Fantastic Beasts: nieuwe vormen van mannelijkheid
In de loop van de tijd heeft mannelijkheid verschillende vormen aangenomen. Probeer bijvoorbeeld het mannelijke beeld van twee eeuwen geleden te vergelijken met dat van nu.
De tweede helft van de twintigste eeuw was inderdaad een hectische periode van sociale actie en gaf aanleiding tot de hippiebeweging en de seksuele revolutie. Bovendien won de strijd tegen discriminatie op grond van ras en geslacht op dat moment aan kracht in de Verenigde Staten en over de hele wereld.
Vanaf dit moment begon het beeld van mannelijkheid te diversifiëren. Toch is het nogal ongebruikelijk om deze diversiteit in audiovisuele voorstellingen aan te treffen. In de bioscoop is het beeld van de ‘alfaman’ trouwens nog steeds sterk aanwezig. Dit beeld is niet bepaald ongevaarlijk, omdat het vaak een rolmodel wordt, vooral voor jongere kijkers. Wat houdt het echter werkelijk in?
De beperkingen van traditionele mannelijkheid
Traditionele mannelijkheid beweert dat mannen aan bepaalde kenmerken moeten voldoen. Een man ‘moet’ bijvoorbeeld sterk, moedig, gespierd, stoïcijns en nogal agressief zijn. Bovendien weet een traditionele man de vrouwen om zich heen te veroveren.
Deze vrouwen worden vaak afgeschilderd als sensueel, maar toch zwak en kwetsbaar. Een groot aantal audiovisuele producties, series, films, strips en advertenties maken gebruik van deze traditionele beelden.
Over het algemeen bereikt het mannelijke hoofdpersonage zijn doelen meestal door te vertrouwen op brute kracht en overheersing van een ander. Dit soort gewelddadig karakter is door de geschiedenis van de cinema genaturaliseerd.
Van de originele James Bond tot de Marvel-striphelden, tot films als Fast & Furious of The Glass Jungle. De mannelijke personages in deze films hebben allemaal dezelfde eigenschappen: ze bereiken hun doelen met geweld.
Een ander belangrijk kenmerk van traditionele mannelijkheid in de bioscoop is de apathie van het personage. Inderdaad, de hoofdrolspelers zijn vaak emotioneel verminkt door trauma uit het verleden.
Dit maakt ze niet in staat om liefde of genegenheid te voelen, hoewel het hun oorlogszuchtige vermogens vergroot. Ook vinden deze mannen het buitengewoon moeilijk om hun gevoelens uit te leggen of erover te praten.
Dit type man staat ver af van elke traditioneel vrouwelijke rol. Vrouwelijke rollen worden geassocieerd met de zorg voor het huis, de partner en de kinderen. Bovendien wordt traditionele vrouwelijkheid gekenmerkt door lafheid, zwakte, kwetsbaarheid en vooral een gebrek aan autonomie.
Een vrouw die aan deze traditionele normen voldoet, wordt meestal weergegeven als delicaat en toegewijd aan fijn werk. Dit soort banen zijn onder meer bakken of tuinieren.
Fantastic Beasts and Where to Find Them
De film, Fantastic Beasts and Where to Find Them, werd uitgebracht in 2016. Hij is gemaakt door JK Rowling, de auteur van de Harry Potter-fantasie-saga. De film speelt zich af in een magisch universum gecreëerd door Rowling. In feite was de hoofdpersoon van het verhaal, Newt Scamander, al eerder genoemd in de Harry Potter-boeken.
Fantastic Beasts vertelt het verhaal van Newt Scamander, een Engelse zoöloog. Newt arriveert in de jaren twintig in New York City. Newt is een Engelsman die op zoek is naar een zeldzame diersoort, die hij van plan is te kopen als cadeau. Bij aankomst ontsnappen enkele van zijn magische wezens uit de koffer waarin hij ze draagt. Daarom wordt hij gearresteerd door de magische politie.
Door een reeks toevalligheden ontmoet Newt banketbakker Jacob Kowalski. Newt en Jacob gaan op zoektocht door New York om de verloren wezens terug te halen terwijl ze proberen een internationaal magisch incident te voorkomen.
De mannelijke personages in Fantastic Beasts
Newt Scamander is een nieuwsgierige en goedaardige hoofdpersoon. Hij heeft zijn leven gewijd aan de studie van magische dieren. Fysiek is hij een man met een slank postuur en een bijna vrouwelijke huidskleur, met lange wimpers, rode lippen en een flirterige glimlach.
Jacob Kowalski daarentegen is een gedrongen man met een luide lach. Hij houdt zich weinig bezig met zwaar werk in de fabriek, maar zijn droom is om zich te vestigen als banketbakker in zijn eigen bedrijf.
Geen van deze personages vult het profiel dat we eerder noemden. Beide zijn personages gericht op hun doelen, ongeacht de canons die door de samenleving zijn vastgesteld.
De 21e eeuw: een moment om cinema en samenleving te vernieuwen
Filmpersonages worden vaak helden en nemen rollen aan die fans kunnen volgen. Inderdaad, vanaf het begin is de cinema erin geslaagd het publiek te boeien door bepaalde levenswijzen uit te beelden. Zo reproduceren kijkers vaak onbewust in hun dagelijks leven bepaalde karakteristieke houdingen van filmpersonages.
Deze invloed is duidelijk waarneembaar in het gedrag van kinderen. Dat komt omdat we tijdens onze kinderjaren zeer beïnvloedbaar zijn. Daarom zullen de houdingen die het kind bewondert, de houdingen zijn die ze vervolgens in hun adolescentie en volwassenheid reproduceren.
Door gevarieerde mannelijke personages te presenteren, zullen kinderen worden beïnvloed door deze diversiteit en zullen ze begrijpen dat er een breed scala aan mogelijkheden is binnen wat als normaal en wenselijk wordt beschouwd. Door dit soort karakters kunnen jongens begrijpen dat ze hun emoties en hun gevoeligheid om mannen te zijn niet mogen opgeven.
Ze laten hen ook zien dat jongens of mannen zijn niet noodzakelijkerwijs betekent dat ze gewelddadig zijn en domineren met geweld of wapens. Dit zal positief zijn voor de ontwikkeling van hun persoonlijkheid en voor de opbouw van een meer rechtvaardige samenleving.
Bioscoop en culturele producties zijn ongetwijfeld ruimtes voor zowel opleidings- als recreatiedoeleinden.
Alleen door een nieuwe constructie van mannelijkheid kan een groot deel van het geweld worden uitgeroeid. Op deze manier kan een vreedzame samenleving worden opgebouwd door mensen voor te lichten over de acceptatie en integratie van verschillende soorten karakters.