Detoxslaap: wat is het en wat zijn de voordelen?

Detoxslaap verbetert de herstellende eigenschappen van rust en biedt tal van voordelen voor je gezondheid.
Detoxslaap: wat is het en wat zijn de voordelen?
Ebiezer López

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ebiezer López.

Laatste update: 27 december, 2022

Wist je dat je hersenen tijdens de slaap een reeks mechanismen in werking stellen om je lichaam te regenereren? Sterker nog, mensen zijn vaak niet op de hoogte van de impact die een goede nachtrust heeft op hun fysieke en mentale gezondheid. De praktijk van detoxslaap is de laatste tijd echter behoorlijk populair geworden.

In dit artikel leer je over detoxslaap en de voordelen die je ervan kunt krijgen. Het enige wat je hoeft te doen is je slaapgewoonten te analyseren en nieuwe te introduceren. Op deze manier wordt het naar bed gaan een beetje als een spa-sessie, waardoor je je een stuk beter voelt.

Detox slaap

In de afgelopen jaren is het gebruik van het woord “detox” enorm populair geworden als het gaat om producten die het lichaam reinigen.

Dit zijn stoffen die de eliminatie van gifstoffen in je lichaam bevorderen, waardoor je gezondheid verbetert. Ze kunnen variëren van speciale sappen tot complexere behandelingen met verschillende soorten ingrediënten.

In dezelfde lijn is detoxslaap een oefening met gezondheidsbevorderende eigenschappen voor lichaam en geest. Wanneer we ernaar gaan kijken, realiseren we ons dat het idee niet bepaald nieuw is. Het is inderdaad niets meer dan goede slaapgewoonten. Hiermee bereik je een betere rust en zorg je tegelijkertijd voor je gezondheid.

slapende vrouw

Slaapstoornissen, een wereldwijde epidemie

Slaap maakt deel uit van de natuurlijke cyclus van alle mensen en speelt een fundamentele rol in onze mentale en fysieke gezondheid. In de huidige samenleving vinden steeds meer mensen het echter moeilijk om voldoende rust te krijgen.

In 2018 deden Chattu et al (2018) wereldwijd onderzoek (Engelse link) naar slaapproblemen. Uit de resultaten bleek dat gebrek aan rust een praktisch universeel probleem voor de volksgezondheid is.

Bovendien ontdekten de onderzoekers dat slaapproblemen geassocieerd zijn met een verhoogd risico op obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en cognitieve achteruitgang.

Bovendien zijn slaapstoornissen gerelateerd aan werk- en verkeersongevallen. Daarom gaat het niet alleen ten koste van de gezondheid, maar ook van de economie. Vandaar de promotie van het idee dat we detoxslaap moeten gebruiken om ons te helpen in de beste gezondheid te blijven.

Voordelen van detoxslaap

Je hebt al gezien hoe een gebrek aan slaap negatieve effecten heeft op je fysieke en psychologische functies. Om deze reden genereert het ontwikkelen van goede rustgewoonten positieve veranderingen op beide gebieden. Vervolgens leer je over de voordelen van een goede nachtrust voor lichaam en geest.

Effecten op je lichamelijke gezondheid

Terwijl je slaapt, activeert je lichaam een reeks processen die je lichaamsfuncties herstellen en in evenwicht brengen. Op deze manier garandeert voldoende rust je een betere fysieke conditie en een langere levensverwachting. Enkele van de voordelen zijn:

  • Lager risico op infecties. Je immuunsysteem is afhankelijk van de kwaliteit van je slaap om zijn werk te doen. Daarom versterkt goed slapen je afweersysteem en verkleint het je kans op infecties door virussen, bacteriën of schimmels.
  • Celregeneratie. Tijdens de slaap komt groeihormoon vrij. Dit bevordert je cel- en weefselregeneratie. Het verhoogt ook de spiermassa en bevordert de gezonde ontwikkeling van kinderen en adolescenten.
  • Lager risico op obesitas. Slecht slapen brengt je niveaus van ghreline en leptine uit balans. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor je honger- en verzadigingsgevoel. Sterker nog, als je niet goed slaapt, voel je je hongeriger en minder vol als je eet, waardoor je de neiging hebt om meer te eten.
  • Cardiovasculaire gezondheid. Terwijl je rust, regenereren je bloedvaten en hart. Als gevolg daarvan helpt slaap je cardiovasculaire gezondheid te verbeteren.
  • Verjongt de huid. Rust bevordert de aanmaak van collageen. Dit is een eiwit dat bijdraagt aan de elasticiteit van je huid. Op zijn beurt vergemakkelijkt slapen de regeneratie van huidcellen.

