Enkele merkwaardige feiten over Carl Jung
Carl Jung blijft een van de interessantste figuren uit de geschiedenis van de psychologie. Zijn gedurfde theorieën hadden echter meer invloed op de filosofie en de kunst dan op de psychologie zelf of de psychiatrie. Toch hebben sommige van zijn concepten ook een beslissende stempel gedrukt op de wetenschappen van de geest.
Een merkwaardig feit over Carl Jung was de manier waarop hij schreef. Het is bijna alsof hij voor zichzelf schreef, zonder de minste intentie om door anderen begrepen te worden.
Daarom denken velen dat verschillende van zijn werken niet bedoeld waren om een samenhangend betoog te bieden, maar de vrucht waren van een nieuwsgierige geest die zich voortdurend wilde verdiepen in het ene idee na het andere.
“Grote talenten zijn de mooiste en vaak de gevaarlijkste vruchten aan de boom van de mensheid. Ze hangen aan de meest ranke twijgen die gemakkelijk worden afgeknapt.”
-Carl Jung-
Het leven van Carl Jung kende vele ups en downs. Er waren momenten van grote helderheid en die van extreme duisternis. Men herinnert hem zich het meest vanwege zijn geruchtmakende breuk met Sigmund Freud. Hij is ook bekend omdat hij veel mystieke elementen combineerde in zijn eigen analytische praktijk. Inderdaad, de Zwitserse psychoanalyticus was dit alles en nog veel meer.
Enkele merkwaardige feiten over Carl Jung
Carl Jung had een oudere broer die kort na zijn geboorte overleed, waardoor zijn ouders hem toegewijd waren. Zowel zijn grootvader als zijn overgrootvader waren prestigieuze Duitse artsen. Zijn vader was filoloog , maar gaf zijn beroep op om geestelijke te worden. Aan het eind van zijn leven, kort nadat Jung medicijnen ging studeren, bracht hij zijn predikant naar een psychiatrisch ziekenhuis.
De moeder van Carl Jung leed aan een dissociatieve persoonlijkheid. Hierdoor leefde ze niet altijd in de werkelijkheid. Carl’s vader leerde hem Latijn toen hij nog maar zes jaar oud was. Hierdoor kon hij zich verdiepen in de wereld van de oude literatuur, die een bron van fascinatie voor hem werd.
Jung studeerde op een kostschool, maar was het slachtoffer van de jaloezie van zijn klasgenoten. In feite dateren zijn beroemde flauwvallen uit die tijd. Telkens als hij geconfronteerd werd met sterke sociale druk, viel hij namelijk flauw. Hij was stil en gereserveerd, en hij had vrijwel geen vrienden, maar hij verveelde zich nooit. Zijn intellectuele nieuwsgierigheid was onverzadigbaar.
Meer merkwaardige feiten over Jung
Bij Carl Jung thuis werden vaak seances gehouden. Zelf was hij getuige van een gebeurtenis die hem echt interesseerde. Een notenhouten tafel spleet plotseling in tweeën, voor de ogen van verschillende getuigen. Dit en andere feiten motiveerden hem om de zogenaamde occulte verschijnselen te onderzoeken. Hij hield de rest van zijn leven een voet in het parapsychologische kamp.
Jung trouwde met Emma Rauschenbach en bleef bij haar tot haar dood. Ze kregen vijf kinderen. Een van hen, Agatha, werd een medium. Carl was echter geen voorbeeldige echtgenoot en zelfs zijn analytische vaardigheden waren twijfelachtig. Zijn affaire met een van zijn patiënten, Sabina Spielrein-Scheftel, was enkele jaren lang het gesprek van zijn sociale kring.
Een van de meest merkwaardige feiten over het leven van Carl Jung deed zich voor bij zijn dood. Het gebeurde toen hij 85 jaar oud was, tijdens een rustige middag in het stadje Küsnacht, Zwitserland. Net toen hij stierf, spleet de bliksem zijn favoriete boom in de tuin, waaronder hij placht te rusten, doormidden.
Verder droomde zijn vriend, Laurens van der Post, die vanuit Afrika terugkeerde naar Europa en niet op de hoogte was van Jungs dood, dat hij Jung zag op de top van de Matterhorn, zwaaiend en roepend “Ik zie je nog wel.”
Een bijna-doodervaring
Carl Jung had in 1944 een bijna-doodervaring (Spaanse link). Het gebeurde nadat hij tijdens het schaatsen zijn kuitbeen had gebroken. Terwijl hij geopereerd werd, kreeg hij een hartstilstand. Hij stond, in zijn eigen woorden, “op het punt de drempel over te gaan.”
In zijn autobiografie beweerde Jung dat hij zichzelf zag zweven boven Ceylon (Sri Lanka). Hij kon alles van bovenaf waarnemen en nam zelfs de bolvorm van de aarde waar. Jung definieerde de ervaring als “de extase van een niet-temporele toestand waarin heden, verleden en toekomst één zijn”.
Hij had het gevoel opnieuw in contact te komen met wat hij omschreef als “de essentiële Jung” en was er zeker van dat hij toegang zou krijgen tot een hoger niveau van begrip. Maar toen hij op het punt stond de drempel te overschrijden, verscheen een evenbeeld van zijn dokter die hem vertelde dat hij terug moest keren naar de aarde.
Jung voelde zich diep teleurgesteld dat hij moest terugkeren, en er kan weinig twijfel over bestaan dat deze ervaring zijn toch al mystieke en complexe wereld voedde.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Cruz-Campos, M. I. (2017). Experiencias Cercanas a la Muerte.
- Grisales, D. E. A. (2020). El presente eterno de Jung. Revista Universidad de Antioquia, (341), 194-195.
- Jung, C. G. (2013). The essential jung. In The Essential Jung. Princeton University Press.
- Jung, C. G., & Wilhelm, R. (2020). El secreto de la flor de oro: un libro de la vida chino. AMA.