Drie sleutels van NLP (neurolinguïstisch programmeren) die je leven zullen veranderen
NLP (neurolinguïstisch programmeren) kan ongelooflijk effectief zijn in het veranderen van de manier waarop we de werkelijkheid waarnemen en interpreteren. We mogen niet vergeten dat onze gedachten en gevoelens alles om ons heen vormen. Vandaar het nut van NLP-technieken om zich daarvan bewust te worden en de nodige veranderingen aan te brengen.
Misschien heb je wel eens gehoord van neurolinguïstisch programmeren. Het is meer dan alleen een psychologische theorie; we zouden het moeten zien als een groep strategieën om ons te helpen groeien als mensen. Het werd ontwikkeld in de jaren zeventig door Richard Bandler en John Grinder. Ze wilden mensen in staat stellen hun levensdoelen voor zichzelf te vervullen.
“Alles wat we zijn is het resultaat van wat we hebben gedacht”
-Boeddha-
Tegelijkertijd moeten we er echter op wijzen dat sommigen NLP bekritiseren en zien als pseudowetenschap. Dat gezegd hebbende, NLP-strategieën blijken in veel gevallen erg nuttig te zijn. Het is ook behoorlijk interessant vanuit een psychologisch oogpunt.
Een van de belangrijkste doelstellingen is om onze neurologische processen en taal te verbinden met de gedragspatronen die we door ervaring hebben opgepikt. Dus door onze cognitieve representaties te corrigeren en kracht te onttrekken aan de rigide mentale kaarten die we soms gebruiken, beginnen we geleidelijk aan flexibelere gedragspatronen te creëren.
NLP is een interessante, nuttige manier om onze realiteit te veranderen. Met NLP kunnen we onze geest en onze gevoelens over de wereld om ons heen vormgeven om het leven op een vrijere, positievere en gelukkigere manier te zien.
1. NLP: de dissociatietechniek
Neurolinguïstisch programmeren vertelt ons dat ons gebrek aan vertrouwen, evenals onze angst en stress, activiteiten en processen zijn, en geen permanente omstandigheden. Daarom is het belangrijk om deze processen te beheersen en ze te veranderen zodat ze voor ons werken, niet tegen ons.
Eén manier om dit te bereiken, is door middel van dissociatie. De stappen zijn als volgt:
- Identificeer de emotie die je niet langer wilt voelen en maak je geest helder. Het kan woede, verdriet, angst, teleurstelling zijn…
- Focus op die specifieke emotie en op een situatie die er meestal toe leidt. Bijvoorbeeld: ik voel me boos als mijn collega achter mijn rug om over me praat.
- Visualiseer de scène alsof deze op een filmdoek plaatsvindt. Plaats er vervolgens een leuke soundtrack achter om het drama weg te nemen. Herhaal vervolgens de scène een paar keer in je hoofd om de negatieve emotie te verminderen. Dit geeft je het gevoel dat je de dingen onder controle hebt en dat de situatie er niet toe doet. Misschien lijkt het je nu zelfs grappig. De woede zou nu verdwenen moeten zijn.
2. NLP: content re-framing
Een andere belangrijke neurolinguïstische programmeertechniek lijkt misschien voor de hand liggend, maar dat betekent niet dat we deze ook werkelijk toepassen of op de juiste manier toepassen. Als je obsessief anticipeert op slechte dingen die gebeuren en altijd het slechtste verwacht, kun je er uiteindelijk voor zorgen dat er slechte dingen gebeuren.
Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld niet stoppen met nadenken over wat er met ze zou gebeuren als hun partner ze zou verlaten. Het maakt ze zo van streek dat ze obsessief gedrag, jaloezie, wantrouwen en allerlei destructieve processen ontwikkelen. Vervolgens komt hun grootste angst uit: hun partner verlaat hen omdat deze niet kan uitstaan hoe ze zich gedragen.
- Een NLP-techniek die kan helpen, is content re-framing, ofwel het opnieuw omlijsten van de inhoud. Het is gebaseerd op een cognitieve techniek waarbij we onze aandacht verleggen van angst naar meer constructieve dingen.
- Mogelijk moet je bijvoorbeeld stoppen met je te concentreren op je angst om je partner te verliezen om je te kunnen concentreren op het doorbrengen van quality time met hem of haar.
- In plaats van je te richten op je angst om alleen te zijn, richt je je op het accepteren van de verantwoordelijkheid voor jezelf. Je leert voldoende van jezelf te houden en sterk te zijn in plaats van verstrikt te raken door angst.
3. NLP: ankeren
Ankeren is een klassieke NLP-strategie voor persoonlijke groei. Wat is dit ‘anker’ dan? Het is de verbinding tussen een stimulus en een emotie. Het doel is hier om in een meer geschikte maar krachtige gemoedstoestand te komen. Dit zal je vervolgens toestaan om succesvol te doen wat je moet doen.
“Telkens wanneer je je aan de kant van de meerderheid bevindt, is het tijd om te pauzeren en na te denken.”
-Mark Twain-
Denk aan situaties waarin je je angstig of onzeker voelt: examens, spreken in het openbaar, iemand benaderen die je erg aantrekkelijk vindt, enz. Als je de juiste mentale toestand kunt oproepen, heb je de motivatie en het vertrouwen dat je nodig hebt om deze situaties met glans te doorstaan. Hier zijn enkele eenvoudige stappen om het ankeren te oefenen, gebaseerd op de principes van NLP:
- Identificeer eerst hoe je je wilt voelen: zelfverzekerd, blij, rustig…
- Probeer vervolgens een moment in je leven te onthouden waarin je deze positieve emoties heel intens voelde.
- Richt je op deze herinnering en maak er een mentale momentopname van.
- Kies nu een uitspraak die als je anker zal dienen. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb innerlijke rust’ of ‘Sereniteit’ of ‘Alles zal geweldig gaan…’
- Herhaal deze reeks (gewenste emotie, herinnering, visualisatie, ankerwoord) dagelijks totdat deze in je geest is geïntegreerd. Op deze manier zal het uiteindelijk automatisch gebeuren wanneer je het nodig hebt.
Ben je nu benieuwd naar de fascinerende wereld van neurolinguïstisch programmeren? Welnu, daar is een goede reden voor; het is voor iedereen toegankelijk en maakt gebruik van ons enorme potentieel als mens. Voor meer informatie raden we de boeken ‘Introducing NLP’ en ‘Changing Belief Systems with NLP’ aan. Ze zijn zeer doortastend en geweldig als je dieper in het onderwerp wilt duiken en wilt leren hoe je je leven kunt transformeren.