Er zijn 19 verschillende soorten glimlachen

Niet alle glimlachen zijn hetzelfde. Dit komt omdat ze niet allemaal geluk of plezier betekenen. In feite laten ze soms het tegenovergestelde zien, zoals verdriet of woede. Dat is tenminste wat Guillaume-Benjamin Duchenne, een Franse neuroloog, ontdekte.
Er zijn 19 verschillende soorten glimlachen
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Gema Sánchez Cuevas

Laatste update: 25 december, 2023

De eerste persoon die ontdekte dat er verschillende soorten glimlachen bestonden, was de 19e-eeuwse Franse arts Guillaume-Benjamin Duchenne. Deze man wordt beschouwd als een van de pioniers van de neurologie en een autoriteit op het gebied van glimlachen.

Na verloop van tijd zijn de bevindingen van Duchenne de Boulogne volledig gevalideerd. Deze arts was geobsedeerd door het gebruik van elektriciteit voor medische en therapeutische doeleinden. Meer in het bijzonder richtte hij zich op de studie van gezichtsuitdrukkingen. Een van de onderwerpen die hij grondig bestudeerde was de verschillende soorten glimlachen.

Tijdens zijn onderzoek kwam hij een man tegen die leed aan gezichtsongevoeligheid. De arts was in staat om een aantal elektroden aan te sluiten op het gezicht van de man zonder dat hij er last van had. Zo slaagde hij erin om de verschillende spiergroepen te identificeren die betrokken zijn bij gezichtsuitdrukkingen.

Hij slaagde er ook in om 19 verschillende soorten glimlachen te identificeren. Bovendien stelde hij vast dat slechts zes daarvan echt zijn. Met andere woorden, glimlachen die echte vreugde, plezier of geluk uitdrukken. De anderen drukken andere gevoelens uit. Dit zijn onder andere angst, boosheid en minachting. Dit zijn de meest interessante.

“Het is makkelijker om te krijgen wat je wilt met een glimlach dan met de punt van het zwaard .”

-William Shakespeare-

Kopje koffie met een lachend gezichtje

Droevige glimlachen

Hoe vreemd het ook lijkt, soms wordt verdriet uitgebeeld met een glimlach. In feite weerspiegelen verschillende soorten glimlachen pijnlijke gevoelens. Ze kunnen voorkomen in situaties die tegelijkertijd positief en negatief zijn. Hier zijn enkele voorbeelden van droevige glimlachen:

  • De ellendige glimlach. Je lippen vormen een licht asymmetrische glimlach, maar je ogen zijn gevuld met verdriet. Volgens een onderzoek van de Universiteit van San Francisco is dit de typische glimlach van een zilveren medaillewinnaar op de Olympische Spelen.
  • De angstige glimlach. Soms glimlach je uit angst. Dat gebeurt als je je hulpeloos voelt en je glimlacht om de ander te laten zien dat je geen vijandige bedoelingen met hem of haar hebt. Dit is ook het type glimlach dat je zou kunnen tonen aan een persoon die je beschouwt als iemand met een hogere status dan jij.
  • De eenzame glimlach. Dit is een nauwelijks waarneembare glimlach die soms gepaard gaat met een lichte uitdrukking van verdriet. Hij komt alleen voor als je helemaal alleen bent. Daarom is het geen gedeelde glimlach.

Sociale glimlachen

In principe zijn alle glimlachen sociaal. Sommige spelen echter een belangrijkere rol in relaties. Dit zijn meestal berekende uitdrukkingen die altijd ontstaan op basis van interacties met anderen. Tot dit soort glimlachen behoren:

  • De gedempte glimlach. Het soort glimlach dat je om de een of andere reden onderdrukt. Het is een oprechte uitdrukking van geluk. Maar misschien vind je een glimlach op dit moment ongepast en daarom houd je hem in. Bij deze glimlachen is de spierspanning van je inperking zichtbaarder dan je glimlach zelf.
  • De neplach. Dit is de typische complimenteuze glimlach die je laat zien als je aardig wilt zijn tegen anderen, maar niet echt blij bent. De hoeken van je lippen gaan omhoog, maar je ogen blijven uitdrukkingsloos.
  • De verlegen glimlach. Deze glimlach gaat vaak gepaard met een kanteling van je hoofd en vaak een blos. Je kunt ook lachen om de spanning van de situatie weg te nemen.
  • De flirterige glimlach. Dit is een suggestieve en raadselachtige glimlach. Je ogen vernauwen zich lichtjes en je toont een ondeugende uitdrukking. Experts suggereren dat de Mona Lisa een perfect voorbeeld is van dit type glimlach.
Blije vrouw wordt gekust

Glimlachen en agressie tonen

Onder de glimlachen die Duchenne de Boulogne ontdekte, zijn er die een betekenis hebben die volledig tegengesteld is aan de echte essentie van glimlachen. Deze glimlachen drukken afwijzing, minachting of zelfs wreedheid uit. Tot deze soorten glimlachen behoren:

  • De boos-geniet glimlach. De glimlach die ontstaat wanneer je je verheugt in het ongeluk van anderen. Dit gevoel staat ook wel bekend als schadenfreude of “kwaadaardige vreugde.” Deze glimlach is het soort dat een typische schurk vertoont.
  • De minachtende glimlach. In dit geval glimlach je, maar de rest van je gezicht toont woede. Dit gebeurt bijvoorbeeld als iemand je belachelijk heeft gemaakt en iedereen je uitlacht.
  • De kwalificerende glimlach. Dit is de glimlach die de scherpe kantjes van slecht nieuws probeert af te halen. Bijvoorbeeld de glimlach van een verkoper die je vertelt, “Sorry, de uitverkoop was gisteren afgelopen.”

Er is ook de Duchenne-glimlach. Dit is de meest oprechte. Bij deze glimlach zijn het niet alleen je lippen die omhoog draaien, maar je hele gezicht weerspiegelt oprecht geluk, vooral je ogen. Dit is de meest authentieke en krachtige glimlach van allemaal.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Alonso, Á. L., Molina, F. C., Serrano, J. M., & Carriba, S. F. (2004). Neuropsicología de la percepción y la expresión facial de emociones: Estudios con niños y primates no humanos. Anales de Psicología/Annals of Psychology, 20(2), 241-259.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.