Effecten op je geestelijke gezondheid

Aan de andere kant profiteren ook psychologische processen van de detoxslaap. Onthoud dat je hersenen en neuronen net als andere organen en weefsels zijn, dus ze moeten regenereren. Een van de positieve effecten van slaap op je geestelijke gezondheid zijn de volgende:

  • Bevordert emotionele verwerking. In 2018 voerden Tempesta et al een onderzoek uit (Engelse link) dat beweerde dat slaap de vorming van emotioneel geheugen bevordert. Tegelijkertijd verbetert het de emotionele reacties, omdat het ze adaptiever maakt.
  • Voorkomt neuropsychiatrische stoornissen. In 2020 deden Briguglio et al. onderzoek Engelse link) waaruit bleek dat een goede slaaphygiëne de kans op neuropsychiatrische aandoeningen verkleint. In feite, indien toegepast in combinatie met een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging, wordt slaap een beschermende factor tegen deze aandoeningen.
  • Verbetert het leren. Terwijl je slaapt, creëren je hersenen nieuwe neurale verbindingen die je vermogen om informatie te leren en te onthouden vergroten.
  • Het stelt je in staat om verstandig te kiezen. Een ander voordeel van een goede nachtrust is je vermogen om beslissingen te nemen. Inderdaad, als je rust, verbetert je vermogen om problemen op te lossen, wat betekent dat je betere beslissingen neemt.
slapende man

Hoe krijg je een detoxslaap?

Nu je weet wat de voordelen van detoxslaap zijn, is het belangrijk dat je jezelf leert hoe je deze kunt verkrijgen. Om echter van de voordelen van een goede nachtrust te kunnen genieten, is het essentieel om je slaapgewoonten te verbeteren. Met dit doel voor ogen zijn hier een aantal acties die je kunt uitvoeren:

  • Probeer voor 20.00 uur te eten.
  • Stel een bedtijd in waarbij je minimaal zeven uur kunt rusten.
  • Elimineer alle geluiden die je slaap kunnen verstoren. Denk er bijvoorbeeld aan om je mobiel op stil te zetten, zodat je niet wakker wordt van meldingen.
  • Licht kan je slaapkwaliteit belemmeren, dus laat geen lichten en apparaten aan.
  • Doe een ontspannende activiteit voordat je naar bed gaat, zoals een warm bad nemen of lezen.
  • Het gebruik van je mobiel of computer voor het slapengaan kan slapeloosheid veroorzaken. Het is daarom het beste om jezelf een paar uur voor het slapengaan van deze schermen te verwijderen.

Houd er ten slotte rekening mee dat consequent zijn de sleutel tot het verbeteren van je slaaphygiëne is. In het begin vind je het misschien een beetje moeilijk om je aan te passen aan een detox-slaaproutine.

Zodra je het echter in de praktijk brengt en begint te genieten van de voordelen, wordt het veel gemakkelijker. Bovendien zul je op de lange termijn genieten van een betere algehele gezondheid.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Briguglio, M., Vitale, J. A., Galentino, R., Banfi, G., Zanaboni Dina, C., Bona, A., Panzica, G., Porta, M., Dell’Osso, B., & Glick, I. D. (2020). Healthy Eating, Physical Activity, and Sleep Hygiene (HEPAS) as the Winning Triad for Sustaining Physical and Mental Health in Patients at Risk for or with Neuropsychiatric Disorders: Considerations for Clinical Practice. Neuropsychiatric disease and treatment, 16, 55–70. https://doi.org/10.2147/NDT.S229206
  • Chattu, V. K., Manzar, M. D., Kumary, S., Burman, D., Spence, D. W., & Pandi-Perumal, S. R. (2018). The Global Problem of Insufficient Sleep and Its Serious Public Health Implications. Healthcare (Basel, Switzerland), 7(1), 1. https://doi.org/10.3390/healthcare7010001.
  • Escobar, Carolina, González Guerra, Eduardo, Velasco-Ramos, Mario, Salgado-Delgado, Roberto, & Angeles-Castellanos, Manuel. (2013). La mala calidad de sueño es factor promotor de obesidad. Revista mexicana de trastornos alimentarios4(2), 133-142. Recuperado en 21 de octubre de 2021, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-15232013000200007&lng=es&tlng=es.
  • Guzmán, E. (1995). Sueño y aprendizaje. Revista de psicología general y aplicada: Revista de la Federación Española de Asociaciones de Psicología , 48 (3), 271-282.
  • Holding BC, Sundelin T, Cairns P et al. The effects of sleep deprivation on objective and subjective measures of facial appearance. J Sleep Res 2019; Apr 21; Epub ahead of print.
  • Rico-Rosillo, María Guadalupe, & Vega-Robledo, Gloria Bertha. (2018). Sueño y sistema inmune. Revista alergia México65(2), 160-170. https://doi.org/10.29262/ram.v65i2.359.
  • Tempesta, D., Socci, V., De Gennaro, L., & Ferrara, M. (2018). Sleep and emotional processing. Sleep medicine reviews, 40, 183-195.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.