heel interessant boek over dit onderwerp. De titel van dit boek is Ontplooiing. Wijdere perspectieven voor de ontwikkeling van de mens.

In dit boek legt Maslow uit dat hoewel de meesten van ons over een uitzonderlijk potentieel beschikken om zichzelf te ontwikkelen, ze dit niet altijd doen. In plaats daarvan beperken ze zich tot fantasieën over wat ze zouden kunnen zijn en wat ze zouden kunnen bereiken.

Ze doen helemaal niet hun best om de juiste middelen te verzamelen of de juiste psychologische omstandigheden te bewerkstelligen om deze fantasieën werkelijkheid te maken. Ze laten zich beïnvloeden door de meningen van anderen en blijven eeuwig in hun comfortzone.

Maslow noemde dit fenomeen het Jonah-complex. Dit complex verwijst naar al die mensen die zich wel bewust zijn van hun capaciteiten, maar zichzelf uit angst en onzekerheid niet durven te ontwikkelen.

Geloof altijd in jezelf, ook wanneer niemand anders in jou gelooft

Er zal altijd minstens één persoon zijn die tegen je zal zeggen dat je ergens niet toe in staat bent, dat je niet genoeg weet, of erger nog, dat je je dromen niet waar kunt maken.

Geloof altijd in jezelf, dit is namelijk je enige optie als niemand om je heen in jou gelooft. Het is de meest logische en aannemelijke manier om te bewijzen dat al die mensen om je heen ongelijk hebben.

Geloof altijd in jezelf. Dit is echter niet zo makkelijk en gebeurt ook niet van de ene op de andere dag. Het vereist dat je op de juiste manier aan de volgende drie dingen werkt. Laten we er eens iets dieper op ingaan.

Jongen verwaarloost krantenwijk

1. Wees niet gewoon jezelf, wees wie je wilt zijn

Tegenwoordig horen we vaak dat we gewoon moeten leren om onszelf te zijn. Het is echter tijd om nog een ​​stap verder te gaan en dit idee een beetje te verfijnen. Als je jezelf beperkt tot slechts ‘jezelf zijn‘, kan het zijn dat je gewoonten voor lief neemt die eigenlijk niet goed voor je zijn.

Als er in je huidige staat van zijn sprake is van angst, onzekerheid en behoefte aan goedkeuring, zul je je doelen niet kunnen bereiken.

Het beste zou daarom zijn om een duidelijk beeld te ontwikkelen van wat je wil en wie je wil zijn. Om volledig in jezelf te kunnen geloven, moet je met kracht en moed een innerlijke transformatie aanmoedigen.

2. Waag een sprong in het diepe

Elke sprong heeft een impuls nodig en elke impuls heeft voldoende kracht, wil, motivatie en optimisme nodig. Als er niemand is die in jou en je capaciteiten gelooft, is daarom het laatste wat je moet doen toegeven aan die negativiteit en nederlaag. Geloof altijd in jezelf.

Maak een lijst met stappen, bedenk een plan in je hoofd en vul het met positiviteit en vastberadenheid. Dit is hoe je de grootste sprongen kunt maken.

Wanneer niemand in jou gelooft, heb je maar één optie: sterker en optimistischer zijn dan ooit.

3. Er zal altijd wel iemand zijn die in jou gelooft dus geloof altijd in jezelf

Het bereiken van een doel vereist zonder twijfel het vermogen om in jezelf te geloven. We leven echter in een samenleving. Het bereiken van een doel en succesvol zijn is daarom niet iets waar we alleen zelf invloed op hebben. Overwinningen hebben erkenning nodig. Een promotie of een trofee houdt in dat andere mensen onze waarde erkennen.

Laat jezelf daarom niet overweldigen door die eerste afwijzingen. Houd je hoofd hoog voor degenen die op een bepaald moment aan je twijfelden en je zelfs in de maling namen.

Grote prestaties hebben tenslotte nooit een eenvoudig begin gehad. Op een gegeven moment zullen de juiste mensen op je pad verschijnen. Die mensen zullen precies weten hoe ze jou op waarde moeten schatten.

Man aanschouwt spectaculaire maan

Om dit artikel af te ronden, willen we tegen je zeggen dat het tegenovergestelde van moed geen angst of lafheid is, het is inschikkelijkheid. In feite is dat precies wat ons probleem is. We nemen genoegen met wat we al hebben en geloven in de opmerkingen die anderen over ons maken.

We moeten echter juist twijfelen aan degenen die tegen ons zeggen dat we moeten stoppen met dromen, zij die tegen ons zeggen dat we met ons hoofd in de wolken zitten en belachelijke doelen nastreven.

Geen enkel doel is belachelijk als het niet uit ons hart en onze gedachten te krijgen is. Je moet de angst uitdagen en je inschikkelijkheid verslaan om zo je eigen top te bereiken. Geloof altijd in jezelf.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.