Emoties tijdens de kerst

Kerstmis is geen tijd om jezelf te dwingen je koste wat kost gelukkig te voelen. Het is een tijd om na te denken, voor jezelf te zorgen en te herkennen wat je vreugde brengt tijdens de feestdagen. Hier ontdek je de psychologie achter de emoties die het vaakst worden gevoeld tijdens de kerstperiode.
Emoties tijdens de kerst
Marta Bermejo Victoriano

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Marta Bermejo Victoriano.

Geschreven door Marta Bermejo Victoriano

Laatste update: 27 december, 2022

Naarmate de decemberdagen naderen, worden straten en steden versierd met versieringen. Een feestelijke geest vult de lucht. Plannen voor kerst worden gemaakt, kerstkaarten komen binnen en je shopt om cadeaus voor dierbaren te kopen. Het is een tijd van samenkomen, van geven en ontvangen, en van delen.

Hoewel Kerstmis vaak wordt gezien als een gelukkige tijd, is de realiteit voor sommigen heel anders, met gevoelens van nostalgie, verdriet, frustratie, stress en zelfs pijn. Deze emoties zijn direct gerelateerd aan iemands levenservaringen, en Kerstmis is vaak de tijd van het jaar waarin ze ze het sterkst voelen.

De emoties van Kerstmis voelen

Hoe denk jij over Kerst?

Kerstmis is niet voor iedereen een gelukkige tijd. Iedereen heeft unieke gedachten en emoties als reactie op gebeurtenissen die zich in hun leven hebben voorgedaan, evenals in hun kindertijd.

Voor kinderen is Kerstmis een tijd die wordt geassocieerd met vakantieonderbrekingen van school, geschenken en tradities, en de magie van de kerstman. Er zijn leuke kerstactiviteiten, familiereünies en meer.

Daarom is het als kind gemakkelijker om positieve emoties te voelen met Kerstmis. De perceptie van een kind van Kerstmis hangt echter meestal af van de manier waarop hun ouders deze feestdagen behandelen.

Aan de andere kant komen angstgevoelens tijdens de kerstperiode vaker voor op volwassen leeftijd. Angst kan om verschillende redenen verschijnen, waaronder:

  • Eindejaarsprojecten afronden op het werk.
  • Feestjes, bedrijfsdiners en andere sociale verplichtingen.
  • Cadeaus kopen en plannen voor vakantiemaaltijden en feesten.

Zo kan Kerstmis extreem hectisch aanvoelen, soms zo hectisch dat je overweldigd wordt door stress en uiteindelijk een hekel krijgt aan de feestdagen. Bovendien, als je onlangs iemand hebt verloren of een relatiebreuk hebt meegemaakt, straal je misschien niet de vakantievreugde uit die anderen verwachten.

Kerst vanuit een psychologisch perspectief

Psychologen beweren dat het belangrijk is om de tijd te nemen om na te denken over hoe je je voelt tijdens de feestdagen. Voel je je gelukkig? Of voel je je verdrietig, melancholisch of boos?

Het is belangrijk en noodzakelijk voor jou om je emoties te begrijpen, jezelf toe te staan ze te voelen en te doen wat je kunt om ze te beheersen en een gezonde levensstijl te omarmen.

Overtuig jezelf niet dat alle anderen zich gelukkig voelen met Kerst. En als je je niet gelukkig voelt, dwing jezelf daar dan niet toe. In werkelijkheid moet je je stemming accepteren en tegelijkertijd je best doen om met het seizoen mee te gaan.

Plaats emoties met kerst in perspectief

Als je het niet gemakkelijk hebt met Kerst, is een van de beste strategieën om je emoties in perspectief te plaatsen. Je hoeft geluk niet te forceren met Kerst. Je hoeft geen druk te voelen om problemen op te lossen of om elk feest bij te wonen waarvoor je bent uitgenodigd.

Door dingen in perspectief te plaatsen, zul je je realiseren dat je, net als de rest van het jaar, je vrij moet voelen om de kerstperiode op je eigen voorwaarden, met je eigen emoties te beleven.

Stel nieuwe doelen in de kersttijd

Let op de negatieve emoties die je voelt, zodat je maatregelen kunt nemen om positieve veranderingen aan te brengen. Leer Kerstmis te beschouwen als een tijd om problemen in een nieuw licht te bekijken. Het kan een tijd zijn om jezelf beter te begrijpen en om te gaan met hoe je je voelt. Geef jezelf de kans om je beter te voelen.

Een vrouw die met Kerstmis positieve emoties vindt

Als je besluit iets te veranderen, moet je eerst nieuwe doelen stellen. Vervolgens kun je stappen ondernemen om je doelen te bereiken. Het is waar dat zelfs het ondernemen van acties in de richting van iemands doelen bijdraagt aan een toename van positieve emoties, zoals toenemende motivatie.

De kracht van positief denken

Je humeur wordt grotendeels bepaald door je houding. Daarom speel je een actieve rol in de staat van je emoties.

Het beheersen van negatieve gedachten en positief denken helpt ook om je humeur te verbeteren. Als je bijvoorbeeld Kerstmis associeert met verdriet, zullen je gedachten in dezelfde richting gaan. Je geest zal zich vullen met negatieve ideeën, zoals “Wat een trieste vakantie,” “Ik hoop dat het snel voorbij gaat” en “Ik kan het niet verdragen dat iedereen om me heen zich nu gelukkig voelt.”

Zorg goed voor jezelf en gebruik je geest voor positief denken. Sta jezelf niet toe om in negatieve gedachten te blijven hangen. Zo relativeer je je emoties tijdens de kerstperiode, neutraliseer je je gedachten over de feestdagen en maak je het jezelf gemakkelijker.

Emotionele psychologie speelt een sleutelrol in je welzijn

Emoties met kerst kunnen heel divers en soms zelfs dubbelzinnig zijn, wat leidt tot gemengde emoties. Je kunt je emotionele welzijn met Kerstmis verbeteren door de tijd te nemen om na te denken en je emoties te respecteren. Als je het initiatief neemt om je houding te veranderen (en in ieder geval te kijken wat er gebeurt), kun je afstand nemen van je negatieve percepties van de vakantie.

Geniet van je familie en vrienden, net als op elke andere dag van het jaar, zonder de druk om geluk af te dwingen en zonder de negatieve gedachten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.