Dieren in de hoofdrol: 10 films die ons laten nadenken

Dieren in de hoofdrol: 10 films die ons laten nadenken
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Leah Padalino

Laatste update: 15 november, 2022

Als we een samenleving willen creëren waar we allemaal in vrede en harmonie kunnen leven, dan kan dierenmishandeling daar geen deel van uitmaken. Het feit is dat we allemaal ons deel kunnen doen en dieren meer kwaliteit van leven geven. Het is onze plicht om alle vormen van dierenmishandeling te veroordelen en te melden als we weten dat het gebeurt. Films met dieren in de hoofdrol kunnen bewustmaking bevorderen.

Films zijn een geweldig middel en een machtig wapen om ons onaangename realiteiten te tonen. We willen je dus in dit artikel 10 films tonen met dieren in de hoofdrol. Ze zijn bedoeld om ons te laten nadenken over hoe we dieren behandelen.

“De grootheid van een land kunnen we beoordelen aan hoe ze hun dieren behandelen.”

-Mahatma Gandhi-

Dieren in de hoofdrol

1. Spirit: De Hengst van de Cimarron

Spirit is een tekenfilm van Dreamworks. Het hoofdpersonage in deze film is een wild paard dat haar hele leven in vrijheid geleefd heeft, tot ze in handen van mensen valt. Ze schoppen Spirit, verkopen haar en proberen haar te temmen. Haar verlangen naar de vrijheid interesseert hen niet.

Ondanks al hun inspanningen is Spirit ervan overtuigd dat ze geen enkel contact met mensen wil. Ze wil vrij zijn. Bovendien zal ze niet zo gemakkelijk opgeven. Dit verhaal getuigt van een erg sterke strijdlust. Het laat je nadenken over de rol of de verplichting die we af en toe dieren laten vervullen.

Spirit, de Hengst van de Cimarron

2. De Aristokatten

Onmiddellijk naast de onmiskenbare “beste vriend van de mens,” is er de kat. Het is het vreemde, donzige schepsel waarvan sommige mensen houden en die andere mensen wantrouwen.

Katten zijn van nature nieuwsgierig. Ze zijn de bron geweest van ontelbare mythes en bijgeloof. Door de geschiedenis heen zijn ze geliefd en gehaat. Niemand staat echter onverschillig tegenover katten. Iedereen heeft wel een mening.

De Aristokatten is een verhaal dat lijkt op De Lady en de Vagebond. Het interessante aspect in De Aristokatten  is hoe zorgzaam Madame Bonfamillie, de eigenares van de katten, voor de dieren is. Nadat ze haar geliefde katten teruggekregen heeft, beslist ze om nog een andere kat te adopteren en richt ze in de stad een opvanghuis voor straatkatten op.

Dit is één van die films met dieren in de hoofdrol die jou eraan herinnert dat het mogelijk is om jouw eigen asiel op te bouwen. Of je kan toch minstens proberen om de katten te voeden en te helpen die op straat leven. Je kan mensen ook aanmoedigen om katten te adopteren.

3. Het leven van Pi

Life of Pi is een film van de regisseur Ang Lee. De film is gebaseerd op de roman met dezelfde naam. Het laat jou over miljoenen verschillende filosofische en religieuze kwesties en vragen nadenken. Dit is een soort poëtische film waarin een jongeman samen met een Bengaalse tijger moet overleven in een boot in het midden van de zee.

Het is een prachtig verhaal vol avonturen en het overwinnen van uitdagingen. Deze film is één van die verhalen waarin dieren een enorme rol spelen. Het is moeilijk om de inhoud op een eenvoudige manier samen te vatten. We zeggen je dus alleen dit: je moet deze film echt zien.

4. Jungleboek

Het Jungleboek is een ode aan de natuur en de puurheid van de dieren. De soundtrack van deze film verdient ook een speciale vermelding. Het is één van de beste prestaties van Disney. Mensen laten de kleine baby Mowgli achter. Uiteindelijk zijn het de dieren die voor hem zorgen. Dit is hoe de film toont dat dieren soms veel grootmoediger zijn dan mensen.

Door de geschiedenis heen zijn er vele gevallen van wilde kinderen geweest die door dieren zijn opgevoed. De Spaanse film Tussen de Wolven behandelt hetzelfde thema. Het is het waargebeurde verhaal over een jongen die gedurende 12 jaren met dieren samengeleefd heeft.

Het Jungleboek, samen met De Leeuwenkoning, is één van de films met dieren in de hoofdrol die het meest ingaan op de wilde kant van het dierenleven. Het gaat over hoe ze hun hiërarchieën oprichten, hoe ze met hun omgeving omgaan enzovoort.

De film laat je ook nadenken of we deze dieren wel voor ons amusement uit hun natuurlijke leefomgeving mogen halen. Dat is immers wat we in circussen en dierentuinen doen.

5. Frankenweenie

Tim Burton heeft in 1984 een kortfilm gemaakt getiteld  Frankenweenie. In 2012 heeft hij van deze film een gelijksoortige versie gemaakt met dezelfde naam. De kortfilm was echter geen tekenfilm zoals de speelfilm. De korte versie is ook veel beter dan de speelfilm.

Bovendien brengt het veel meer emotie over. Het interessante aspect is dat deze korte film het thema van rouw na het verlies van een huisdier behandelt. Het is één van de meest ontroerende films die er bestaat met dieren in de hoofdrol.

