Drie voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan

Drie voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Alejandro Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

In dit artikel hebben we het over voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan. De chemische toestand van onze hersenen wordt voornamelijk bepaald door de productie van neurotransmitters, die onze stemming direct beïnvloeden.

Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor het goed functioneren van onze hersenen en kunnen de sleutel zijn tot het verbeteren van onze gevoelens en houdingen. Zo kunnen ze ziekten zoals depressie en angst helpen bestrijden.

Daarom hebben we vandaag besloten om je een lijst te geven met voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan en die je in dit opzicht kunnen helpen.

Tryptofaan is een van de belangrijkste aminozuren. Het is verantwoordelijk voor het reguleren van functies zoals slaap en is ook een voorganger van neurotransmitters zoals serotonine en melatonine. Nu we hebben uitgelegd wat het is, laten we eens kijken hoe we het kunnen reguleren.

Waarom heb je voedsel dat rijk is aan tryptofaan nodig?

Het menselijk lichaam heeft acht essentiële aminozuren nodig om goed te kunnen functioneren. Dit zijn stoffen die het lichaam niet kan produceren, dus moeten we ze via onze voeding opnemen. Tryptofaan is het moeilijkst te verkrijgen.

Het is echter het belangrijkste van allemaal. Naast het reguleren van de functies die we hierboven hebben genoemd, hebben onderzoekers ontdekt dat het zeer gunstige effecten heeft op ons verlangen naar ongezond voedsel. Aan de andere kant lijkt het erop dat tryptofaan ons kan beschermen tegen bepaalde vormen van kanker en hartproblemen.

De formule van tryptofaan

Zo kan het opnemen van tryptofaanrijke voedingsmiddelen in een gezonde voeding je levenskwaliteit aanzienlijk verbeteren. In dit artikel zullen we het hebben over de volgende voedingsmiddelen:

  • eieren
  • vlees en vis
  • zuivelproducten

Laten we ze eens wat beter bekijken.

Drie voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan

Eieren

Veel mensen denken dat eieren hun cholesterolgehalte kunnen verhogen, wat kan verklaren waarom er nog steeds veel twijfel bestaat over de consumptie van eieren. Er werd echter ontdekt dat eieren helemaal niet slecht zijn. Ze kunnen zelfs een zeer positieve invloed hebben op onze gezondheid.

Ze bevatten allerlei nuttige bestanddelen voor ons lichaam. Daarom, als je slechts één van de voedingsmiddelen rijk aan tryptofaan uit deze lijst zou kunnen kiezen, zou dit de beste optie zijn.

Houd er rekening mee dat de hoogste concentratie tryptofaan in de dooier zit, dus alleen het consumeren van het eiwit is niet erg effectief als je meer van dit aminozuur wilt binnenkrijgen.

Vlees en vis

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde in 2014 een rapport waarin de relatie tussen vlees en bepaalde soorten kanker werd besproken. Dit zorgde voor veel opschudding omdat mensen dit voedsel alleen nog maar begonnen te associëren met schadelijke effecten. De resultaten van dit onderzoek vereisen echter een diepere analyse.

Kipfilet op een bord met salade

Het is waar dat rood vlees (zoals koeien- of varkensvlees) een aantal gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Verschillende onderzoeken tonen echter aan dat wit vlees (zoals kip of kalkoen) en vis (vooral blauwbaars) voor de meeste mensen overwegend positieve effecten hebben.

Dit betekent dat een regelmatige consumptie van wit vlees en blauwbaars iemand kan helpen om het ideale gewicht te behouden, maar ook om vet te verliezen en spieren te kweken.

Een ander belangrijk feit over deze voedingsmiddelen is dat ze helpen bij het reguleren van het verlangen naar junkfood. Aarzel niet om meer vlees en vis in je dieet op te nemen – je zult er geen spijt van krijgen!

Zuivelproducten

Het laatste voedsel dat rijk is aan tryptofaan dat we hier zullen bespreken, zijn melkproducten. Hoewel veel mensen lactose-intolerant zijn, moeten degenen die melkproducten kunnen consumeren weten dat ze veel gezondheidsvoordelen hebben.

In feite is de relatie tussen zuivelproducten en tryptofaan alom bekend. Waarom denk je dat het aan te raden is om melk te drinken voordat je naar bed gaat? Dit heeft te maken met de kracht van dit aminozuur om slapeloosheid te bestrijden.

Eten is een noodzaak, maar intelligent eten is een kunst.

-François de la Rochefoucauld-

Ondanks hoe belangrijk het is om deze voedingsmiddelen te consumeren, is het ook belangrijk om in gedachten te houden dat dit geen goed tryptofaangehalte garandeert.

Het is essentieel voor mensen om een gezonde en evenwichtige voeding te handhaven, omdat de productie van verschillende transmitters afhankelijk is van verschillende factoren. Mensen hebben bijvoorbeeld ook magnesium en vitamine B6 nodig.

Ook al zijn deze voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan geen wondermiddelen, ze zullen je welzijn en levenskwaliteit zeker verhogen. Probeer ze eens uit!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.