De titel is een duidelijke verwijzing naar Frankenstein. De naam van het hoofdpersonage is zelfs Victor. Het verhaal gaat over de relatie tussen een jongen en zijn hond en het verdriet die hij doormaakt wanneer zijn hond sterft. Dankzij zijn eigen kennis en zijn lessen wetenschap slaagt Victor erin zijn hond opnieuw tot leven te wekken.

6. 101 Dalmatiërs

Dierenhuiden zijn altijd big business geweest. Hoewel steeds meer mensen weigeren ze te dragen, zijn er toch nog fanaten. Sommige pelzen zijn ook meer waard dan andere. Dieren als krokodillen, vossen en bizons zijn enkele grote slachtoffers geweest van onze modetrends.

Bovendien is onze maatschappij vaak onwetend over dit deel van de dingen. We maken ons ook niet echt druk omdat ze ons niet zo nauw aan het hart liggen als honden of katten. Dat is de reden dat we het niet als een grote controverse zien wanneer mensen ze gebruiken om kledingstukken te maken.

Denk hier even over na. Zou je een bontjas dragen gemaakt uit de pels van een hond? Je voelt waarschijnlijk al walging door hier alleen nog maar aan te denken. Hoe zou je een jas kunnen dragen die gemaakt is van de “beste vriend van de mens?” Dat zou krankzinnig zijn! En dat is precies waarover de film 101 Dalmatiërs gaat.

We worden allemaal verliefd op de kleine dalmatiërs. Zij zijn eigenlijk het hoofdpersonage in de film. We zien ook Cruella de Vil als één van de ergste soorten schurken, een dierenmoordenaar. 101 Dalmatiërs toont ons de verschrikkelijke waarheid achter die bontjassen die zo gemakkelijk te verkrijgen zijn.

101 Dalmatiërs

7. De Beer

De Beer is een Franse film uit 1988 vol emoties. De hoofdrol is voor een kleine beer die na een aardverschuiving zijn moeder verliest. Deze jonge beer begint een vriendschap met een oudere beer die als het ware zijn adoptievader wordt.

De film toont hoe deze dieren moeten vluchten voor alle jagers die hen op de hielen zitten. Net als in andere gelijksoortige films met dieren in de hoofdrol zijn de mensen dus ook in deze film de grootste schurken. De boodschap is duidelijk: dieren hebben recht op hun leven en de wereld van de natuur verdient ons respect.

8. Ferdinand

Dit is een heel recente film met dieren in de hoofdrol. Het roept vragen op bij stierengevechten. Het is dus geen verrassing dat het in sommige delen van de wereld tot een enorme controverse geleid heeft zoals bijvoorbeeld in Spanje. Ferdinand houdt niet van geweld.

Hij is een vreedzame stier die gewoon een rustig leven wil leven. Hij is echter een stier voor de stierengevechten (dit hebben mensen voor hem beslist). Als hij dapper genoeg is, zal hij tot zijn dood in de arena moeten stappen.

Alleen het uitspreken van het woord stierengevechten kan al tot polemiek leiden. Voor sommige mensen is het een kunst. Anderen zien het als foltering. En te midden van die discussie geeft Ferdinand ons het perspectief dat eeuwig en altijd vergeten wordt: het perspectief van het dier.

Weet iemand of de stier daar wel dan niet wil zijn? Moet een dier echt lijden alleen maar zodat een menigte mensen een leuke tijd kan hebben? Kunnen we onze tradities veranderen of moeten ze hetzelfde blijven? Dit is één van die films die absoluut veel discussie zal uitlokken.

Dat zal evenzeer te maken hebben met het onderwerp als met het feit dat de film voor kinderen bedoeld is (wat niet betekent dat volwassenen er niet van kunnen genieten!).

9. Bambi

Bambi is nog één van die films met dieren in de hoofdrol, die gaat over respect voor de natuur en over dieren die in vrijheid leven. Deze film heeft ook velen van ons laten huilen toen we klein waren, en misschien zelfs nu nog.

Bambi is een baby-hertje dat in het woud gelukkig samenleeft met zijn moeder. Alle levende wezens in het woud leven in een perfecte harmonie, behalve één.

De soort die er niet in slaagt de vrede in het woud te respecteren, is uiteraard de mens. Net als de film De Beer (hoewel deze film voor een zelfs nog jonger publiek bedoeld is) gaat het over hoe dieren het recht hebben vrij te zijn.

Bambi, een ontroerende film met dieren in de hoofdrol

10. Hachiko: het Verhaal van een Hond

Als we een overzichtslijst maken van films met dieren in de hoofdrol, dan mogen we natuurlijk de film Hachiko: Een Verhaal van een Hond, niet over het hoofd zien.

Het is een emotionele film die aspecten behandelt als de trouw van dieren, de vriendschap tussen mensen en honden, de ontelbare emoties die onze donzige vrienden in ons kunnen inspireren en wat het betekent om van een dier te houden.

“De mens is de duivel van de Aarde en de dieren zijn zijn gekwelde zielen.”

-A. Schopenhauer-

Deze film is bovendien gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Als je om dieren geeft, dan zal je vanaf het eerste moment dat de film begint, ervan genieten. Het kan je ook laten huilen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.